Oferte de Paşte în Hunedoara: turism ecumenic şi de aventură

Articolul a fost vizualizat de 5,737 ori

Cu o săptămână înainte de Paştele ortodox, majoritatea pensiunilor din judeţ au, deja, rezervate toate locurile disponibile. Operatorii de turism, dar şi proprietarii de unităţi hoteliere spun că oferta de Paşte în judeţul Hunedoara este foarte generoasă: turismul ecumenic – specific acestei perioade – este completat cu oferte de tratament balnear şi turism de aventură. 

Mănăstirea Prislop este principalul punct de interes al ofertei de turism ecumenic în judeţul Hunedoara

Cine vine în judeţul Hunedoara de Paşte nu are cum să evite un scurt pelerinaj către Mănăstirea Prislop. Impresionaţi de mărturiile credincioşilor, turişti din toată ţara aleg să petreacă noaptea de Înviere la mănăstirea unde este înmormântat ieromonahul Arsenie Boca, “canonizat” de credincioşi, care l-au numit Sfântul Ardealului. Turiştii care sunt în căutarea urmelor părintelui Arsenie Boca prin Transilvania încep să vină tot mai des la Schitul Cinciş, unde – dacă au şansa – pot asculta mărturiile părintelui Crăciun Oprea, acum în vârstă de aproape 87 de ani, un apropiat al ieromonahului şi unul dintre cei mai iubiţi duhovnici hunedoreni. Turiştii care vor să vadă şi să înţeleagă şi mai mult din spiritualitatea hunedoreană au la dispoziţie două trasee, care cuprind vizite la bisericile vechi de sute de ani din judeţ. Unul vizează zona de sud a judeţului şi include un tur pe la bisericile din piatră din Ţara Haţegului, printre care – desigur – Prislop, Densuş, Strei, dar şi biserica reformată din Sântămărie Orlea. Cel de-al doilea tur cuprinde bisericile din lemn din partea nordică a judeţului, cum ar fi Ciungani, Vaţa sau mănăstirea Crişan – Vaca. Cine doreşte să îşi redobândească nu doar echilibrul spiritual, ci şi sănătatea fizică, poate apela la serviciile unităţilor hoteliere din Geoagiu-Băi, care oferă diferite proceduri balneare şi de SPA.

Autocare de la CJT pentru grupurile mari

Dacă turiştii care vin cu familia pot să îşi facă singuri sau ajutaţi de gazde traseul, cei care vin pentru a-şi petrece vacanţa de Paşte în judeţul Hunedoara în grup, pot alege să închirieze un autocar sau un microbuz, apelând la Compania Judeţeană de Turism a Judeţului Hunedoara (CJT). Potrivit directorului Companiei, Marin Avrămică, există deja mai multe cereri în acest sens, pentru Mănăstirea Prislop şi pentru Schitul Straja. “Noi suntem foarte flexibili, nu avem trasee prestabilite, ci grupul este cel care decide ce vrea să vadă. Costul se stabileşte în funcţie de numărul de kilometri parcurşi, turiştii având la dispoziţie un autocar cu 52 de locuri, la preţul de 4 lei pe kilometru.

Mănăstirea Prislop

Zilele acestea va fi tipărită şi o broşură care prezintă bisericile şi mănăstirile valoroase din judeţ, pentru ca turiştii să poată alege mai uşor din multitudinea lor, informaţia fiind furnizată chiar de preoţii slujitori sau de stareţii mănăstirilor”, precizează Avrămică. El susţine că, dacă judeţul nostru nu poate concura Bucovina la capitolul tradiţii, turismul hunedorean oferă – chiar şi în extrasezon – o diversitate de activităţi. De altfel, proprietarii pensiunilor anunţă că, pentru cei care doresc să aibă parte de sărbători tradiţionale, au pregătit “pişiţa” (instrumentul cu care “se desenează” ouăle cu ceară), frunzele de pătrunjel şi foile de ceapă, astfel încât turiştii să poată realiza cu mâna lor “ouă împistrite”, specifice nu doar Bucovinei, ci şi judeţului Hunedoara.

