Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,283 ori

Salariul Şefului Gărzii Financiare

Într-un top realizat de site-ul “econtext” privitor la salariile şefilor de la Garda Financiară din toate judeţele ţării, Hunedoara este plasată fix la mijloc. Cu un salariu lunar de 4670 de lei, şeful Gărzii Financiare Hunedoara ocupă un onorabil loc 21. Cel mai bine plătit şef de Gardă se află în judeţul Mureş. Acesta câştigă lunar 7027 de lei. 

“Rabla” revine

Până la finalul lunii martie ar putea fi definitivată lista centrelor REMAT partenere şi a dealerilor auto, astfel că Programul Rabla va putea fi reluat, a anunţat, în această săptămână, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely. În acest an, programul „Rabla” va avea un buget de 114 milioane lei, echivalentul casării a 30.000 de autovehicule mai vechi de zece ani. În 2011 suma alocată a fost de 456 milioane lei.

Scumpire

Preţurile legumelor vor creşte cu 100% în luna martie, ca urmare a dereglării producţiei din cauza vremii nefavorabile. Avertismentul vine de la directorul asociaţiei producătorilor de legume şi fructe Hortifruct, Cristian Rusu. El declară că la nivel naţional sunt circa trei sute de hectare de sere de legume, dintre care cel puţin 75-80% au fost afectate de vremea nefavorabilă din prima jumătate a lunii februarie.

Rating la minimum

Moody’s a retrogradat ratingul Greciei la nivelul C, cel mai redus dintre calificativele acordate de agenţie, corespunzător încetării de plăţi sau unei probabilităţi reduse ca investitorii să îşi recupereze plasamentele. Agenţia nu a atribuit o perspectivă calificativului Greciei, din cauza probabilităţii mari ca guvernul grec să intre în default (încetare de plăţi) şi a faptului că ratingul este cel mai redus pe scara sa de evaluare, transmite Bloomberg.

Datorie

Deşi pe primele locuri ale clasamentului ţărilor ale căror datorii au crescut în ultimul an se află Grecia, Portugalia şi Irlanda, România a intrat şi ea în top 10, cu o creştere a datoriei între 4 şi 6 la sută din PIB. Potrivit datelor Eurostat, în 21 din cele 27 de state membre UE, datoria publică a continuat să crească în 2011, comparativ cu 2010.

About Adrian Sălăgean