Cancerul de piele face ravagii: numărul cazurilor s-a dublat

Articolul a fost vizualizat de 1,447 ori

Sute de hunedoreni sunt depistaţi anual ca fiind afectaţi de cancer. Cele mai multe îmbolnăviri sunt, în ordine, cancerul bronhopulmonar, de sân, de colon, de prostată şi de col uterin. Din nefericire, statisticile din ultimii doi ani arată că numărul hunedorenilor care suferă de cancer de piele s-a dublat de la un an la altul. Statisticile Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Hunedoara arată că aproape 500 de hunedoreni au fost diagnosticaţi şi luptă în acest moment cu boala de piele. 

Cancerele de piele cresc alarmant în judeţ, din cauză că mulţi hunedoreni nu bagă în seamă sfaturile dermatologilor

Potrivit evidenţelor din registrele oncologilor, cancerul determină unul din opt decese: mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer şi 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fără îmbunătăţiri majore, multe din cancerele care pot fi prevenite şi tratate vor continua să ucidă. Cifrele înregistrate în ultimii ani, situează România printre ţările aflate pe un loc mediu în ceea ce priveşte rata mortalităţii, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, însă cu tendinţă crescătoare, lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer. Această tendinţă este valabilă atât pentru mediul urban, cât şi pentru cel rural, pentru ambele sexe, însă cu precădere la cel masculin. Reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara (DSP), Cecilia Birău, declară că, din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statisticile cele mai recente arată că la bărbaţi, pe primul loc al ratei de mortalitate prin cancer, se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, de vezică biliară şi bolile maligne de sistem.

La femei, în schimb, prima cauză de deces din cauza tumorilor maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, uter şi ovare), de cancerele colorectal, bronhopulmonar şi abia apoi bolile maligne de sistem. Cancerul hepatic este frecvent asociat cu infecţia cu virusul hepatitic B (HBV), cancerul de col uterin este asociat infecţiei cu anumite tipuri de papillomavirus uman (HPV), iar cancerul de stomac este asociat cu infecţia cu Helicobacter pylori.

Feriţi-vă de soare şi chimicale!

Anul trecut, mai bine de 7.400 de hunedoreni apăreau în registrele spitalelor din judeţ ca fiind afectaţi de diferite forme de cancer. La femei, în cazul cancerului de sân, numărul cazurilor noi depistate a scăzut uşor, de la 141 în 2010, la 125 în 2011, iar în cazul cancerului de col uterin numărul îmbolnăvirilor s-a situat la o cifră similară de la un an la altul (aproximativ 80 de noi cazuri depistate în fiecare an şi un total de peste 1.100 de cazuri rămase în evidenţă, adică supravieţuitoare aflate în luptă cu boala). Alţi aproape 430 de hunedoreni au aflat în ultimii ani că sunt afectaţi de cancer de colon, peste 100 de noi cazuri fiind depistate în fiecare an.

Cea mai frecventă formă de cancer care îi afectează pe hunedoreni este cancerul bronhopulmonar, cu mai bine de 220 de cazuri depistate anual, în timp ce la bărbaţi face victime cancerul de prostată, cu aproximativ 90 de cazuri descoperite anual de medici. Dacă cifrele referitoare la tipurile de cancer amintite nu prezintă oscilaţii importante, în cazul cancerului de piele se poate constata o explozie a acestui tip de afecţiune. Potrivit statisticilor, de la un an la altul numărul cazurilor depistate s-a dublat, de la numai 26 în 2010, la 51 în 2011, iar mulţi hunedoreni este foarte probabil să fie afectaţi de cancer de piele fără să ştie şi fără să aibă stabilit un diagnostic. Oncologii reamintesc că riscul de cancer poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat, evitarea expunerii la fumat pasiv şi la soare excesiv şi protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer. Potrivit medicului Cecilia Birău, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, împreună cu IMAS, a realizat un sondaj de opinie referitor la nivelul de informare despre cancer, cunoaşterea modalităţilor de prevenire, precum şi referitor la percepţiile cu privire la tratarea acestei maladii.

Rezultatele studiului au arătat că termenul de “cancer” este adesea asociat cu o boală incurabilă, care nu poate fi tratată. Pentru 18% dintre respondenţi, cancerul înseamnă moarte sigură şi numai 10% dintre persoanele chestionate sunt de părere că această boală poate fi tratată. Mai mult de o treime dintre cei care au sau au avut cazuri de cancer în familie au declarat că merg la medic pentru un control preventiv, mai rar de o dată pe an. Femeile şi persoanele cu vârsta peste 60 de ani merg mai des la medic pentru controale de rutină, iar printre principalele surse de informare se numără, desigur, şi presa scrisă.

Tags:

About Ada Beraru