O şansă pentru Rareş

Articolul a fost vizualizat de 2,195 ori

O poveste emoţionantă, pe care v-am spus-o în urmă cu un an, revine în actualitate: viaţa lui Rareş „copilul de plastilină” depinde acum de un dispozitiv care să îl ajute să respire. Costurile pentru închirierea aparatului medical de care are nevoie depăşesc însă posibilităţile familiei, iar de cumpărarea lui nici nu poate fi vorba. Astfel că, la trei ani, băieţelul riscă să se stingă. 

Rareş Basarab

Rareş Basarab este din Călan şi a venit pe lume, în urmă cu trei ani, cu o boală incurabilă – amiotrofie spinală, asociată cu retard motor mediu, atrofie fronto-temporală şi hipotonie generalizată severă. Pur şi simplu, Rareş este un micuţ care pare făcut din plastilină. Asta înseamnă că Rareş nu va putea merge niciodată de unul singur, oboseşte foarte repede şi este expus infecţiilor de tot felul, din cauza imunităţii extrem de fragile. În urmă cu şase săptămani, copilul a ajuns în stare gravă la Clinica de Pediatrie din Cluj, ca urmare a unei insuficienţe respiratorii severe. Băieţelul este menţinut în viaţă cu ajutorul unui concentrator de exigen, un aparat care îl ajută să respire. “Totul a început în 12 februarie, am ajuns cu el la Deva, la urgenţă, acolo a stat o noapte şi apoi l-au trimis cu ambulanţa la Pediatrie 3, la Cluj, pe secţia de terapie intensivă.

Este conectat la un aparat care îl ajută să trăiască, deci fără acesta nu prea mai are şanse să trăiască. A fost intubat din data de 2 martie până în 4 martie, i-au făcut un RMN în 8 martie, când l-au resuscitat de patru ori. Aparatul acesta prin care este ventilat Rareş este foarte scump. A făcut o insuficienţă respiratorie cronică, muşchii sunt atât de slăbiţi că nu permit cutiei toracice să se deschidă, să intre oxigenul, neoxigenându-se plămânul, automat creşte dioxidul de corbon care îi otrăveşte corpul”, spune Dana Basarab, mama lui Rareş.

Ajutaţi-l să trăiască!

În aceste săptămâni trecute de la internare, Rareş a primit un ajutor nesperat din partea unei firme de aparatură medicală. Este vorba de un dispozitiv cu ajutorul căruia băieţelul primeşte oxigen. Dar contractul de sponsorizare oferit de firmă s-a încheiat, iar costurile pentru închirierea lui depăşesc puterile părinţilor. Familia Basarab ar trebui să plătească în fiecare lună 220 de euro pentru închirierea acestui concentrator de oxigen: “Are nevoie de ventilare sau intubare mecanică. El a fost odată intubat şi ne-au spus clar că nu se mai poate merge pe asta, este vorba de tăietura acea care se face la gât, o metodă pe care nu aş
putea-o accepta niciodată şi am ales varianta cu acest aparat. Firma mi l-a dat în probă, dar trebuie să încheiem acum cu ea un contract pentru acest dispozitiv. Fără aparat, Rareş nu există. Vreau, nu vreau, Rareş are nevoie de el. Am făcut rost de peste 100 de euro pentru o parte care se numeşte masa de schimb, dar pentru chiria aparatului, chiar nu mă mai descurc. Pot plăti lunar chirie sau îl pot cumpăra, dar costă 7.000 de euro. Avem câteva săptămâni de stat în Cluj, mai am acasă o fetiţă de şase luni, vă daţi seama în ce situaţie suntem: zero, zero…”.

De la naştere şi până acum, părinţii l-au dus pe Rareş în clinici din Timişoara, Cluj, Bucureşti, pentru a obţine un tratament care să-l facă bine. Pe banii lor, au ajuns până şi la o renumită clinică din Szeged. Copilul a fost supus la o groază de teste, inclusiv genetice, dar părinţii nu s-au resemnat, în ciuda tuturor dificultăţilor, fie ele şi financiare. Specialiştii de la Protecţia Copilul spun că Rareş trăieşte doar datorită tenacităţii cu care luptă el şi mama sa.

Cei care vor să-l ajute pe micuţul Rareş au la dispoziţie două conturi pentru donaţii:

Cont în lei – RO14 RZBR 0000 0600 1151 5787 şi cont în euro – RO46 RZBR 0000 0600 1328 1775. Ambele conturi sunt deschise la Raiffeisen Bank pe numele Basarab Daniela.

Tags: ,

About Laura Oană