Dotări de 4 milioane de euro la spitalul din Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 1,852 ori

Conducerea Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din municipiul Hunedoara anunţă că a finalizat proiectul de dotare al unităţii medicale cu aparatură şi echipamente. Primarul Hunedoarei, Ovidiu Hada, afirmă că acum spitalul este cel mai bine dotat din judeţ şi poate rivaliza oricând cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva. Proiectul a fost realizat în baza unui contract de leasing, urmând ca sumele să fie achitate pe parcursul următorilor 10 ani. 

Medicii mai multor secţii ale spitalului din Hunedoara au acum la dispoziţie aparatură modernă care-i ajută să pună diagnostice cât mai precise

Ideea iniţierii proiectului de dotare a spitalului a apărut în urmă cu mai bine de doi ani. Directorul unităţii medicale, Barna Gavril Bende, a cerut sprijinul Consiliului Local (care tocmai preluase în administrare spitalul de la Hunedoara) pentru a înlocui aparatura precară, dar şi echipamentele vechi şi foarte vechi cu care personalul medical era nevoit să lucreze. Potrivit primarului Hunedoarei, proiectul a fost votat în unanimitate de toţi consilierii locali, indiferent de apartenenţa lor politică. Toate acestea în condiţiile în care spitalul din Hunedoara a fost construit în 1968, iar timp de 44 de ani s-a făcut foarte puţin pentru reabilitarea clădirilor şi pentru dotarea cu aparatură.

În ultimii cinci-şase ani, spitalul a fost supus unui proces de reparaţii capitale, iar acestea sunt finalizate în proporţie de 90 la sută. Investiţia s-a făcut din banii bugetului de stat, susţinută fiind şi de bugetul local, suma totală depăşind 12 milioane de euro. „Începând cu 1 iulie 2010 consilul local era şi proprietar şi administrator al spitalului. Primarul Hunedoarei, Ovidiu Hada, a moştenit un spital cât de cât aranjat şi bine pus la punct şi a venit în ajutorul medicilor cu ceea ce le mai lipsea de fapt: cu dotarea. Şefii de secţii au făcut un necesar de aparatură – fiecare ştiind cel mai bine de ce are nevoie pentru a lucra la standarde – s-a făcut o centralizare şi o analiză, iar în funcţie de sumele pe care le-am avut la dispoziţie, am reuşit să cumpărăm 60-70 la sută din necesarul iniţial. Am cumpărat aparatură nouă, evitând aparatele contrafăcute sau recondiţionate, toate achiziţiile fiind produse de firme recunoscute la nivel mondial din SUA, Japonia şi Germania”, declară Barna Gavril Bende, managerul spitalului „Dr. Alexandru Simionescu”.

Aparatură medicală de ultimă oră

Printre noile achiziţii pentru pacienţii hunedoreni se numără dotări pentru blocurile operatorii: aparate de anestezie, de gaze sanguine, lămpi scialitice, mese de operaţii, monitoare de funcţii vitale, dar şi truse de instrumentar de chirurgie şi ortopedie. „Trusele de chirurgie şi ortopedie nu au mai fost înlocuite din 1968, deci vă daţi seama – pe de o parte – ce calitate au avut, dacă au putut fi folosite până acum, dar şi cât de vechi erau! Sperăm ca şi instrumentarul cumpărat acum, dar şi aparatura medicală electronică – mai ales că sunt produse de marcă – să funcţioneze dacă nu la fel de mult, măcar jumătate din cei 44 de ani care au trecut de la deschiderea spitalului”, adaugă Bende. Printre celelalte dotări cuprinse pe lista achiziţiilor uzuale, dar de care spitalul din Hunedoara avea mare nevoie, se numără saltelele (fiecare pat din spital are, în acest moment, saltele noi, mese de consultaţii), tărgile mobile pentru transportul pacienţilor, cărucioarele multifuncţionale, paturile noi pentru ATI şi câteva aparate de înaltă performanţă – tehnologie de ultimă oră, din linia de producţie a anului 2011. Unul dintre acestea este aparatul de radiologie mobilă.

