Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,514 ori

Taxă pe centrala termică

Autorităţile europene intenţionează să introducă o taxă de poluare pentru centralele de apartament, susţine Laszlo Borbely, ministrul Mediului. Noua taxă va intra în vigoare cel mai curând în anul 2013.

Licitaţie

Electrocentrale SA Mintia a scos la licitaţie europeană contractul privind proiectarea şi executarea instalaţiilor de desulfurare a gazelor de ardere aferente grupului energetic numărul trei. Valoarea estimată a contractului este de 161.777. 800 lei, fără TVA, iar durata de implementare este de 24 de luni de la data atribuirii contractului.

Euro, din 2015

Începând cu anul 2015, euro va deveni moneda naţională a României. Acesta este obiectivul reafirmat de Guvernul şi Banca Naţională a României. Intenţia a fost transmisă de premierul Emil Boc într-o întrevedere cu preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, după ce a condus, la sediul Băncii Naţionale, împreună cu guvernatorul Mugur Isărescu, reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea României la euro.

Plăţi compensatorii

Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani a plătit luni prima tranşă din salariile compensatorii destinate celor 900 de mineri ce au fost disponibilizaţi de la sucursalele miniere din Valea Jiului, la începutul lunii octombrie. Suma totală virată s-a ridicat la circa 800.000 de lei.

Cofinanţare redusă

Oficialii din Comisa Europeană au fost de acord ca România să contribuie cu doar 5 la sută, şi nu cu 15, în proiectele în care sunt implicaţi şi bani europeni. Măsura a fost luată pentru a accelera folosirea fondurilor europene puse la dispoziţie ţării noastre.

Datorie

Datoria publică totală a României a crescut la 31 august a.c. la 207,6 miliarde de lei, reprezentând echivalentul a 38,2% din produsul intern brut (PIB), estimat la 543,04 miliarde lei, a anunţat luni Ministerul Finanţelor Publice (MFP). La 30 decembrie 2010, datoria publică totală a României era de 194,4 miliarde lei (37,9% din PIB).

About Adrian Sălăgean