Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,371 ori

Am dat peste foarte mult balast între ştirile de pe CityNews cu adevărat importante pentru hunedoreni. De fapt, e atât de mult zgomot, încât aş putea spune lejer că există şi câteva ştiri pe lângă multele materiale de umplutură. Să vă dau un exemplu: Ce importanţă are acest “eveniment” din judeţul Alba pentru hunedorenii care citesc CityNews în speranţa că vor afla “news” (ştiri) din al lor “city” (oraş) şi nu din city-urile vecine?! Ştirea poate să-i intereseze cel mult pe hunedorenii care îl cunosc personal pe acest patron al pensiunii. Pentru noi, ceilalţi, acesta este exemplul perfect de material de umplutură. Să fie acolo, ca să “dea la număr”!

Iată încă un exemplu de ştire-balast, menită să îi “informeze” pe hunedoreni cu privire la evenimente care nu-i privesc şi, foarte probabil, nu-i interesează: “UPDATE: Bica rămâne în arest”. Cine-i Bica şi de ce este el în arest? Dacă aţi fi clujeni, aţi şti, pentru că aceasta este o ştire despre un clujean, interesantă doar pentru unii dintre clujeni, aşa cum şi ştirea despre patronul pensiunii nu-ştiu-care este interesantă doar pentru cei din judeţul Alba. Dar pe colegii de la CityNews nu-i interesează să producă conţinut relevant, pe ei îi interesează să aibă cât mai mulţi vizitatori pe site, ca să poate vinde publicitate cât mai scumpă. Una e să ai o mie de vizitatori relevanţi şi alta e să ai zece mii de vizitatori care, cel mai probabil, ajung pe site, văd că informaţia nu-i importantă pentru ei şi pleacă.

Luni, pe la amiază, am primit un comunicat de presă. Câteva ore mai târziu, cei de la Ziarul Hunedoreanului au publicat o parte din textul venit pe mail, modificând doar timpul prezent cu trecutul. “Depunerea candidaturii a coincis cu lansarea unei noi organizaţii non-guvernamentale hunedorene cu interes pentru implementarea anumitor proiecte de dezvoltare locală […]”, scrie Ziarul Hunedoreanului, în timp ce comunicatul spunea: “Depunerea candidaturii coincide cu lansarea unei noi organizaţii non-guvernamentale hunedorene cu interes pentru implementarea anumitor proiecte de dezvoltare locală […]”. Deci nu “coincide”, ci “a coincis”. Nu s-au gândit cei de la ziar că nu-i corect “organizaţie non-guvernamentală”, ci “organizaţie neguvernamentală”. Facem jurnalism copy/paste, că ăsta-i viitorul, nu?

Nici Oana Bimbirică, de la Servus Hunedoara, nu s-a prea obosit să dea o altă formă comunicatului de presă primit de la candidatul independent. De fapt, ea a încercat să-l rescrie, dar fără prea multă vlagă. Era, totuşi, lunea dinainte de 1 Mai, nimeni nu avea chef de muncă! “Odată cu înscrierea oficială a lui Dan Bera în cursa pentru un loc în legislativul municipiului, azi a fost lansată o nouă organizaţie non-guvernamentale hunedoreană cu interes pentru implementarea anumitor proiecte de dezvoltare locală”, zicea Oana Bimbirică.

Apropo de 1 Mai: în această zi din anul 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, cea mai mare demonstraţie având loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de demonstranţi, dintre care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de opt ore, fără reducerea salariului (sursa: Wikipedia). Americanii au protestat pentru a obţine dreptul de a lucra mai puţin fără a li se tăia din salariu, pentru ca, 120 de ani mai târziu, noi să ne putem lua liber în această zi şi să sărbătorim “Ziua Muncii” prin odihnă. Oare numai eu văd paradoxul?

“Analize gratis de 1 mai”, scrie Diana Mitrache, pe site-ul CityNews. “Locuitorii din Hunedoara îşi pot face câteva seturi de analize gratuit, prin intermediul paramedicilor SMURD, care au iniţiat o campanie de Ziua Internaţională a Muncii”. Bun, deci hunedorenii au parte de analize gratuite. Dar unde se întâmplă minunea? “Acţiunea umanitară se va desfăşura între orele 10 – 14 în cartierul Micro 15”. Aha, în cartierul Micro 15 din DEVA, nu din HUNEDOARA! La ora la care am văzut-o eu “ştirea” avea 26 de vizualizări, deci noroc că nu au fost prea mulţi hunedoreni interesaţi de analizele gratuite care, de fapt, li se fac devenilor.

