Cu bicicleta prin Ţara Haţegului

Articolul a fost vizualizat de 2,175 ori

Asociaţia de Turism “Retezat” va amenaja trasee de ciclism în toată Ţara Haţegului. Reprezentantul organizaţiei, Ovidiu Bodean, spune că asociaţia a obţinut, printr-un proiect, 12 biciclete care pot fi folosite inclusiv pe traseele montane. Pasionaţii de plimbările în natură cu bicicleta vor putea să străbată astfel superba zonă centrală a judeţului, mai ales că, peste câteva săptămâni, vor avea la dispoziţie şi o hartă concepută special pentru ei.

Amatorii de plimbări cu bicicleta vor putea oricând să facă o incursiune pe o vale de munte ce pleacă din depresiunea Haţegului

“Chiar în aceste zile lucrăm la harta pe care vrem să o tipărim, astfel încât, la vară, când turistul vine la o pensiune din zonă, să ştie unde poate să meargă şi ce are de văzut”, explică Ovidiu Bodean. Harta va include atât trasee montane, cât şi rute speciale pentru ciclism. Potrivit iniţiatorilor proiectului, turiştii nu trebuie să se aştepte la piste pentru biciclete, ci la trasee “eco”, balizate cu stâlpi de lemn, care se vor încadra în peisajul natural şi vor proteja natura. Proiectul le va oferi turiştilor care vin în judeţ ocazia de “a citi” mai uşor în sufletul haţeganilor, care vor putea fi văzuţi la muncă, la sapă, la cosit, sau la întorsul fânului. Mai mult, cicliştii s-ar putea să guste şi din ospitalitatea renumită a oamenilor locului, dacă vor fi opriţi din drum şi cinstiţi cu un “vinars”.

Traseele de biciclete vor străbate toată Ţara Haţegului, de la Sălaşu de Sus, până la Râu de Mori, înspre Sarmisegetuza, către Porţile de Fier ale Transilvaniei. Reprezentanţii Asociaţiei de Turism “Retezat” vor amenaja traseele pentru biciclete doar pe drumuri de ţară puţin circulate, astfel încât, pe de o parte, cicliştii să nu încurce traficul rutier, iar pe de altă parte, oaspeţii să nu fie sufocaţi de aglomeraţie şi poluare.

Singurii care marşează pe ciclism

Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat, anul trecut, o linie de finanţare pentru realizarea de piste pentru biciclişti. În baza proiectului, administraţiile locale ale oraşelor hunedorene ar fi putut să obţină 2,5 milioane de lei, iar primăriile de la sate câte 1,5 milioane de lei pentru amenajarea pistelor de biciclete. Autoritatea centrală oferea bani pentru realizarea de piste pentru biciclişti cu o singură bandă pe amplasamente rutiere preexistente sau în cadrul trotuarelor, suma alocată într-o singură sesiune de finanţare fiind de 50 de milioane de lei la nivel naţional. Administraţiile locale nu ar fi trebuit să acopere decât 10 la sută din contravaloarea proiectului, însă până acum nicio primărie din judeţ nu a anunţat că a depus proiecte în acest sens. Ovidiu Bodean spune că singurele piste pentru biciclete, existente în acest moment în judeţ, sunt cele câteva, marcate doar de autorităţi, fragmentar, direct pe trotuarele din oraşe. “Un proiect cu o altă finanţare decât cea de la bugetul local este binevenit, având în vedere că nicio primărie nu îşi prea permite să asfalteze piste pentru biciclete. Însă, chiar şi aşa, edilii ar putea să cheltuie foarte puţini bani, alegând să realizeze nu piste asfaltate pentru biciclete, ci trasee de mountain-bike, care nu cer decât lucrări minimale de întreţinere”, adaugă Bodean.

Tabere de vacanţă

Asociaţia de Turism “Retezat” va oferi în această vară experienţe unice nu doar turiştilor adulţi din alte judeţe, ci şi elevilor din şcolile hunedorene, dispuşi să se bucure de frumuseţile naturii şi de aventură, chiar la ei acasă, la Râuşor. Timp de o săptămână, monitori specializaţi îi vor însoţi pe copii la căţărări pe panouri artificiale, în drumeţii cu bicicletele, dar şi pe cărările de munte, unde copiii vor învăţa lucruri elementare, care însă au rămas secrete chiar şi pentru o parte dintre adulţi. “Copiii vor merge pe munte cu monitori, dar şi cu biologul nostru voluntar, Iuliana Tripa, profesoară la Colegiul Pedagogic “Sabin Drăgoi” din Deva. Ea îi va învăţa care este diferenţa dintre un brad şi un molid, cum pot să deosebească ciupercile comestibile de cele periculoase, care sunt fructele şi plantele care pot fi folosite pentru ceaiuri în timpul unei excursii montane şi multe altele”. Bodean spune că taberele vor fi organizate la cort, reprezentanţii asociaţiei cumpărând deja toate cele necesare.

În plus, temerarii care se vor aventura în taberele de vacanţă vor avea la dispoziţie o sală unde vor putea să vadă filme despre frumuseţile, legendele şi tainele Retezatului şi vor servi masa la una dintre pensiunile din apropiere.

Tags:

About Ada Beraru