14.880 de euro, preţul indiferenţei în blocul 47

Articolul a fost vizualizat de 1,504 ori

Expertizele la care trebuie supus blocul nr. 47 de pe Aleea Teilor din Deva costă mii de euro. Dacă acestea vor stabili că locatarii sunt de vină, cele 60 de familii din bloc vor trebui să suporte plata. În cazul în care se va constata că e vorba de un fenomen natural neprovocat de indiferenţa locatarilor, banii vor fi suportaţi de bugetul local. 

Blocul 47 de pe Aleea Teilor, Deva

Blocul nr. 47 de pe Aleea Teilor are nevoie de o expertiză de ansamblu care costă 12.400 de euro. La aceasta se mai adaugă un studiu al terenului în valoare de 1240 de euro şi unul referitor la starea clădirii în valoare tot de 1240 de euro. Toate acestea sunt necesare pentru găsirea soluţiei tehnice optime pentru rezolvarea problemei alunecării de teren din zonă, fenomen care, după cum spun reprezentanţii Primăriei, s-a oprit între timp (cu două săptămâni în urmă sute de metri cubi de pământ din spatele blocului amintit au luat-o la vale deplasându-se un metru, un metru şi jumătate).

Două variante

“Vom încerca să avem expertize şi studii corecte, dar la preţuri cât mai mici. Pentru că suma totală a achiziţiei depăşeşte 10.000 de euro, trebuie să cerem Consiliului Local alocarea acestor bani şi alegerea unui executant în urma unei selecţii de oferte. Pentru a face însă acest demers este nevoie şi de acordul adunării generale a proprietarilor din blocul respectiv. Situaţia nu este însă atât de urgentă încât să fie nevoie de o intervenţie imediată, însă problema de acolo ar fi bine să fie rezolvată cât mai rapid. Dacă experţii vor constata că fenomenul alunecării a fost provocat din vina locatarilor, care nu şi-au reparat coloanele de canalizare, iar apa s-a infiltrat la subsol, atunci locatarii sunt cei care vor trebui să plătească valoarea expertizelor, în mai multe rate. Dacă se va constata că este vorba despre o cauză externă, atunci banii vor fi achitaţi de către bugetul local”, spune administratorul public al Devei, Corina Oprişiu.

“Nu suntem de vină”

Preşedintele asociaţiei de proprietari care reprezintă 40 din totalul de 60 de familii care ocupă blocul 47, Teodor Mitra, spune că nu devenii din acel imobil se fac vinovaţi de alunecarea de teren. Asta chiar şi în condiţiile în care, la început, se avansase ideea că alunecarea a plecat de la una dintre familiile care locuiesc la parter şi care şi-a extins locuinţa în afara imobilului, susţinând că are toate aprobările necesare pentru o asemenea lucrare. “Este o tâmpenie să spui că din coloanele interioare de apă şi canalizare s-au adunat mii de metri cubi de apă în subsol, cantitatea care a dus la alunecarea de teren. Acest lucru mi-a fost spus şi mie de unul dintre profesorii universitari care au venit aici şi au văzut cum stau lucrurile. Cauza este canalizarea de pe stradă, aflată în administrarea Apaprod. Anul trecut am reclamat de zeci de ori că acea conductă de pe stradă se înfundă, iar apa refulează în subsolul blocului nostru. Avem şi dovezi foto în acest sens”, adaugă Teodor Mitra.

Tags:

About Ciprian Iancu