Sport: Hunedoara a fost oprită de hunedoreni

Articolul a fost vizualizat de 1,475 ori

Cu doar un succes în acest retur, şi acela obţinut în prima etapă la Reşiţa (1-0 cu Şcolar, din localitate – n.r.), simerienii ieşiseră din cărţile promovării. De fapt, dacă este să ne luăm după vorbele oficialilor de la acest club, CFR-ul nu a avut niciodată acest obiectiv, chiar şi atunci când a fost aproape de locul l. Mai mult, după spusele finanţatoarei echipei din Simeria, Alina State, singura ei dorinţă pentru acest campionat a fost aceea să-i îngenuncheze pe hunedoreni în cele două întâlniri directe. 

După câteva meciuri în care nu au excelat la capitolul “dăruire”, simerienii (în galben) au dat tot ce-au putut în meciul cu rivalii lor de la Hunedoara

Prima jumătate a acestei dorinţe a fost îndeplinită în tur, chiar pe “Michael Klein”, când elevii lui Opric, care abia stătuseră în ghete în prima repriză, au reuşit să dea lovitura după pauză, când au înscris prin ex-hunedoreanul Făgărăşanu. A doua jumătate s-a consumat în „Vinerea Mare”, de data aceasta în propriul fief, acolo unde ceferiştii reuşiseră doar două egaluri, în acest debut de retur, meciuri în care jucătorii nu se omorâseră cu firea. Aşa cum nu o făcuseră nici în deplasarea de la Recaş unde, după ce au condus cu 1-0 la pauză, în partea secundă li s-au cam înmuiat picioarele (să fie oare de la licoarea vinului din podgoria bănăţeană?), astfel că timişenii au întors rezultatul.

Nu s-au dat simerienii de ceasul morţii nici în meciul de la Arad, cu modesta Gloria, acolo unde Vişan şi Lintaru nu au evoluat fiind accidentaţi (să fi fost chiar aşa?), iar ex-hunedoreanul Pepenar a părăsit şi el terenul în minutul 14, acuzând, la rândul lui, probleme fizice. Şi cum totul este posibil, cei trei au fost 100 la sută apţi de joc în meciul cu adversarul de “moarte”, FC Hunedoara, pe care domnişoara State, ca să-şi vadă dorinţa împlinită, şi-l dorea răpus pentru a doua oară. Aşa că, montaţi şi motivaţi în acelaşi timp, “galben-albaştrii” au jucat aşa cum ar fi trebuit să o facă în toate partidele: la sacrificiu, dacă este să ne luăm după declaraţia lui Opric, când, după eşecul de la Recaş, spusese: “O să vedeţi cum o să jucăm cu Hunedoara”. Sau cum o să evolueze hunedorenii din echipă contra Hunedoarei. Şi am văzut o mare determinare la tânărul Făgărăşanu (pe care Aurel Şunda l-a dorit la echipă), Pepenar, Daniel Dăscălescu sau Vişan, fotbalişti care au învăţat “ABC”-ul fotbalului, s-au afirmat sub “furnale”. Departe de mine gândul că fiind hunedoreni sau “naturalizaţi” (cazul lui Vişan), ei ar fi trebuit să o lase mai moale, sau să se dea la o parte. Indiferent de ce s-a întâmplat în trecut, fotbalistul profesionist trebuie să-şi servească clubul unde este plătit.

Dar, câteodată, orgoliile sunt prea mari şi sunt duse la extrem. Şi nu aş vrea să mă opresc la unele “gesturi” făcute de Pepenar şi Făgărăşanu către galeria hunedoreană, ci la “refularea” de la golul egalizator a lui Daniel Dăscălescu, când şi-a scos tricoul şi l-a aruncat. De parcă ar fi înscris cel mai important gol al lui din carieră. Aş vrea să-i dau un singur exemplu lui D. Dăscălescu. Acela al ex-dinamovistului Claudiu Niculescu – după ce a înscris de două ori contra fostei sale echipe Dinamo, nu s-a exteriorizat, semn că nu a uitat clubul la care s-a consacrat.

