Peste 1.000 de şomeri vor fi calificaţi gratuit

Articolul a fost vizualizat de 2,512 ori

Mai bine de 1.060 de hunedoreni vor avea anul acesta şansa de a participa la cursuri gratuite de iniţiere, specializare, calificare şi recalificare. În judeţ vor fi organizate 76 de cursuri de formare, dintre care 72 pentru şomeri, iar patru pentru deţinuţii de la Penitenciarul Bârcea Mare. Cursurile sunt organizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru 18 ocupaţii, care acoperă tot atâtea meserii. 

Printre cele mai căutate meserii se numără, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM), cele de brutar/patiser, bucătar, coafor, confecţioner articole textile, lucrător în comerţ, cosmetician, manichiuristă/ pedichiuristă, ospătar, cosmetician, lucrător pentru drumuri şi căi ferate, lucrător în agricultură, montator rigips, designer pagini web, inspector resurse umane, instalator instalaţii de încălzire, operator calculator, ospătar, ajutor în unităţi alimentare şi zidar/ pietrar/ tencuitor.

Cursurile de formare profesională vor fi organizate de cele două centre pe care Agenţia le are în subordine, unul la Deva şi unul la Petroşani, însă orele de teorie şi practică propriu-zise se vor derula în fiecare oraş în judeţ, astfel încât şomerii să nu fie nevoiţi să bată prea multe drumuri. În cazul în care cursanţii sunt, totuşi, obligaţi de distanţe să se deplaseze, cheltuielile cu transportul acestora sunt întotdeauna decontate, pe baza biletelor de autobuz. Deţinuţii de la Penitenciarul Bîrcea Mare care mai au mai puţin de 9 luni până la eliberarea din închisoare pot participa şi ei la patru cursuri de calificare în meseriile: bucătar, instalator, zidar şi lucrător în cultura plantelor. Pentru puşcăriaşi, cursurile teoretice, dar şi orele de practică se organizează chiar după gratii, formatorii mergând să susţină cursurile în penitenciar.

Mai puţini cursanţi, mai puţine cursuri

„Dacă piaţa muncii intervine cu alte solicitări, pentru alte ocupaţii, noi ne vom autoriza pe parcurs, iar grila de meserii ar putea suporta unele modificări, astfel încât să ne pliem cât mai bine pe cerinţele pieţii muncii. Pe lângă cursurile desfăşurate din fonduri ale AJOFM, printr-un program finanţat prin Fondul Social European, vor beneficia de cursuri de formare profesională şomeri hunedoreni, pentru ocupaţia de bucătar şi competenţe antreprenoriale şi AUTOCAD – noi venind astfel în sprijinul celor care au lucrat o şcoală tehnică în domeniul construcţiilor. Este vorba despre un proiect derulat în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş”, explică directorul AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan Velichi. Dacă anul acesta hunedorenii au la dispoziţie peste 1.060 de locuri şi 76 de cursuri pentru 18 ocupaţii, anul trecut cifrele au fost semnificativ mai mari: 1.260 de locuri şi 85 de cursuri pentru 19 ocupaţii, rata angajării cursanţilor imediat după absolvire fiind de 56 la sută. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă mai spun că, dacă majoritatea cursanţilor se angajează în sectorul privat, au fost şi câteva cazuri de hunedoreni care au urmat orele de curs pentru a-şi deschide propria afacere. Cursurile se organizează pe două niveluri: unul pentru hunedorenii care au absolvit cel puţin o şcoală generală (un total de 360 de ore, dintre care 120 de ore de teorie şi 240 de ore de practică) şi unul pentru cei care au minim 10 clase (cu un total de 720 de ore, dintre care 480 de practică).

Îşi aleg meseriile preferate

Specialiştii AJOFM spun că anul acesta instituţia organizează un număr mai mic de cursuri comparativ cu anul trecut nu pentru că banii ar fi mai puţini, ci pentru că numărul şomerilor a mai scăzut, iar o parte dintre aceştia participă la cursuri de calificare sau recalificare derulate de organizaţii neguvernamentale de profil din judeţ, care beneficiază de fonduri europene.

„În funcţie de bugetul alocat şi de cererea venită din partea şomerilor, stabilim câte şi ce cursuri organizăm. Dacă un şomer vine la viză sau bursa locurilor de muncă şi noi nu avem un loc de muncă potrivit cu pregătirea lui, îi oferim ocazia de înscriere la un curs de formare profesională, susţinute de formatori profesionişti pe care îi alegem prin selecţie de ofertă. În cazul în care o persoană alege un curs şi constată abia ulterior că nu a înţeles ce înseamnă profesia respectivă, care nu i se potriveşte, o sprijinim pentru a se reorienta, pentru că meseria respectivă o va face, probabil, mulţi ani înainte de acum încolo şi trebuie să muncească şi cu plăcere”, menţionează directorul AJOFM.

1.000 de lei subvenţii pentru mămici

Hunedorencele aflate în concediu de creştere a copilului sau care obţin venituri de până în 1.200 de lei net, din salarii sau activităţi independente, au o şansă în plus. Ele pot beneficia de o subvenţie de 1.000 de lei pentru a urma un curs de formare, dezvoltare, calificare sau recalificare. Programul este derulat de Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara, în baza unui proiect care susţine egalitatea de şanse şi non-discriminarea, coordonat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

„Astfel, 100 de femei din Regiunea de Vest (judeţele Hunedoara, Timiş, Arad şi Caraş-Severin) pot să îşi deconteze participarea la un astfel de curs până în 31 octombrie 2013. Cursurile li se adreseasă femeilor aflate în situaţia de risc de discriminare, cum este cazul celor care au născut, au stat acasă în concediu pentru creşterea copilului şi au fost reprimite la serviciu, însă numai pentru o perioadă foarte scurtă, după câteva luni patronii renunţând la ele”, axplică Esztero Emese, expert social în cadrul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Timişoara. Hunedorencele care vor să participe la un curs care costă mai mult de 1.000 de lei, vor trebui să suporte din propriu buzunar diferenţa de bani.

About Ada Beraru