Aur şi argint pentru inventatorii hunedoreni, la Geneva

Articolul a fost vizualizat de 2,075 ori

Inventatorul român Corneliu Birtok-Băneasă a primit sâmbătă medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva pentru un dispozitiv care permite reducerea consumului de carburant la autobuze cu până la 12%. Invenţia inginerului auto devean, denumită “Filtru supraaspirant universal pentru motoarele de mare litraj”, a fost apreciată şi de membrii delegaţiei Poloniei la acest Salon, care i-au acordat inventatorului hunedorean un premiu special. 

Hunedoreanul Corneliu Birtok Băneasă a fost premiat din nou pentru filtrul de aer pe care l-a inventat

“Am prezentat la Geneva un filtru de aer special destinat motoarelor de mare litraj. El a fost testat deja cu rezultate foarte bune pe mai multe autobuze ale Societăţii de Transport Local din Alba Iulia. De altfel, şeful parcului auto de la STL Alba Iulia, ing. Florian Borza, m-a însoţit la acest salon. Particip de patru ani la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, dar este pentru prima oară când prezint un produs finit care are la bază o invenţie de a mea”, a declarat inventatorul Corneliu Birtok-Baneasă.

Filtrul de aer, premiat cu aur la Geneva, asigură o scădere a consumului de combustibil între 8 şi 12%, la autobuzele de călători, în condiţiile unui trafic urban. Inventatorul său a explicat că folosirea dispozitivului permite ca motorul autobuzului să dezvolte o putere mai mare, în condiţiile în care acesta funcţionează cu o turaţie mai mică. Diferenţa de turaţie a motorului se reflectă astfel într-o economie de carburant, care poate ajunge până la 15 litri la 100 de kilometri parcurşi. După omologarea produsului, acesta va fi produs în serie la Deva. Preţul estimativ al unui astfel de filtru se ridică la circa 1.000 de euro.

Participarea inventatorului Corneliu Birtok-Băneasă la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva a fost posibilă în urma selecţiei naţionale organizate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Rigips care reduce factura termică

Vasile Silaghi, premiat la Salonul de inventică de la Geneva

Alături de Birtok-Băneasă, la Salonul de Inventică de la Geneva din acest an, un alt inventator hunedorean, Vasile Silaghi, a obţinut medalia de argint pentru o invenţie din sfera construcţiilor. Este vorba de un sistem de placare pe interior a pereţilor care dau spre exteriorul locuinţei, pereţi pe care sunt amplasate de obicei ţevile care transportă agentul termic. Rigipsul creat de Vasile Silaghi este format din trei straturi. Primul vine pus direct pe perete, al doilea, bun conductor termic, este la mijloc, iar ultimul cuprinde şi ţevile calde de pe perete. Prin acest sistem, căldura radiată de ţevile de încălzire este distribuită de stratul din mijloc pe suprafaţa întregului perete, care devine astfel un izolator termic aproape perfect al locuinţei. Manifestarea a fost programată în perioada 18-22 aprilie şi a reunit 798 de inventatori din 46 de ţări, fiind prezentate aproape 1.000 de invenţii.

Tags:

About Adrian Sălăgean