Deponeul ecologic se mută

Articolul a fost vizualizat de 1,383 ori

Consiliul Judeţean a decis mutarea locului în care va fi amenajat deponeul ecologic pe care trebuie să îl avem funcţional cel mai târziu în 2015. Asta, după ce autorităţile au avut de-a face cu opoziţia virulentă a localnicilor din satul Grid, unde se propusese ultima oară amplasarea deponeului. 

Locaţia este deocamdată secretă

“Am decis să nu mai amenajăm deponeul la Grid în principal din cauza opoziţiei localnicilor de acolo. Am propus consultantului pe acest proiect şi celorlaltor factori implicaţi analizarea altor posibile amplasamente din judeţ. Nu vreau să le spun care sunt şi le-am cerut acelaşi lucru şi celorlaltor instituţii implicate. Am decis acest lucru şi din cauză că se apropie campania electorală, iar în acest judeţ, dacă vrei să faci, nu e bine, dacă nu faci, iar nu e bine. Consultantul analizează acum variantele propuse de noi şi vom vedea care va fi cea mai bună. Sunt două variante pe care le analizăm, dar, repet, nu le putem face publice, la acest moment”, spune preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Moloţ, care adaugă că termenul până la care investiţia trebuie finalizată este anul 2015.

Scandalul de la Grid a avut efecte

După modelul deja “patentat” al comunităţilor care s-au opus ideii unui deponeu ecologic pe raza localităţilor lor, în februarie, sătenii din Grid, sprijiniţi de cei din Călan (aceştia din urmă speriaţi fiind de posibila propagare a mirosurilor spre oraş), au luat la rost iniţiatorii proiectului, în cadrul unei consultări publice care s-a dovedit a fi organizată prea târziu, fără ca oamenii să fie complet informaţi. Li s-a prezentat proiectul, li s-a spus că nu sunt pericole majore, dar exemplele venite de la rude din străinătate, unde ar fi existat incidente cu asemenea amenajări, au tăiat seria argumentelor prezentate de autorităţi. În plus, problemele funciare existente în zona în care ar fi urmat să fie amplasat deponeul şi acţiunea în instanţă iniţiată de cetăţeni au determinat Consiliul Judeţean să se răzgândească.

Amplasarea deponeului ecologic al judeţului devine astfel un proces de durată, după ce alte două variante mai vechi, lângă Simeria şi la Petrila, au căzut, prima din cauza opoziţiei localnicilor, a doua, în urma opoziţiei unei părţi a consilierilor locali.

Tags:

About Ciprian Iancu