Furnalul de la Govăjdie şi Cetatea Devei încă aşteaptă renovarea

Articolul a fost vizualizat de 2,115 ori

Două proiecte importante pentru turismul hunedorean sunt deocamdată blocate. Este vorba despre renovarea şi funcţionalizarea ca muzeu a furnalului de la Govăjdie şi de incinta principală a Cetăţii Devei. În ambele cazuri, entuziasmul iniţial s-a risipit în legislaţia complicată şi în de refuzurile unor instituţii ale statului. 

Furnalul de la Govăjdie a fost pe lista de priorităţi a MDRT pentru scurtă vreme

Primul proiect întocmit pentru reamenajarea Cetăţii Devei datează încă din 2004. Pe-atunci se avansa şi ideea amenajării unui drum asfaltat pe Dealul Cetăţii, zonă considerată “Sit Natura 2000”, datorită florei şi faunei extrem de variate, concentrată într-un areal relativ restrâns. Până la urmă ideea drumului asfaltat a căzut.

Descoperirile au schimbat planurile

Proiectul a fost refăcut în 2007, iar lucrările au început cu bani de la bugetul local în Incinta 1 (întreaga fortificaţie medievală are trei incinte oarecum concentrice, numerotate de la interior spre exterior). Lucrările au mers cât au mers şi s-au oprit.

“Descoperirile făcute pe parcursul lucrărilor de către arheologi au determinat Comisia Naţională pentru Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii să schimbe clasificarea cetăţii, din categoria B, în monument de categoria A. Aşa se face că proiectul iniţial, care prevedea o serie de spaţii amenajate, sus, în Incinta 1, nu a mai putut fi aplicat în totalitate. Am fost nevoiţi să renunţăm la ideea de a avea săli de conferinţă, cafenea şi restaurant în acea zonă. S-au făcut lucrări de consolidare a zidurilor, iar pentru continuarea proiectului dedicat Incintei 1 trebuie să facem acum un nou proiect şi să stabilim un alt executant. Oricum, zona care acum este vizitabilă va rămâne aceeaşi şi după finalizarea lucrărilor din Incinta 1”, spune administratorul public al Devei, Corina Oprişiu. “Pe moment nu ştiu exact cât au costat până acum lucrările la Incinta 1, dar vă pot spune sigur că mare parte din banii alocaţi iniţial, aproximativ 7 milioane de lei, nu s-au mai folosit, fiind direcţionaţi spre alte priorităţi mai urgente”.

Incintele 2 şi 3 au mai multe şanse

Incinta principală a Cetăţii

Cealaltă “jumătate” a proiectului Primăriei Deva ce vizează cetatea pare a avea un ritm mai bun de derulare, deşi a fost iniţiată mai târziu. Este vorba despre refacerea zidurilor, amenajarea aleilor şi de funcţionalizarea a trei spaţii din incintele 2 şi 3. Pentru acest proiect, în valoare totală de 38,4 milioane de lei (25,3 milioane provenind din fonduri europene nerambursabile), se derulează deja pe SEAP procedura de licitaţie pentru stabilirea unui executant şi există speranţa că lucrările vor începe în vara acestui an şi vor fi finalizate în termen de 12 luni. “Principalele obiective ale proiectului sunt refacerea drumului de acces, amenajarea a două spaţii muzeale, unul în Bastionul semicircular şi altul în Camera Altileriştilor, precum şi amenajarea unui punct de informare la Poarta l. Normal, se va lucra foarte mult şi pe restaurarea şi conservarea zidurilor. Şi de data aceasta va trebui să derulăm lucrări de descărcare arheologică, dar, totuşi, sperăm că proiectul va fi finalizat cel mai târziu în toamna anului viitor”, spune managerul de proiect Elena Stelczner.

Proiectul Govăjdia o ia de la capăt

Dacă anul trecut edilii comunei Ghelari erau aproape entuziasmaţi de vestea că Ministerul Dezvoltării alocase 1 milion de lei pentru începerea lucrărilor de restaurare a furnalului de la Govăjdia, acum starea lor de spirit nu mai este deloc aceeaşi. Procedurile extrem de complicate şi procesul în care comuna Lelese emite pretenţii de proprietate asupra furnalului le-au tăiat mult din entuziasm.

Primăria Ghelari îşi propusese iniţial ca în toamna anului 2011 să inaugureze furnalul renovat şi reabilitat, dar birocraţia ce apare mai ales atunci când este vorba de orice intervenţie pe un monument de categoria A a avut efecte mult mai nefaste decât credeau edilii comunei. În plus, nici de la Ministerul Dezvoltării nu au mai venit semnale de susţinere, în ultimele luni. “Ministerul a aprobat banii pentru începerea lucrărilor, însă procedurile pe care noi trebuie acum să le urmăm sunt complicate. Sunt o grămadă de aprobări şi de avize pe care trebuie să le obţinem”, spune primarul comunei, Ioan Bulbucan.

Un proces, o problemă în plus

De parcă iniţiativa referitoare la furnalul de la Govăjdie nu are deja o durată prea mare de viaţă (primele idei în acest sens fiind exprimate cu mai bine de 10 ani în urmă), situaţia este, cel puţin pentru moment, complicată şi de un proces în instanţele de contencios administrativ. Pe baza unor legi mai vechi şi a unor hărţi mai vechi, dar şi din cauza unei greşeli făcute cu câţiva ani în urmă când s-au redesenat hărţile administrative ale judeţului pentru a fi adunate în format electronic, Primăria Comunei Lelese susţine că furnalul s-ar afla pe teritoriul său, nu pe teritoriul comunei Ghelari. Ioan Bulbucan spune însă că legea 2 din 1968, când a fost făcută ultima împărţire administrativă a României, este încă în vigoare, iar în acea lege, furnalul este pe teritoriul Ghelariului: “Cei de la cadastru, cu vreo cinci ani în urmă, s-au uitat doar pe hartă, au văzut firul apei care trece pe lângă furnal şi au trasat pe acolo graniţa dintre Ghelari şi Lelese. Acum se efectuează o expertiză juridică şi topografică cerută în instanţă şi se va vedea clar că noi avem dreptate”, spune Bulbucan.

Revenind la proiectul în urma căruia se doreşte valorificarea turistică a furnalului unic în Europa Centrală şi de Est, primarul Ghelariului spune că nu cedează: “Nu vreau să mă mai laud stabilind noi termene până la care va fi gata proiectul. Este vorba despre o investiţie totală de 1,5 milioane de euro pentru renovarea furnalului în sine, reamenajarea Gării Mici din apropiere, amenajarea unui muzeu al fierului în aceeaşi zonă, dar şi pentru achiziţionarea unui «trenuleţ rutier» cu care să aducem turiştii de la Castel la furnal”.

About Ciprian Iancu