Gol primit după 145 de zile

Meciul din ultima etapă a lăsat “urme” în echipa hunedoreană. Defensiva a fost “decapitată” aproape în totalitate. Portarul Ilie a fost suspendat o etapă pentru eliminare, iar Bier, Vodiţă şi “închizătorul” J. Vajda au suferit accidentări care i-au făcut indisponibili pentru acest aşa-zis “derby” al orgoliilor. Antrenorul Şunda a mizat din nou pe o echipă super ofensivă, dându-i o nouă şansă lui Ionuţ Radu, care a evoluat ca “vârf” alături de Istinie, iar cei patru mijlocaşi titularizaţi erau toţi de “construcţie”.

După câteva meciuri în care nu au excelat la capitolul “dăruire”, simerienii (în galben) au dat tot ce-au putut în meciul cu rivalii lor de la Hunedoara

Partida a început cu oaspeţii în atac, dar prima fază cu implicaţii asupra tabelei de marcaj s-a petrecut în minutul 10. A fost o centrare de pe partea stângă în gura porţii, balonul a fost respins, Vişan, care se afla undeva la 14 metri, i-a luat prim-planul lui Todea, a fandat cu piciorul stâng spre minge, hunedoreanul a întins şi el piciorul, iar arbitrul a arătat punctul de la 11 metri. Am revăzut această fază de vreo 50 de ori şi rămân la concluzia că nu a fost contact fizic. De fapt, centralul Cătălin Buş a comis de-a lungul celor 90 de minute mai multe erori, cu ştiinţă sau fără, dar toate în defavoarea oaspeţilor. Făgărăşanu a fost cel care a transformat lovitura de penalitate, iar FC Hunedoara primea gol după o pauză de 145 de zile. Cu acest handicap şi cu presiunea rezultatului, elevii lui Aurel Şunda nu-şi găsesc cadenţa, nereuşind să ameninţe poarta gazdelor. Totuşi, pe măsură ce timpul trecea, încurajaţi de câteva sute de suporteri, care au dominat fundalul sonor al tribunelor, jocul s-a mutat tot mai aproape de poarta lui Dragotă. În minutele 24-25 au fost trei cornere consecutive, fără efect însă. A venit însă minutul 35, când s-a restabilit egalitatea. Jitaru a centrat perfect de pe partea stângă, iar Ionuţ Radu a înscris primul lui gol, cu o lovitură de cap din 7 metri, în colţul scurt. Simerienii au replicat prin Suciu (min. 38), al cărui şut de la 19 metri a fost reţinut de Simeni. În prelungirile primei părţi, Jitaru a centrat din corner, dar Cuciula a trimis cu capul peste din 7 metri.

Egalare in extremis

De la vestiare hunedorenii au revenit fără Todea, locul lui fiind luat de noua achiziţie Boroştean, un fotbalist cu mari disponibiltăţi tehnico-tactice. Mai mult, la trei minute de la reluare, Şunda l-a scos şi pe fundaşul de bandă Marcu, introducând un mijlocaş, Dimcea, semn că în calcule nu avea decât victoria. Jocul “negri-albaştrilor” pare tot mai consistent, balonul circulă pe trasee tot mai precise, în timp ce, de partea cealaltă, feroviarii dau semne tot mai vizibile de oboseală. Băieţii lui Opric faultează din ce în ce mai des şi, dacă în prima parte nu au primit niciun avertisment, se vor alege în cel de-al doilea mitan cu nu mai puţin de şapte cartonaşe galbene. Pe acest fond de dominare a venit logic şi cel de-al doilea gol. Dimcea i-a pasat lui Jitaru şi acesta a prins de la 13 metri lateral dreapta un voleu de senzaţie, care s-a oprit în colţul lung, lăsându-l spectator pe Dragotă (min. 71). Două minute mai târziu, „fluieraşul” Buş iese din nou la rampă, când Lintaru i-a aplicat un cot în figură lui Muşuroia, fiind sancţionat doar cu „galben”. Este trimis în teren şi veteranul D. Dăscălescu, în speranţa relansării meciului.

