Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,511 ori

De când au “prins” informaţia că un om de afaceri român – despre care eu n-am auzit până acum – se află la bordul vasului de croazieră Balmoral, supranumit Titanic 2, bravii jurnalişti de la televiziunile de ştiri (Realitatea TV şi RTV, că la mai multe n-am avut răbdare să mă uit) au difuzat într-o veselie această “ştire”. Nu zic că-i rău, că de crimele şi violurile prezentate din oră în oră suntem sătui, dar mie mi se pare că au insistat cam mult. 
De câte ori am deschis luni televizorul, milionarul (sau miliardarul, nu sunt sigur) Cornel Tăbăcaru era în direct prin telefon: acu’ ne pregătim, ne-au obligat să ne luăm smoching şi rochii de gală, să vedeţi ce cabină mare am, că am zis că dau chef în ea, am plecat, la ora 6 ajungem în Irlanda, e furtună, trebuia să ajungem la ora 3 jumate, da’ întârziem, io am dat 75 de mii de dolari ca să fiu pe vasul ăsta etc. Astăzi sunt sensibil şi mă întreb cum se simte nevasta bogatului român când vede că a dat o căruţă de bani ca să meargă împreună într-o croazieră “istorică”, iar el stă tot cu telefonul la ureche şi vorbeşte cu prezentatorii de ştiri din România…

De pe site-ul Ziarului Hunedoreanului, în urmă cu vreo două săptămâni, îmi făcea cu ochiul următorul titlu: “UPDATE: NEIDENTIFICAT: Un bărbat a fost murit, după ce a fost lovit de un tren la Spini”. Nici nu ştiu ce aş putea să mai comentez aici. Ziarul Hunedoreanului încearcă să aplice reţeta succesului adoptată de “marile” site-uri ale ziarelor naţionale. VEZI AICI, GALERIE FOTO, CLICK, VEZI VIDEO etc. Dezamăgitor, mai ales când le scapă greşeli ca “a fost murit”.

“Gheorghe Petros, în vârstă de 61 de ani, din municipiul Deva, a fost găsit de un muncitor al balastierei din localitatea Dobra înecat în Râul Mureş”, zice Petronela Tămaş, în Ziarul Hunedoreanului. Oare cum se poate să fii găsit de către un muncitor înecat în Mureş?! Întreb pentru că din fraza de mai sus aşa reiese, că Gheorghe Petros a fost găsit de un muncitor înecat în Mureş…


Oroarea continuă: “Bărbatul a fost găsit, ieri dimineaţa, în Râul Mureş, înecat. Bărbatul a fost descoperit de un muncitor de la balastiera de pe raza localităţii Dobra. Trupul bărbatului înecat a fost observat de lucrătorul respectiv, întrucât plutea pe Mureş, în apropierea unui dig. Pompierii militari ai Secţiei Ilia au reuşit să scoată pe mal trupul neînsufleţit al bărbatului, cu ajutorul tehnicii din dotare”. Staţi puţin, ce sex spuneţi că avea persoana înecată… sau găsită de un muncitor înecat? Era bărbat, sunteţi sigură? Bine, credeam că nu am reţinut eu, deci era bărbat, bărbatul era bărbat, da? Sigur-sigur?!

Un reporter CityNews nu s-a putut hotărî asupra unui titlu, aşa că întâi l-a scris într-un fel, apoi l-a schimbat. Cam aşa: “SPORT – Mitică Dragomir: «Învingătoarea din CFR – Rapid ia titlul»”, respectiv “SPORT – Mitică Dragomir: «Învingătoarea dintre CFR şi Rapid ia titlu!»”.
Nicicum nu-i bine, dragii mei! Dacă primul titlu n-are niciun sens, măcar era scris corect din punct de vedere gramatical, în schimb, cel de-al doilea se termină brusc, aşa cum s-ar termina şi elefantul dacă n-ar avea coadă. Va să zică, nu “Rapid ia titlu”, ci “Rapid ia titlul”. Că aşa-i limba română, cu articulări şi tot felul de artificii pe care nici noi nu le stăpânim cum trebuie, apăi ce aşteptări să mai avem de la alţii!?

