Agenţiile imobiliare sunt aproape falimentare

Articolul a fost vizualizat de 2,203 ori

După ani buni în care au avut venituri considerabile din intermedierea tranzacţiilor imobiliare, agenţiile de profil au intrat într-o perioadă neagră: în oraşele mai mici ale judeţului, acestea aproape că au dispărut. Cele câteva agenţii care încă mai supravieţuiesc în Deva, Hunedoara şi Petroşani au vânzări de două-trei, sau chiar patru ori mai mici. 

Băncile din România le-au restrâns brusc românilor accesul la credite, victime colaterale fiind în acest caz agenţiile imobiliare

Reprezentanţii agenţiilor din municipiul Hunedoara spun că fie s-au reprofilat, pentru a supravieţui, fie se numără printre norocoşii care beneficiau, deja, de o pensie de la stat, iar agenţia imobiliară pe care o administrau reprezenta doar a doua sursă, suplimentară de venit. Puţinii agenţi imobiliari care încă mai lucrează în domeniu spun că, în comparaţie cu situaţia de acum trei ani, preţurile au scăzut cu o treime, în timp ce vânzările s-au prăbuşit de-a dreptul. Astfel, dacă în 2008-2009 un apartament gata amenajat se vindea în Hunedoara cu 85.000-95.000 de lei, acum proprietarii abia mai obţin 60.000 de lei.

Numărul tranzacţiilor, pe de altă parte, a scăzut drastic, de la câte patru-cinci vânzări în fiecare lună pentru fiecare agenţie, la o singură tranzacţie la un interval de trei luni. Agenţii imobiliari spun că aproape nimeni nu mai vrea să vină să locuiască în Hunedoara, pentru că nu ar avea unde să muncească. Ei adaugă că situaţia imobiliarelor este dominată de principiul cercului vicios: bătrânii, care au pensii bunicele, după ce au muncit o viaţă în industrie sau minerit, nu îşi cumpără o locuinţă pentru că au una, iar tinerii ar vrea să îşi cumpere, dar nu au cu ce le plăti, în condiţiile în care salariile sunt foarte mici, iar băncile oferă credite în condiţii mult mai stricte, în comparaţie cu cinci-şase ani în urmă.

Devenii fac 75 la sută dintre tranzacţii

În municipiul reşedinţă de judeţ situaţia este ceva mai bună. Potrivit experţilor în domeniu, aici se derulează trei sferturi din totalul tranzacţiilor imobiliare intermediate în judeţ. Agenţii imobiliari, pe de altă parte, se plâng şi spun că situaţia în Deva, în ceea ce priveşte numărul de vânzări de locuinţe, se apropie de cea din Hunedoara: o singură vânzare pe lună, comparativ cu cinci-şase vânzări realizate în perioada de dezvoltare a pieţei, care a atins apogeul în 2008-2009. Administratorii agenţiilor imobiliare devene, care încă nu şi-au închis afacerile pentru a se reprofila, spun că, în acest moment, o firmă cu un asemenea domeniu de activitate nu mai poate susţine financiar nici măcar traiul zilnic al unei familii compuse din două persoane. Şi la chirii preţurile au mai scăzut, acestea situându-se între 70 şi cel mult 275 de euro pe lună.

“În Deva, o garsonieră se poate închiria, în funcţie de zona în care este situată aceasta şi de dotări, cu un preţ de 75, până la 120 de euro. Un apartament cu două camere de închiriat costă între 100 şi 150 de euro, unul cu trei camere poate fi închiriat cu preţuri cuprinse între 150 şi 200 de euro, iar un apartament cu patru camere costă între 200 şi 275 de euro. Cel mai frecvent, însă, sunt căutate pentru închiriere garsonierele şi apartamentele cu două camere, tranzacţiile care le vizează reprezentând 90 la sută din total”, explică Nelu Verzeş, reprezentantul agenţiei imobiliare Prima Invest. După spusele acestuia, varianta de închiriere a unei locuinţe în regim hotelier nu este nici ea foarte bănosă, nici măcar în Deva. În plus, mulţi dintre proprietarii celei de-a doua locuinţe preferă să îşi închirieze proprietatea pe termen lung, evitând riscurile regimului hotelier. Verzeş precizează că, în următorii trei ani, nu vede nicio îmbunătăţire a situaţiei financiare a hunedorenilor şi nici şanse ca piaţa imobiliară să crească. “Nu văd nicio schimbare în bine. În rău, lucrurile se pot schimba oricând. Şi nu sunt pesimist, ci realist”, adaugă reprezentantul Prima Invest.

Valea Jiului, îngheţată de recesiune

Dacă în Hunedoara piaţa imobiliarelor a fost greu lovită de criză, în Valea Jiului situaţia este chiar mai rea. Potrivit lui Daniel Blag, reprezentantul agenţiei imobiliare Midas din Petroşani, în acest moment, într-o săptămână, prin agenţii se face, în medie, o singură tranzacţie de vânzare-cumpărare a unui imobil în toată Valea Jiului. Unii dintre patronii agenţiilor imobiliare din Lupeni şi Vulcan şi-au închis deja afacerile, iar firmele din Petroşani care au acest profil pot fi numărate pe degete. “În cazul meu situaţia e diferită, pentru că societatea nu este axată numai pe tranzacţii imobiliare, ci oferă şi consultanţă în afaceri, documentaţie topo şi cadastru, dar am cuprins şi un segment de finanţare a proiectelor imobiliare. Cu domeniul imobiliare, ca unică activitate a unei firme, în Valea Jiului nu ai cum să te descurci. Sunt convins că, pentru zona noastră, turismul ar putea fi cel care să facă diferenţa şi să creeze locurile de muncă necesare, însă această chestiune implică timp. Lucrurile nu se vor schimba peste noapte. Avem în derulare mai multe proiecte de dezvoltare, probabil că anul acesta se va mai deschide încă un telescaun, vor mai fi amenajate pârtii, însă vor mai trece câţiva ani, până când situaţia va fi alta”, spune Daniel Blag. Acesta adaugă că, deocamdată, nici măcar vânzările de proprietăţi în zone turistice ori în staţiunile din Valea Jiului nu merg mai bine bine.

Din când în când, investitorii cumpără terenuri în apropiera domeniilor schiabile, însă cea mai mare parte a acestora se păstrează în expectativă.

Tags: ,

About Ada Beraru