După câteva meciuri în care nu au excelat la capitolul “dăruire”, simerienii (în galben) au dat tot ce-au putut în meciul cu rivalii lor de la Hunedoara

Ceferiştii îşi joacă ultima şansă, iar în minutul 80 Pepenar, scăpat în careu, este blocat de Simeni, pe care îl şi faultează. În minutul 89, Găceanu trimite din 14 metri peste poartă, pentru ca, în minutul următor, D. Dăscălescu să „stopeze” echipa din oraşul unde trăieşte şi unde a învăţat fotbal. A fost o centrare lungă de pe partea stângă a lui Nicula, pe partea opusă, Cuciula nu a schiţat niciun gest şi ex-hunedoreanul a trimis cu capul din doi metri în plasa porţii pentru 2-2.
Arbitrul arată cinci minute de prelungire, hunedorenii se aruncă spre poarta lui Dragotă în căutarea celui de-al treilea gol, dar cei care sunt aproape de succes sunt tot feroviarii. Zdrîncu scapă singur pe partea stângă dintr-o suspectă poziţie de afară din joc, dar goalkeeperul oaspeţilor reuşeşte să pareze şutul din interiorul careului. Fluierul final arată pe teren două stări de spirit diferite. Simerienii jubilează, de parcă ar fi triumfat într-o mare finală, spre satisfacţia finanţatoarei care reuşise să-şi încurce rivalii, în timp ce, de partea cealaltă, hunedorenii digeră cu greu acest semieşec, care măreşte la cinci puncte „ecartul” faţă de ACS Recaş, care nu prea găseşte oponenţă la adversarii întâlniţi.

O mână de ajutor consistentă dată bănăţenilor de CFR Simeria, care şi-a îndeplinit astfel obiectivul pentru acest campionat, D. Dăscălescu, Pepenar, Vişan, Făgărăşanu şi ceilalţi putând intra deja în vacanţă cu gândul la campionatul viitor, când este posibil să se întâlnească din nou cu conjudeţeana lor. Oricum, FC Hunedoara nu trebuie să depună armele, mai sunt, totuşi, nouă etape şi este imposibil ca recăşenii să nu se mai „împiedice” şi ei, mai ales că nu au o formaţie de temut. Iar dacă nu vor fi în continuare jocuri de culise, totul este posibil. Speranţa moare ultima.

CFR Simeria – FC Hunedoara: 2 – 2 (1 – 1)

Au marcat: Făgărăşanu (min. 10 – penalty), D. Dăscălescu (min. 90) / I. Radu (min. 35), Jitaru (min. 71)
CFR SIMERIA: Dragotă – Vîrtan, Stroia, Buta (min. 51, Dosan), Ungureanu (min. 85, Zdrîncu) – Găceanu, Pepenar, Vişan, Făgărăşanu – Lintaru (min. 76, Nicula), Suciu (min. 70, D. Dăscălescu).
Antrenor: Marius Opric.

FC HUNEDOARA: Simeni – Marcu (min. 48, Dimcea), Cuciula, Muşuroia, Roiu – P. Păcurar, Todea (min. 46, Boroştean), R. Cristian, Jitaru – Istinie (min. 78, Steop), I. Radu (min. 90, Trăşcan).
Antrenor: Aurel Şunda.
Arbitru: Cătălin Buş (Rm. Vâlcea)
Asistenţi: Mihaela Blându – Popescu şi Adrian Udrea (ambii din Tg. Jiu).
Stadion: “CFR – Marmosim”.
Spectatori: 1.000.

About Ion Bădin