Atâta ni-i de greu să mai vorbim româneşte, încât ajungem să scriem şi în ziare sau pe site-urile de ştiri numa’ englezisme, de parcă ne-am născut cu dicţionarul român – englez – român într-o mână şi cu ceaşca de ceai în alta! De exemplu, “C.F.”, de la CityNews, zice că “Zeci de artişti tattoo din străinătate vin la Sibiu”. Bine că nu a scris “zeci de international tattoo artists vin la Hermanstadt”! Oare i-ar fi fost greu să traducă “artişti tattoo” în “artişti tatuatori”?

Mă întreb cum o fi să fii ziarist hunedorean, să îţi câştigi pâinea din scrierea de articole cuşi despre hunedoreni, pentru hunedoreni, şi să te trezeşti că nu ştii scrie corect numele judeţului. Poate ne spune Carmen Cosman cum e, că văd că are problema asta.

Tot de la CityNews e şi următorul citat: “Două persoane în vârstă de peste 70 de ani din Sighişoara, soţ şi soşie, au fost găsiţi astăzi decedaţi în locuinţă”. O persoană a fost găsită, două persoane au fost găsite, un om a fost găsit, doi oameni au fost găsiţi. Pare greu, da’ pe cuvânt că se învaţă în şcoala generală! Nici măcar nu trebuie să fi absolvit liceul ca să ştii scrie corect…

Din categoria “Aşa ceva vezi doar în România”, o ştire din CityNews, preluată integral, că altfel n-are niciun farmec:  “Un femonem care se petrece o dată la patru ani, mita electorală, îi sperie pe unii primari din judeţul Mureş că nu pot face daruri electorale, încăt au început să facă ameninţări la adresa contracandidaţilor care vor îndrăzni să determine prin acest mod electoratul să îi voteze. Primarul din Sânpetru de Câmpie, Matei Canceu (PSD), care se află la al 5-lea mandat, a făcut o declaraţie şocantă în faţa mai multor primari şi a prefectului de Mureş, Valentin Bretfelean. «Nu toată lumea are posibilitatea să facă pachete, să dea mită electorală. Să se ia măsuri împotriva acestora, pentru că eu ştiu, sunt primari de 20 de ani şi sunt convins că şi acum vor veni, vin noaptea cu maşinile burduşite. Eu dacă îi prind, anunţ organele abilitate şi dacă nu se iau măsuri am băieţi din aştia frumoşi care ajung să le dea foc la maşină», este declaraţia primarului din Sânpetru de Câmpie, Matei Canceu, făcută în şedinţa de instruire a edililor cu privire la alegerile locale din 10 iunie. Prefectul de Mureş, Valentin Breftelean, a precizat că afirmaţiile primarului sunt nişte acuzaţii grave, însă nu poate fi tras la răspundere, iar faţă de mita electorală trebuie să fie zero toleranţă”. “A.B.”, autorul acestei ştiri, ar trebui obligat de către şefii lui să se întoarcă la şcoală şi să înveţe să scrie corect. Parafrazându-l pe Mihai Eminescu:  E uşor a face presă / Când nimic nu ai a spune!

“La numai 14 ani, un copil din Simeria, este campionul hoţilor din maşini”, zice Accent Media. Secretul (succesului) acestei publicaţii? Informaţii puţine, scrise prost. Dacă vă gândiţi să mă contraziceţi, recitiţi fraza de mai sus şi întrebaţi-vă dacă era necesară virgula de după “Simeria”. Atât.

Diana Mitrache a scris, pentru CityNews, că în municipiul Petroşani vor exista doar patru “panuri electorale”. De fapt, nu “panuri”, ci “panorui”. Pare dificil, dar cuvântul pe care a tot încercat ziarista să îl scrie corect este PANOURI. Nu panorui, nu panuri. Panouri. Uff!

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'