Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,470 ori

Monitorul Oficial, gratuit

Din această vară, Monitorul Oficial ar putea fi accesat gratuit pe site-ul monitoruloficial.ro. Potrivit unei propuneri legislative, actele din partea I şi partea a II-a a Monitorului Oficial ar trebui să fie puse gratuit la dispoziţia cetăţenilor. În prezent, acestea pot fi consultate gratuit în format electronic, maxim 10 zile de la publicare. Ulterior serviciul este oferit contra cost.

Reorganizare

ANAF va fi reorganizată anul viitor cu opt direcţii regionale, iar în 2015 numărul de administraţii financiare va fi drastic redus, la 20% din unităţile actuale, doar una în fiecare judeţ, urmând ca direcţiile regionale de finanţe publice, vamă şi gardă financiară să fuzioneze într-o unică structură. Măsurile de reorganizare ANAF vor fi derulate în baza programului convenit cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional şi au fost introduse în noul Program de convergenţă, aprobat, miercuri, de Guvern.

Dezechilibru

Populaţia României în vârstă de peste 65 ani va creşte de aproape două ori, iar numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 55 ani scade la jumătate în următorii 50 de ani, ceea ce va afecta negativ piaţa muncii şi va diminua substanţial, chiar mai repede, resursele sistemului public de pensii.

Planificări în minus

România va înregistra în 2012 o creştere economică de 1,7%, conform Programului de Convergenţă pentru 2012-2015, în scădere faţă de varianta precedentă a Programului, care prognoza o creştere de 4%. În ceea ce priveşte inflaţia, aceasta se va menţine la un nivel redus, urmând să atingă nivelul de 3,5%, cu o medie anuală de 3%.

Sarcină reportată

Noul şef ANAF are sarcină să colecteze în următoarele două luni 1,5% din PIB, adică 2 miliarde euro, iar dacă va considera că propunerea este nerealistă are la dispoziţie o săptămână să vină cu propria evaluare, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. Fostul şef ANAF, Sorin Blejnar, a fost demis recent pentru că, în ultimele două luni, nu a reuşit să atingă performanţa stabilită de premier, aceea de a colecta 1,5% din PIB.

About Adrian Sălăgean