Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,787 ori

Scriitorul octogenar Irimie Străuţ, un vechi prieten al redacţiei REPLICA, mi-a trimis o scrisoare în care se arăta dezamăgit de calitatea presei locale. Domnule Străuţ, eu mă plâng în fiecare săptămână de calitatea presei şi a oamenilor care o fac şi cu ce rezultate? Niciunul, vă spun eu. Vă înţeleg supărarea, la omagierea Dumneavoastră au venit mai multe ziariste şi fiecare dintre ele a scris exact ce-a înţeles. Ştiţi cum e, pe unii îi duce capul mai mult, pe alţii mai puţin, sunt unii ziarişti care pur şi simplu se jenează să întrebe atunci când nu înţeleg ceva, mergând pe principiul că ziaristul trebuie să le ştie pe toate şi numai proştii nu înţeleg din prima.

Din motive care ţin de spaţiul alocat acestei rubrici, nu pot publica toate greşelile care v-au supărat atât de tare. Dar pot să amintesc faptul că Aurora Tanalt, de la Servus Hunedoara, a scris despre Dumneavoastră că v-aţi “sărbătorot” ziua de naştere şi că Andreea Lazăr, de la Ziarul Hunedoreanului, a uitat o virgulă şi în locul conjuncţiei “şi” a pus o virgulă care nu avea ce să caute în text. Îmi pare rău că în loc să vă bucuraţi de cei 80 de ani pe care i-aţi împlinit de curând (La mulţi ani!), vă pierdeţi vremea supărându-vă pe ziarişti. Mai bine lăsaţi-mă pe mine să-i fac cu ou şi cu oţet. Altfel, aşa cum aţi putut observa în numărul anterior, REPLICA nu vă evită şi nici nu v-a uitat.

De câteva zile, “defunctul” site huon.ro dă semne de viaţă: câte un articol ici, câte-un “Atenţie, radar” colo, se mai umple site-ul de “conţinut original”, mai vin vizitatorii, mai raportăm creşterea traficului şi… probabil că după asta vin şi banii, nu ştiu. Pentru că sunt tipicar prin excelenţă, am rămas abonat la fluxul de informaţii al acestui site chiar dacă el a murit de mai bine de un an (sau or fi trecut deja doi?), aşa că văd că articolele sunt publicate de utilizatorul “andreealazar”, deşi pe site ele sunt semnate de Alina Toader.
Săptămâna asta mi-a sărit în ochi articolul cu titlul “Aglomeraţie în service-urile auto”, din care vă redau o “bucăţică”: “Încălzirea vremii le dă de lucru reprezentanţilor service-urilor auto. Sute de şoferi «au luat cu asalt» aceste ateliere din Deva pentru înlocuirea cauciucurile de iarnă cu cele de vară”. Se vede treaba că Andreea Lazăr nu mai vrea să se facă de ruşine, nici măcar atunci când scrie sub pseudonim, aşa că a pus între ghilimele clişeul atât de îndrăgit de majoritatea ziariştilor, “au luat cu asalt”. Bravo, foarte frumos. Doar că puteaţi să înlocuiţi clişeul cu o altă expresie şi nu vă mai făceaţi de ruşine. Şi puteaţi, de asemenea, să scrieţi “înlocuirea cauciucurilor”, nu “cauciucurile”. Sau cer prea mult?

Şi ca să rămânem la articolul care începe cu un clişeu şi continuă cu o greşeală: am impresia că acesta nu respectă nicio regulă a jurnalismului. Nu-s eu cel mai învăţat, dar mi se pare că atunci când citezi pe cineva, e normal să-i menţionezi şi numele. De exemplu, să scrii: “«Este foarte aglomerat în perioada aceasta şi trebuie să programăm maşinile că altfel nu facem faţă», spune un mecanic auto”, fără niciun nume, e cam aiurea. După mecanicul auto cel fără de nume, autoarea (Andreea Lazăr sau Alina Toader) îl citează pe şoferul devean Sorin: “«E mai bine cu programare că nu trebuie să stai foarte mult timp degeaba. Ştii exact la ce oră trebuia să ajunşi la service şi îţi poţi face şi alt program», spune Sorin, un şofer devean”. Evident că despre corectarea textului nici nu poate fi vorba, “trebuia să ajunşi” este o sintagmă cât se poate de corectă, în viziunea ziaristei.

Un singur lucru mai am de spus despre acest articol: etichetele (tag-urile) puse de autoare sunt “cauciucuri, deva, programare, serice auto”. Aş vrea să văd câte articole cu tag-ul “serice auto” vor mai apărea pe site-ul huon.ro.

O să credeţi că m-am “blocat” pe huon.ro, dar nu este aşa. Mi-era dor să critic conţinutul de pe site-ul ăsta, de-aia insist: Alina Toader, alias “andreealazar” (sau invers), a publicat un articol cu titlul “Avalanşă de îmbolnăviri în judeţ”. Dacă nu-s şoferii care să ia cu asalt atelierele auto ori hunedorenii care iau cu asalt magazinele ori zonele cu iarbă verde, atunci sunt îmbolnăvirile care vin în avalanşă peste hunedoreni. Câteodată am impresia că unii ziarişti pur şi simplu nu pot trăi dacă nu scriu măcar un clişeu pe zi!