“Castelul din Carpaţi” şi “Drumul Vulcanilor”

Compania Judeţeană de Turism are în acest moment în derulare patru programe turistice: “Natură şi aventură”, “Tărâm de legendă”, “Vechi biserici” şi “Inima Daciei”. Purtătorul de cuvânt al Companiei, Anca Hălmagi, spune că programul “Hunedoara – Natură şi aventură. O experienţă unică” – unul dintre cele mai complexe progame gândite de CJT – presupune şapte zile de vacanţă, costul fiind de 130 de euro (560 de lei). Programul cuprinde cazare la pensiuni din Retezat, cu program în “Parcul de Aventură”, care se întinde pe o suprafaţă de 2,5 hectare, fiind delimitat în două zone de activităţi: o zonă specială pentru copii şi una dedicată tinerilor şi adulţilor. Programul mai include vizitarea Muzeului Mineritului, a Peşterii Bolii şi a Schitului Straja, participarea la sporturi extreme, cum ar fi off-road-ul, căţărări pe stânci artificiale, dar şi un meniu alcătuit din mâncare tradiţională, specifică zonei. În partea de centru-nord a judeţului programul “Natură şi aventură” include vizitarea Cetăţii Deva, a Castelului Corvinilor, a Peşterii Şura Mare, parcurgerea Traseului Curioşilor din zona Râuşor, care este accesibil inclusiv copiilor, având o durată de patru ore dus-întors, vizitarea Barajului Gura Apei şi a unei porţiuni din Parcul Naţional Retezat, dar şi vizitarea Mănăstirii Colţ, a “Castelului din Carpaţi”, a Bisericii Densuş, a Geoparcului Dinozaurilor şi parcurgerea “Drumului Vulcanilor”, la care se adaugă coborârea în Peştera Cioclovina şi, în final, un foc de tabără.

Plimbarea cu moto-parapanta peste Valea Jiului completează oferta turistică de Paşte a judeţului

Cel de-al doilea program, “Hunedoara – Tărâm de legendă”, include vizitarea Rezervaţiei de Zimbri de la Haţeg, a Muzeului Ţării Haţegului (cu o demonstraţie de artă meşteşugărească tradiţională), vizitarea Mânăstirii Prislop şi a Bisericii Densuş şi parcurgerea traseului tematic “Drumul Vulcanilor” (ruta Densuş – Ştei), vizitarea Tăului fără Fund şi a Muzeului din Peşteana, a Coloniei Ulpia Traiana, a Palatului Magna Curia, a casei memoriale “Drăgan Muntean”, din Poieniţa Voinii şi a muzeului “Aurel Vlaicu, dar şi a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Traseul mai include Cetatea Medievală din Orăştie şi Muzeul de Etnografie, termele romane, drumul roman, Peştera Haiducilor şi cascada Clocota din Geoagiu-Băi, dar şi “Panteonul Moţilor.

10 kilometri pe Drumul Crucii, la Straja

Cine face Paştele în staţiunile montane din Valea Jiului, poate participa în Vinerea Mare la procesiunea “Drumul Crucii” din staţiunea Straja. Procesiunea este organizată pe distanţa dintre Cimitirul Eroilor şi Schitul Straja, încă din 1999. Ea reface drumul parcurs de Hristos, cu cele 14 opriri ale sale, pe un traseu de 10 kilometri. La fiecare dintre opriri se poate vedea câte un basorelief reprezentând momentul de cumpănă al Mântuitorului în drumul său către locul răstignirii, iar la fiecare popas soborul de 20 de preoţi care participă la procesiune, se opreşte pentru a citi din Cartea Sfântă cele 12 Evanghelii. Crucea, purtată pe umeri de credincioşii care se nevoiesc astfel, are o greutate de 100 de kilograme, 4,40 metri lungime şi 2,20 metri lăţime. Ea este amplasată lângă altarul Schitului pe tot parcursul anului, în Vinerea Mare fiind coborâtă la Cimitirul Eroilor şi readusă la Schitul Straja. Anual, peste 4.000 de credincioşi participă la procesiune.