“Un hunedorean a văzut pe viu prăbuşirea Gemenilor din New York în fatidica zi de 11 septembrie 2001 (Galerie FOTO)” – este titlul unui articol semnat de Monna Voinescu şi publicat în Ziarul Hunedoreanului. Să ne înţelegem, l-a publicat în 3 aprilie 2012, o zi care nu are nicio semnificaţie majoră pentru americani, pentru românii din America ori pentru cititorii Ziarului Hunedoreanului. Articolul putea fi publicat în 11 septembrie 2011 sau autoarea putea să mai aştepte până la toamnă şi să-l publice în 11 septembrie 2012, dar acum… de ce? Răspunsul e simplu: de umplutură!

Irina Năstase a scris, în Glasul Hunedoarei, că “Iuliu Winkler este posibilul succesor al lui Lazlo Borbely”. Şi a scris treaba asta repetând prenumele “Lazlo” de trei ori, ca să fie clar că nu a greşit o dată şi-o putem ierta, nu, de patru ori a scris “Lazlo” în loc de “Laszlo”. Păi cum e posibil aşa ceva, domnişoara Năstase? O fi el ungur, şi se ştie că ungurii au multe cuvinte pe care nici în gând nu le putem citi şi nici în şoaptă nu le putem pronunţa corect, da’ am trecut noi peste tragedia eurpţiei vulcanului islandez Eyjafjallajökull şi nu putem scrie un amărât de “Laszlo”?!

Andreea Lazăr a scris în Ziarul Hunedoreanului un articol care pare redactat cu piciorul stâng, că mâna stângă sigur făcea o treabă mai bună. Să vă dau o mostră: “«Spre exemplu, nu s-a spus că nu există laborator la UPU ca şi în alte spitale din ţară dar le-am explicat că noi avem un laborator pentru întreg spitalul care funcţioează non stop. Un alt aspect sesizat de echipa de constrol a fost acela că la UPU nu există o platformă de investigaţie mai amplă. Şi de această dată le-am explicat că spitalul se află în pli proces de reabilitare şi se va ajunge şi la o asemenea platformă la final”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, Silviu Didilescu»”. Despre virgulele care sunt sublime, da’ lipsesc cu desăvârşire n-o să zic nimic, în schimb am ceva de zis despre “ca şi”, “constrol” şi “pli”. Înţeleg să transcrii o declaraţie în grabă, înţeleg să te grăbeşti să-ţi termini treaba repede, da’ să nu binevoieşti măcar tu să-ţi reciteşti articolul înainte de a-l publica mi se pare o lipsă crasă de respect la adresa cititorilor. Dacă tu, ca ziarist, eşti prea ocupat ca să-ţi citeşti materialele, ce mesaj le transmiţi cititorilor? Că le-ai scris un text neinteresant – dacă nici tu nu l-ai recitit! -, pe care sunt liberi să-l citească. Sau nu. Nici nu mai contează, tu ţi-ai făcut norma, ţi-ai luat salariul, sănătate!

Ultima eroare – sau oroare? – vine tot de la Ziarul Hunedoreanului şi este semnată de Monna Voinescu. Ziarista a scris despre un inginer constructor care “scoate zeci de mii de euro pe an din păsări exotice şi din cei mai mari iepuri din România”. Cum, stimată colegă? Cum scoate bani din păsări şi din iepuri? Cine bagă zecile de mii de euro în păsări şi cu ce scop? De ce a căutat inginerul constructor în păsări şi în iepuri şi, mai ales, ce a fost în mintea lui când a început să caute bani în păsări, ca să-i scoată din ele?

Acestea fiind spuse, sărbători fericite celor care sărbătoresc, corecturi fericite celor care scriu şi încercaţi, măcar încercaţi, să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'