„Vorbim despre un aparat extrem de util pentru bolnavii care sunt în comă sau imobilizaţi la pat. Până acum bolnavul era ridicat, pus pe targă, dus la lift, coborât la radiologie, apoi urcat din nou pe secţie, ceea ce nu era deloc confortabil. Acum acest aparat este pur şi simplu adus lângă pat şi pacientului i se face radiografia, fără ca bolnavul să mai fie mobilizat sau stresat”, explică directorul spitalului. Unitatea medicală a cumpărat în baza proiectului de dotare două astfel de aparate de radiologie mobilă, unul pentru secţia de neurologie, unde sunt internaţi bolnavii comatoşi, şi unul pentru ortopedie, unde sunt pacienţi imobilizaţi la pat. De asemenea, medicii hunedoreni au mai cumpărat şi un aparat de radiologie special pentru medicii ortopezi, care le permit acestora să urmăreascăelectronic toată dinamica operaţiei, iar managerul spitalului spune că 80 la sută dintre intervenţii ar fi imposibile fără acest aparat. Secţia de cardiologie a fost dotată cu un ecograf Doppler color pentru cord, iar doctorii spun că în 2012 fiecare secţie de cardiologie ar trebui să aibă un asemenea aparat, un diagnostic exact fiind imposibil de stabilit fără această investigaţie.

„Toate valvulopatiile, toată funcţionarea inimii, circulaţia sângelui poate fi măsurată, inclusiv debitele exacte. Secţia de gastro-enterologie a fost dotată cu o linie modernă de investigaţie pentru gastrofibroscopie şi colonoscopie. Aparatul are şi o cameră de luat vederi laterală, cu ajutorul căreia se pot face inclusiv extracţia unor calculi prin endoscopie, fără a face o intervenţie chirurgicală clasică sau chiar laparoscopică”, mai spune managerul spitalului din Hunedoara.

ATI şi UPU, încă nemodernizate

Primarul Hunedoarei, Ovidiu Hada, susţine că plăţile pentru contractul de leasing se vor face lunar, iar acestea pot fi suportate, potrivit estimărilor – fără niciun fel de risc – de bugetul pe care municipalitatea îl va avea la dispoziţie. Proiectul de reabilitare a infrastructurii spitalului, în valoare de 12 milioane de de euro, a început în 2006, cu studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, la finalul anului spitalul având la dispoziţie o mică sumă de bani din total. În 2007 a venit cea mai mare parte a banilor, anul 2008 fiind marcat de un hiatus, urmând ca finanţarea să fie reluată în 2009. În 2010 s-a reuşit finalizarea primei licitaţii şi recepţionarea acesteia, până în 2011 a fost gata reabilitarea bucătăriei spitalului. Tot în acel moment s-au făcut licitaţiile pentru reabilitarea secţiilor chirurgie şi oncologie. Modernizarea secţiei oncologie a fost finalizată anul trecut, reabilitarea secţiei chirurgie fiind la jumătate în acest moment.

„Aşteptăm ultima tranşă a sumelor necesare, pentru a putea finaliza reabilitarea secţiei amintite (suma necesară pentru lucrările respective fiind de 2.000.000 de lei). Ar mai fi, la rând secţiile ATI (Anestezie, Terapie Intensivă) şi UPU (Unitatea de Primire a Urgenţelor). Chirurgia, oncologia, ATI şi UPU nu au fost prinse în programul mare de reparaţii capitale pentru că în 2004-2005 au fost realizate nişte lucrări de reparaţii curente. Personal, mi-a fost frică să introduc aceste secţii, imediat, pe un nou program de modernizare, însă în 2006 au apărut normele care au precizat exact care sunt criteriile necesare pentru acreditare. În 2007, când am început lucrările, am avut avantajul că intrasem în Uniunea Europeană şi am putut accesa bani, dar am avut şi normele după care ne-am ghidat, pentru reacreditare, şi am ştiut exact ce lucrări trebuie să facem. Chirurgia, oncologia, ATI şi UPU au mers pe alte finanţări, ultimele două aşteptând alte forme de achiziţii. Dacă şi acestea vor fi gata, putem spune că tot ceea ce înseamnă spaţii hoteliere, circuite şi bolnav, va fi la standarde”, explică Bende. În acest moment, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara de la este clasificat la categoria a treia, la fel ca şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva.

Tags:

About Ada Beraru