Vacanţele sociale îi lasă reci pe hunedoreni

Articolul a fost vizualizat de 1,327 ori

Deşi preţul vacanţelor la munte este în această perioadă foarte mic, reprezentanţii agenţiilor de turism hunedorene spun că până acum nu au vândut nici măcar un singur bilet. Hunedorenii vin, se interesează care sunt condiţiile şi pleacă. Programul “O săptămână la munte”, lansat de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi ANAT, include un pachet de cinci nopţi în hotelurile de 2 până la 4 stele din staţiunile montane, care costă între 161 de lei şi 368 de lei. 

Pensionarii hunedoreni cu adevărat împătimiţi de sporturile de iarnă se mulţumesc cu câte o zi de schi la Râuşor, Straja ori Parâng, dar nu-şi permit o vacanţă întreagă

Programul “O săptămână la munte” a fost lansat de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc şi ANAT, pentru a mări gradul de ocupare al unităţilor hoteliere din regiunea montană şi pentru ca persoanele cu mai puţini bani în buzunar să poată să se bucure şi ele de o vacanţă. Tarifele pentru un loc într-o cameră dublă, pentru un sejur de cinci nopţi, fără servicii de masă, dar cu TVA inclus, pornesc de la 161 de lei pentru un hotel, vilă, pensiune sau cabană de două stele, ajung la 259 de lei pentru o unitate de cazare de trei stele şi la 368 de lei pentru patru stele. Durata sejurului este de cinci nopţi, singurul impediment fiind acela că intervalul de derulare al ofertei vizează zilele lucrătoare, începând de duminică şi până vineri, iar oferta este valabilă în perioada 4 martie – 22 iunie.

Camerele nu sunt disponibile în regim single, iar agenţii de turism precizează că preţurile amintite sunt valabile pentru o singură persoană. Mihaela Solomon, reprezentanta unei agenţii de turism din Hunedoara, spune că deocamdată nu a vândut niciun bilet, însă adaugă că se aşteaptă ca în perioada imediat următoare hunedorenii să facă solicitări în acest sens. Ea adaugă că, în fiecare an, cel mai bine s-au vândut ofertele cuprinse în programul “Litoralul pentru toţi”, disponibile în extrasezon. În ce priveşte vacanţa de vară, sunt unii hunedoreni care au ales, deja, ofertele de tip “early-booking”. Ţintele de vacanţă preferate pentru intervalul iunie – august sunt Bulgaria şi Grecia. Mihaela Solomon mai spune că, spre deosebire de deveni, hunedorenii au mai puţini bani disponibili pentru distracţii, aşa că vacanţele exotice pot fi numărate pe degetele de la o mână: doar câteva vândute, în Mexic şi Brazilia.

Marea, mai căutată decât muntele

Reprezentanta altei agenţii hunedorene, Simona Rus, spune că ofertele pentru hunedorenii cu venituri mai mici sunt foarte atractive, însă nici agenţia sa nu a vândut până acum vreun bilet. “Avem, de exemplu, o ofertă de cinci nopţi la un hotel de trei stele în Vatra Dornei, cu numai 259 de lei sau o alta cu doar 164 de lei, la Sinaia. Mulţi hunedoreni au venit şi au întrebat sau au sunat să se intereseze, însă nu au cumpărat, deocamdată, nicio vacanţă. Asta şi poate pentru că startul programului s-a dat abia de câteva zile. Noi credem că în perioada următoare vor fi cereri, aşa cum sunt în fiecare an. E drept că mult mai căutat este programul «Litoralul pentru toţi», care oferă vacanţe pornind de la 164 de lei, până la 300 de lei pentru o persoană, în extrasezon, până în data de 16 iunie”, explică Simona Rus.

Hunedoreanca mai spune că persoanele interesate să plece în vacanţă şi să cheltuie cât mai puţin mai au la dispoziţie şi alte programe “sociale”. Este vorba despre programul “Înscrieri timpurii”, care oferă vacanţe a câte şapte nopţi de cazare din decembrie şi până în aprilie, dar şi programele speciale pentru vârstnici şi pentru hunedorenii bolnavi, “O săptămână de refacere” sau “Decada balneară”. Primul program amintit oferă şase nopţi de cazare, mic-dejun şi două proceduri de tratament pornind de la 330 de lei, iar “Decada balneară” este o vacanţă de 9 zile de cazare, însoţită – şi ea – de proceduri de tratament specifice. Potrivit Simonei Rus, hunedorenii cu mai mulţi bani în pungă, deşi foarte puţini la număr, merg în această perioadă să facă plajă în Tunisia sau să vadă piramidele, în Egipt. În ultimele luni (mai exact de Revelion) agenţia a vândut hunedorenilor doar câteva vacanţe exotice, în Republica Dominicană.

Tags:

About Ada Beraru