Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,223 ori

Recesiune

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat, vineri, că economia s-ar putea contracta în primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea în recesiune tehnică, din cauza condiţiilor meteo, însă faţă de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%. Ministrul vede o scădere de 0,5-0,7% în primul trimestru din acest an, urmată de o creştere de 0,2% în trimestrul următor. Pentru întregul an, Dumitru estimează un avans economic de 0,5%.

Deficit

Deficitul comercial al României a fost în luna ianuarie 2012 de 2.004 miliarde lei (462,8 milioane euro), mai mare cu 82% decât cel înregistrat în prima lună a anului trecut – 1,101 miliarde lei, importurile crescând mai rapid decât exporturile.

Salarii majorate

Premierul Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR că intenţionează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit. După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar mai fi necesară o creştere cu circa 16%.

Datorii anulate

Guvernul va anula datoriile CFR SA de la finele anului trecut către bugetul consolidat şi fondul de risc, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro), prin conversia în acţiuni, care vor fi preluate de MTI ca unic acţionar.

Scumpiri în serie

Motorina şi benzina s-au scumpit din nou, a cincea oară în 2012. A fost rândul companiei Lukoil să mărească preţul la combustibili în ultima săptămână. Astfel, un litru de EuroLuk 95 a ajuns la 5,72 lei/litru, iar Ecto 98 (cel mai scump sortiment de benzină al companiei) costă 6,22 lei/litru, în creştere de la 6,07 lei/litru. Motorina este vândută la pompă cu preţul mediu de 5,89 lei/litru, iar EctoSuper Diesel a ajuns la 6,20 lei/litru, majorare de la 6,04 lei/litru.
Chiar dacă România are rezerve de petrol, acest lucru nu se simte la pompă. Aici ar trebui să intervină statul, cred specialiştii.

About Adrian Sălăgean