Lectorii ideali: elevii şi hunedorencele

Articolul a fost vizualizat de 1,835 ori

Bibliotecarii spun că numărul cititorilor a scăzut comparativ cu situaţia de acum 15-20 de ani, însă în ultima vreme cifra acestora se menţine constantă. Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu” din Deva spun că majoritatea cititorilor lor sunt elevii şi persoanele de sex feminin. 

Mai bine de jumătate dintre persoanele care trec frecvent pragul Bibliotecii Judeţene sunt doamne şi domnişoare

Cei mai activi cititori ai cărţilor şi publicaţiilor de care dispune Biblioteca Judeţeană sunt elevii. Aceştia vin la bibliotecă pentru a împrumuta cărţile cerute de bibliografia şcolară, dar reprezentanţii bibliotecii spun că micuţii citesc şi cărţi de poveşti, de aventură sau cărţi din domeniile care îi pasionează.  În funcţie de categoria ocupaţională, elevii sunt urmaţi de hunedorenii care au profesii intelectuale, studenţi, dar şi pensionari, care au mai mult timp liber pentru lectură. Codaşii lecturii sunt funcţionarii, muncitorii, şomerii şi femeile casnice: cele care citesc pot fi numărate pe degete. „Numărul cititorilor a scăzut în comparaţie cu perioada în care Internetul nu era disponibil, însă acum s-a stabilizat, oarecum.

În momentul de faţă avem – în total – peste 2.100 de cititori, dar – din experienţa anilor trecuţi – numărul acestora s-ar putea apropia de 5.000 până la sfârşitul lunii decembrie. Ne bucurăm că vin mult la bibliotecă tinerii. Categoria de vârstă 14-25 de ani este prima în ceea ce priveşte interesul pentru lectură, fiind urmată de cea a hunedorenilor cu vârste cuprinse între 20 şi 46 de ani”, explică şefa Serviciului Relaţii cu Publicul, Luminiţa Vulcan. Rapoartele bibliotecii arată că, în funcţie de sexul cititorilor, femeile citesc mai mult. Mai puţin de 40 la sută dintre cititorii bibliotecii sunt bărbaţi, în timp ce restul de peste 60 de procente este reprezentat de femei. Bibliotecarii spun că asta se întâmplă pentru că femeile preferă lectura ca modalitate de ocupare a timpului liber, dar şi penru că acestea sunt interesate să se cultive şi să rezolve diferite probleme apelând la documentare şi la ajutor de specialitate.

Am citit 31.000 de cărţi

Reprezentanţii bibliotecii au urmărit chiar şi etnia celor care citesc sau consultă diferite informaţii. Cei mai mulţi, desigur, sunt românii, urmaţi de maghiari. În schimb, anul acesta niciun etnic german nu a trecut pragul Bibliotecii Judeţene. Numai în primele trei luni ale acestui an biblioteca a fost vizitată de mai bine de 15.400 de ori, hunedorenii citind peste 30.900 de volume împrumutate.

Bibliotecarii spun că persoanele care se gândesc să se înscrie trebuie să ştie că aici pot găsi nu doar cărţi, ci şi ziare, reviste şi periodice, dar şi CD-uri şi DVD-uri cu diferite informaţii. În plus, hunedorenii care au nevoie de informaţii juridice şi se pierd în hăţişul legislativ pot găsi la biblioteca din Deva volumele I şi III din Monitorul Oficial, adică cele care vizează legislaţia şi anunţurile (pentru cazurile pierderilor unor documente). Biblioteca are în colecţia sa toată legislaţia românească, începând din 1965 şi până astăzi, dar are la dispoziţie şi un program special, cu ajutorul căruia puteţi găsi exact legea care vă interesează şi o puteţi lista chiar la bibliotecă.

În plus, dacă aveţi nevoie de un fragment dintr-o carte, acesta poate fi fotocopiat contra cost şi tot aici puteţi scana diferite documente sau puteţi inscripţiona CD-uri, în timp ce serviciul Biblionet vă permite acces gratuit la Internet.

About Ada Beraru