Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,253 ori

Recesiune

Chiar dacă datele oficiale nu au fost încă publicate pentru a confirma intrarea economiei României în recesiune, analiştii, reprezentanţi ai Băncii Naţionale, dar şi lideri politici susţin că Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut şi în primul trimestru din acest an, după regresul din trimestrul patru din 2011, astfel că ţara noastră este, încă o dată în ultimii trei ani, în recesiune tehnică.

Salariul minim

Peste 630.000 de români, angajaţi cu normă întreagă, sunt încadraţi pe salariul minim pe economie, potrivit Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor. Potrivit Inspecţiei Muncii, la 30 martie erau înregistraţi 4.981.903 de salariaţi activi şi 5.403.588 de contracte. România este singura ţară în care aproape un sfert dintre angajaţi au salariul minim, procentul celorlalte ţări europene variind între 8 şi 10 la sută.

Finanţări

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a convins conducerea Coaliţiei de guvernare ca administraţiile locale să primească fonduri de la Guvern, cu prioritate pentru proiectele europene în derulare şi pentru plata arieratelor. Prefecturile vor întocmi liste pe baza solicitărilor venite dinspre autorităţile locale, centralizarea finală urmând să se facă la Ministerul Administraţiei şi Internelor, în vederea acordării de finanţare prin hotărâre de Guvern. Potrivit lui Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului, nu se va face diferenţa între edilii de la Putere şi cei de la Opoziţie.

Salarii de ruşine

BBC News a realizat un grafic al salariilor medii la nivel mondial. România se află pe locul 47 în acest top. Aici, un angajat cu salariu mediu câstigă 954 de dolari. Ţara noastră este întrecută în acest clasament de Botswana, unde salariul mediu este de 996 de dolari, Serbia – 1.058 de dolari, Jamaica – 1.135 de dolari, Ungaria – 1.374 de dolari sau Slovacia, cu 1.385 de dolari. Cel mai puţin câştigă angajaţii din Tadjikistan – 227 de dolari lunar, în timp ce cele mai mari salarii medii le primesc luxemburghezii. Aceştia câştigă lunar un salariu mediu de 4.089 de dolari.

About Adrian Sălăgean