Medicii avertizează: aveţi grijă de unde beţi apă!

Articolul a fost vizualizat de 1,935 ori

Pe 22 martie, pe întreg mapamondul este aniversată Ziua Mondială a Apei. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara (DSP) face public, cu această ocazie, un raport referitor la situaţia calităţii apei şi reaminteşte hunedorenilor să nu bea apă potabilă din orice fântână sau izvor. Potrivit DSP, în judeţ, calitatea apei este bună, însă reprezentanţii DSP recunosc că, pentru a evita îmbolnăvirile, uneori operatorii apelează la introducerea unei cantităţi duble de clor în apă. 

Cel puţin 59 de fântâni din satele hunedorene au apă total nerecomandată pentru consum

În judeţul Hunedoara, apa potabilă în sistem centralizat este furnizată populaţiei în 41 de localităţi, prin 30 staţii de tratare, gestionate de cinci societăţi comerciale şi opt primării (ca producători şi distribuitori de apă potabilă). O parte dintre primăriile din zona rurală au declarat apa nepotabilă, în urma analizelor de apă efectuate, montând plăcuţe cu înscrisul “apa nu este bună de băut”, pentru 59 de surse. Potrivit reprezentanţilor DSP, specialiştii au recoltat anul trecut peste 8.300 de probe de apă potabilă şi au făcut mai bine de 24.000 de analize. Din totalul probelor, numai 0,34% s-au dovedit a fi necorespunzătoare. Dintre acestea, câteva au fost necorespunzătoare chimic, iar altele microbiologic, conţinând bacterii coliforme, enterococi şi E.coli.

Numărul probelor necorespunzătoare a fost mai mic în 2011 (0,34 %), comparativ cu anul 2010 (0,57 %) şi cu 2009 (1,10%). “Calitatea apei potabile distribuite în sistem centralizat populaţiei este în cea mai mare parte corespunzătoare, evidenţiată prin procentul mic de probe necorespunzătoare, cât şi prin absenţa epidemiilor hidrice. Noi am testat apa provenită de la producătorii sau distribuitorii care deservesc mai mult de 5.000 de locuitori. Au fost făcute 20 de tipuri de analize, printre care parametri microbiologici (E.coli, enterococi), chimici (printre care nitraţi, nitriţi la ieşirea din staţia de tratare şi în reţeaua de distribuţie) şi parametri indicatori (bacterii coliforme, culoare, gust, miros, oxidabilitate, Ph. şi turbiditate)”, explică directorul adjunct al DSP Hunedoara, medicul Cecilia Birău. Potrivit acesteia, în judeţul nostru nu au fost semnalate epidemii hidrice în ultimii patru ani.

Hiperclorinare pentru prevenirea bolilor

Reprezentanta DSP Hunedoara spune că izvoarele, precum cel de la Hăşdat, Teliuc sau chiar cel din zona Şcolii Generale nr. 3 din Hunedoara, nu furnizează apă potabilă. “La izvoarele amintite au fost amplasate plăcuţe care menţionau că apa nu este potabilă, dar acestea au fost vandalizate – fie vopsite cu graffiti, fie zgâriate. Potrivit legii, instalaţiile individuale de apă de folosinţă publică (fântâni sau izvoare) trebuie testate cel puţin o dată pe an de către DSP, costurile de prelevare şi analiza probelor de apă prelevate (aproximativ 200 de lei) fiind suportate de primăria din localitatea respectivă. În plus, autorităţile locale sunt obligate să avertizeze populaţia prin afişarea la loc vizibil şi protejat a înscrisurilor “apa este bună de băut”, “apa nu este bună de băut” sau ”apa nu este bună pentru sugari şi copii mici”. Directorul adjunct al DSP Hunedoara mai spune că autorităţile locale riscă amenzi de câteva sute de lei, în cazul în care nu testează apa şi nu afişează plăcuţele amintite.

Cecilia Birău adaugă că, pentru siguranţa lor, este bine ca şi proprietarii fântânilor din gospodării să testeze apa surselor respective. “Hunedorenii care stau la casă şi au testat fântânile pot fi număraţi pe degete. Este vorba despre cei care s-au mutat de la oraş la ţară ori şi-au cumpăat o casă de vacanţă”, precizează Cecilia Birău. Medicul mai spune că, în anumite cazuri, mai ales în situaţia opririlor de apă pentru executarea de lucrări în reţea, DSP a acceptat hiperclorinarea apei (cantitate dublă de clor rezidual: de la 0,5 la 1 miligram pe litru la intrarea în reţea), pentru a evita îmbolnăvirea populaţiei. Cecilia Birău le recomandă hunedorenilor care doresc să scape de clor să lase apa de la robinet să stea timp de o oră într-un vas şi în contact cu aerul clorul rezidual va dispărea.

Tags:

About Ada Beraru