Directorul CJT afirmă că pachetele pentru staţiunile montane din Valea Jiului s-au vândut foarte bine la târgurile de turism la care a participat Compania, pentru că acestea au cuprins atât elemente de turism ecumenic, cât şi aventură: schi, tiroliană, zbor cu parapanta, un pachet costând între 300 şi 350 de lei pentru o persoană, sumă care include cazarea timp de trei nopţi, regim de demipensiune şi o masă festivă de Paşte.

150 de lei pentru survolul Văii Jiului

Reprezentanţii Companiei Judeţene de Turism Hunedoara anunţă că au editat o broşură bilingvă (română – engleză), care prezintă informaţii despre Geoparcul Dinozaurilor. În plus, amatorii de drumeţii primăvăratice pot îmbina de anul acesta utilul cu plăcutul: ei pot descoperi potecile tematice din parcul dinozaurilor, de unde pot culege şi plante medicinale. Asta pentru că CJT Hunedoara a realizat un album care prezintă traseele şi potecile tematice pe care le pot parcurge turiştii în arealul Geoparcului, dar şi peste 100 de plante de leac, cu care orice împătimit al sănătăţii din natură se poate întoarce acasă, eficacitatea remediilor culese din zone nepoluate fiind de necontestat. “Albumul conţine denumirile plantelor, beneficiile acestora, locul unde pot fi găsite (satul sau comuna), perioada de recoltare şi modul de utilizare”, explică Avrămică. Pe de altă parte, vicecampionul de parapantă, alergare şi alpinism, Toma Coconea, oferă iubitorilor de sporturi extreme şansa unui zbor cu motoparapanta. Coconea spune că are în dotare un aparat de zbor foarte sigur, de producţie germană, pentru care a plătit 30.000 de euro.

Turiştii care vor să zboare cu motoparapanta îl pot contacta pe Coconea, care se poate deplasa oriunde în judeţ. Sportivul nu are nevoie decât de o porţiune de teren plan, care poate fi chiar şi un câmp deschis, la periferia oraşului, de exemplu. “Am avut solicitări nu numai în Valea Jiului, ci şi pentru Cinciş, Sarmizegetusa, Râuşor sau chiar Deva. Cu motoparapanta zbor eu şi un turist, cu care comunic prin căşti, dar pe motoparapantă avem montată şi o cameră, aşa că tot zborul este filmat. Dacă e vorba de un grup, poate costa doar 150 de lei de persoană pentru o jumătate de oră, timp care ne permite survolarea completă a Văii Jiului”, afirmă campionul la parapantă.

“Iepuraş” cu schiuri, pe pârtiile nordice

Cei care nu s-au săturat de sporturile de iarnă, trebuie să ştie că îşi vor putea folosi schiurile inclusiv de Paşte. Salvamontiştii şi pasionaţii schiului anunţă că pârtiile nordice încă sunt acoperite cu un strat gros de zăpadă, aşa că vor permite practicarea schiului şi peste o săptămână sau două. Potrivit salvamontistului Ovidiu Bodean, schiorii pot alege – de Paşte – pârtiile nordice de la Râuşor, pârtia “Slalom” din Straja sau pârtia B din Parâng, cu o lungime de 5 kilometri, inaugurată în sezonul de iarnă care tocmai s-a încheiat. “A nins în ultimele zile din abundenţă, aşa că, fără îndoială, se poate practica schiul. Pentru schiorii cu experienţă, Asociaţia de Turism «Retezat» derulează programul «Parcul de aventură», o competiţie amuzantă, care cuprinde vreo 14 probe, cu ateliere dintr-un copac într-altul, gen «podul indian», tiroliană şi multe altele”, explică Bodean. Familiile care vin împreună cu copiii în vacanţa de Paşte în judeţul Hunedoara le pot oferi micuţilor cursuri de schi, susţinute de monitori autorizaţi. Cursurile costă între 20 şi 50 de lei, o şedinţă de o oră. Monitorii de schi pot fi găsiţi chiar în staţiuni, la pârtie, în zona telescaunelor.

Tags: ,

About Ada Beraru