Cristian Silaşi, de la CityNews, ne spune că “Borbely vrea pedepse mai aspre pentru hoţii de lemne VIDEO”. Eu sunt curios cum naiba arată lemnele VIDEO. Atât.

Şi oamenii de la CityNews sunt depăşiţi de Internet, altfel nu-mi explic folosirea unor tag-uri precum “pedepse mai aspre”. Scopul acestor tag-uri este de a indexa mai bine paginile care le conţin şi de a ajuta cititorul să găsească mai uşor articolele cu subiecte similare. Or dacă tu pui eticheta “pedepse mai aspre” ce să înţeleg că urmăreşti? Să mă ajuţi pe mine, cititorul, să găsesc şi celelalte articole despre “pedepse mai aspre”? Dacă da, ai eşuat lamentabil, pentru că articolul ăsta cu “lemnele VIDEO” este singurul etichetat cu “pedepse mai aspre”. Online-ul ăsta nu-i pentru toată lumea, se pare.

Stimate Tudor Răvoiu, de la CityNews, sunt un picuţ confuz. Am intrat pe site-ul Dumneavoastră şi am dat peste un articol cu titlul “VEZI Ce a decis Curtea Europeană în cazul Gânscă şi Nilaş”. Acu’, să ştiţi că eu nu sunt la curent cu toate ştirile din judeţ şi presupun că Gânscă şi Nilaş sunt hunedoreni, că altfel de ce mi-ai scrie despre ei tocmai pe site-ul CityNews Hunedoara, nu?! Totuşi, sunt în urmă cu ştirile şi aş vrea să aflu ce a decis în privinţa lor Curtea Europeană. Apropo, vorbim despre Curtea Europeană a Drepturilor Omului, nu? Ei bine, nu! Ziaristul se referea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, un mic şi neimportant detaliu. Buuun, deci am stabilit că vreau să aflu ce a decis Curtea (oricare ar fi ea) în cazul Gânscă şi Nilaş. Ce fac? Ştiţi, noi, cititorii, nu suntem foarte inteligenţi şi avem nevoie să ni se spună exact ce să facem. Am văzut titlul care începe cu “VEZI” (scris cu majuscule, ca pentru proşti – vă mulţumim!), dar acum ce trebuie să fac, mai exact, ca să văd ce a decis Curtea? Să-mi mut privirea mai jos? Să mai dau un click? Eventual să dau un click pe o reclamă, ca să mâncaţi şi voi o pâine? Cred, totuşi, că trebuie să privesc mai jos, că doar de-aia scrie “VEZI”.

Ah, dar staţi aşa, că spre finalul articolului mai dau peste un astfel de îndemn: “Citeşte, în ataşamentul de sub poză, întreaga horărâre”. Era să nu-l observ, pentru că nu-i scris cu majuscule şi eu, cititor prostovan cum mă aflu, nu mai citesc decât cuvintele scrise cu majuscule. Am eu o apetenţă inexplicabilă pentru cuvinte ca “VEZI FOTO, VEZI VIDEO, CLICK AICI, UITE CE, VEZI CARE, VEZI CINE”. Noroc cu ziaristul care mi-a spus că sub poză găsesc întregul document, că altfel nu l-aş fi găsit în veci. Singura problemă este că Gânscă şi Nilaş sunt clujeni, unul e director la o bancă, altul e om de afaceri şi ambii sunt “acuzaţi de manipularea pieţei de capital”. Bine, deci nu mă interesează.

Eu v-am mai spus că Ramonei Ştefan, de la Servus Hunedoara, îi plac titlurile care se termină cu semnul exclamării. Iat-o pe ziaristă “recidivând”: “Bucăţi de tencuială s-au desprins de pe un bloc din centrul Devei!“. Musai cu semnul exclamării, pentru că aşa o întâmplare nu s-a mai pomenit vreodată în centrul Devei!!! “Totul s-a întâmplat, astăzi, în jurul prânzului, pe bulevardul Decebal din localitate”, continuă Ramona Ştefan. Trebuie să fie o şcoală specială pentru jurnalişti, unde-i învaţă cum să nu scrie două paragrafe fără să facă măcar o greşeală! Trebuie să fie, altfel nu-mi explic cum se face că tot mai mulţi ziarişti comit astfel de greşeli. Ca să fie clar pentru toată lumea, corect este “Totul s-a întâmplat astăzi, în jurul prânzului”.

Despre aceeaşi întâmplare a scris şi Andreea Lazăr – sau Alina Toader – pe huon.ro, doar că pe un ton mai alarmist. “Totul s-a petrecut la o oră de vârf, când zona este aglomerată”. Incredibil! Senzaţional! Aici era adevărata ştire: la orele de vârf, zona este aglomerată! Şi eu care credeam că toate zonele sunt pustii la orele de vârf!

Atâta spaţiu am avut, atâtea greşeli am criticat. Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'