Microhidrocentralele invadează Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 3,409 ori

Unsprezece microhidrocentrale sunt acum în faza construcţiei, iar altele opt sunt în procedură de autorizare pe raza judeţului Hunedoara. Investiţiile aparţin mai multor firme private din ţară şi se pare că reprezintă doar începutul unui “nou val” în ceea ce priveşte obţinerea de profituri frumuşele şi rapide din producerea de energie.

Microhidrocentrala de la Căţânaş (de pe Valea Govăjdiei) - un exemplu de eficienţă vechi de mai bine de un veac, ce determină acum investiţiile pentru energie “hidro” să se îndrepte şi spre zona Hunedoarei

Până în urmă cu trei-patru ani, microhidrocentralele care funcţionau pe raza judeţului Hunedoara se puteau număra pe degetele de la o mână. În ultima vreme însă interesul investitorilor pentru acest domeniu a crescut considerabil, lucru care se poate vedea simplu, consultând superficial statisticile instituţiilor judeţene abilitate să emită autorizaţiile necesare în construirea acestui gen de amenajări hidrologice.

“În ultimii trei ani au început să apară la noi din ce în ce mai multe solicitări pentru aviz de mediu referitoare la microhidrocentrale. Această formă de energie este ieftină, nu poluează, iar costurile de exploatare a amenajării sunt mai mici. Singurul dezavantaj este că, uneori, o asemenea amenajare poate afecta ecosistemul din zona respectivă, însă noi eliberăm aviz de mediu favorabil doar în acele cazuri în care mediul este afectat într-o măsură foarte mică”, spune Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara. La cele 11 microhidrocentrale aflate în construcţie şi aprobate de APM, se adugă alte 10 pe care le construieşte pe diferite cursuri de apă societatea Hidroelectrica prin intermediul Sucursalei Hidrocentrale Haţeg.

Birocraţie multă, dar profit pe măsura efortului

Pe lângă microhidrocentralele la a căror construire se lucrează deja, ori pentru care se întocmesc acum actele necesare aprobărilor de mediu, mai sunt alte proiecte aflate la stadiul negocierilor. Este şi cazul proiectului de la Hunedoara, unde firma patronată de Costan Buzura încearcă să amplaseze o microhidrocentrală pe principala aducţiune de apă a oraşului. “Suntem în negocieri cu adiministratorul cursului de apă, în acest caz fiind vorba de Apa Prod. Ne dorim să amplasăm o microhidrocentrală în amonte de Staţia de Tratare a Apei Hunedoara, dar nu departe de aceasta. Va fi vorba de o microhidrocentrală de 220 de kwh, ce presupune o investiţie de 250.000 de euro. Cred că această investiţie se va recupera în cel mult trei ani”, spune investitorul. Costan Buzura se plânge însă de birocraţia mult prea mare care pare-se că afectează şi acest domeniu: “Noi avem deja două micro-hidrocentrale în judeţele Sălaj şi Maramureş. E destul de greu, mai ales când vii cu proiecte ale căror capacităţi sunt sub un megawatt, pentru că, în România nu prezintă aşa mare interes din partea autorităţilor. Asta pe când, în ţările scandinave, de exemplu, şi o microhidrocentrală de 10 kwh se construieşte şi se conectează la reţeaua naţională.

Judeţul Hunedoara se poate lăuda că are o istorie şi în ceea ce priveşte producerea de energie electrică prin intermediul microhidrocentralelor. O asemenea capacitate de producţie funcţionează deja de patru ani în oraşul Geoagiu, iar un proiect de acest fel îl avea în plan şi Primăria Hunedoara, cu 10 – 12 ani în urmă. Pe raza comunei Ghelari a funcţionat însă, încă din 1910, o micro-hidrocentrală, amplasată pe Valea Govăjdiei, care furniza energie minelor de fier din zonă.

Microhidrocentrale în construcţie pentru care există acord de mediu, ridicate de investitori privaţi

CURS DE APĂ …………… LOCALITATEA
Râu Bărbat …………… Pui
Murguşu …………… Pui
Dobra …………… Dobra
Cerna …………… Teliuc
Govăjdia …………… Ghelari
Taia …………… Petrila
aducţiune artificială …………… Orăştie
Sibişel …………… Beriu
Grădişte …………… Orăştioara de Sus
Băruşor …………… Baru
Cinciş …………… Teliuc

Microhidrocentrale aflate în procedură de autorizare la APM Hunedoara

CURS DE APĂ …………… LOCALITATEA
Suseni …………… Râu de Mori
Valea Rea …………… Orăştioara de Sus
Valea de Peşti …………… Uricani
Rapolţel …………… Rapolt
Grădişte …………… Orăştioara de Sus
Sibişel …………… Beriu
Băruşor …………… Baru
Râul Alb …………… Sălaşu de Sus

Tags:

About Ciprian Iancu