Încălcarea ordinului de restricţie poate duce la arest preventiv

Articolul a fost vizualizat de 3,233 ori

Bătăuşii de neveste pot fi reţinuţi de poliţie în momentul în care ar încearcă să-şi împace soţia (sau concubina), pentru că astfel ar încălca eventualul ordin de restricţie, element nou apărut după promolgarea noii forme a Legii pentru combaterea violenţei în familie. Autorităţile în domeniu aşteaptă apariţia variantei modificate a legii în Monitorul Oficial dar, mai ales, normele de aplicare ale acesteia. Anul trecut, poliţiştii din judeţul Hunedoara au avut de-a face cu 129 de cazuri de violenţă domestică (80 de cazuri de lovire, 46 de cazuri de ameninţare şi trei cazuri de vătămare corporală). 

De acum, o palmă dată soţiei se poate lăsa şi cu ordin de restricţie pe durata a doi ani, pe lângă deja obişnuitul dosar penal pentru lovire sau vătămare corporală

Anul trecut, Maria C., în vârstă de 40 de ani, a fost bătută de soţul său, Ioan C. . A lovit-o de mai multe ori cu pumnii. N-a mai suportat. A doua zi a mers la poliţie, de unde a fost îndemnată să-şi obţină un certificat medico-legal, dar şi să ceară ajutorul Direcţiei Pentru Protecţie Socială. De 14 zile de îngrijiri medicale au decis legiştii că avea nevoie femeia. Nu a vrut să se interneze. A suportat durerile şi, împreună cu cei doi copii ai săi, s-a adăpostit în centrul special creat al direcţiei amintite, unde a stat vreme de trei luni. Până la urmă nu a mai depus plângere penală. Soţul a căutat-o la centru şi s-a rugat de ea să nu-l dea pe mâna poliţiei. Femeia s-a mulţumit doar să divorţeze şi să se mute la părinţi.

Cercul vicios

Nu la fel s-a terminat însă un alt caz. O femeie de 42 de ani, mamă a opt copii minori, a cerut ajutorul autorităţilor după ce soţul o bătuse de mai multe ori. S-a pus problema divorţului, dar pentru că victima este de religie penticostală, pastorul bisericii sale nici nu a vrut să audă. Mai mult, din cauza convingerilor religioase, femeia s-a întors acasă.

Şefa Biroului de Intervenţie în Regim de Urgenţă din cadrul Direcţiei pentru Protecţie Socială Hunedoara, Elena Olari, spune că, în multe cazuri, se manifestă un cerc vicios, care nu este încurajat doar de convingerile religioase: „Victima este cazată la noi în centru, soţul sau concubinul vine şi-şi cere iertare, face pe sfântul, promite că nu va mai repeta greşeala, victima se întoarce acasă, iar, după o vreme, ne trezim cu ea, din nou, la noi la centru”.

Dacă este să fie mulţumiţi de un lucru, specialiştii care lucrează în domeniul protecţiei sociale spun că noua lege îi va ajuta să intervină mai rapid. Acest act normativ prevede clar faptul că poliţia trebuie să intervină într-un scandal conjugal şi poate să intre în domiciliul respectivei familii fără să mai fie nevoie de acceptul judecătorului. De asemenea, procedurile pentru obţinerea ordinelor de protecţie şi celor de restricţie durează cel mult trei sau patru zile, iar măsurile luate prin noua lege se aplică în paralel cu cele stabilite în urma anchetei penale, cele două demersuri mergând în paralel.

Cum s-ar fi procedat după noua lege în cazurile prezentate

Pasul 1 – direct, sau la 112, victima ar fi sesizat poliţia care, la rândul său, împreună cu instituţiile abilitate ar fi asigurat cazarea victimei într-un centru special, dacă victima nu dispunea de altă variantă.
Pasul 2 – victima ar fi putut să ceară în instanţă emiterea unui ordin de protecţie şi a unui ordin de restricţie.
Pasul 3, varianta 1 – În cel mult trei zile instanţa ar fi emis un ordin de protecţie, conform căruia agresorul ar fi trebuit să părăsească domiciliul, să plătească cheltuielile de judecată (între 200 şi 600 de lei) şi cele de adăpostire (90 de lei pe zi). Dacă vreuna dintre victime ar fi fost internată, la această pedeapsă s-ar fi adăugat şi 250 de lei pentru fiecare zi de spitalizare.
Pasul 3, varianta 2 – În 24 de ore, instanţa ar fi emis (la cerere sau din oficiu) şi un ordin de restricţie, prin care agresorul nu ar fi avut voie să se apropie la mai puţin de 200 de metri de victimă, de locuinţa sau de locul de muncă al acesteia, şi nici să ia legătura cu aceasta, sub nicio formă.
Pasul 4 – În situaţiile descrise anterior, în momentul în care poliţia ar fi constatat că cei doi bărbaţi iau legătura cu victimele lor, deşi pe numele lor există ordine de restricţie, ar fi trebuit să-i reţină, apoi să-i prezinte instanţei cu propunere de arestare preventivă, sub acuzaţia nerespectării unei sentinţe judecătoreşti, infracţiune pedepsită cu închisoarea.

Aceste etape se desfăşoară în paralel cu ancheta penală pentru infracţiunile de ameninţare, lovire (până la 20 de zile de spitalizare) sau vătămare corporală (până la 60 de zile de spitalizare), situaţii în care cercetarea este declanşată doar în baza unei plângeri depusă de victimă, iar eventualele condamnări pleacă de la amenzi şi merg până la 5 ani de închisoare.

Tags:

About Ciprian Iancu