Securitatea muncii, prioritatea ArcelorMittal

Articolul a fost vizualizat de 3,496 ori

ArcelorMittal Hunedoara a aniversat, la sfârşitul săptămânii trecute, Ziua Sănătăţii şi Securităţii Muncii, sub sloganul “Opriţi-vă, gândiţi şi acţionaţi în siguranţă”. Potrivit oficialilor companiei, în ultimii doi ani ArcelorMittal Hunedoara nu a mai înregistrat niciun accident de muncă mortal, intenţia conducerii fiind aceea de a atinge nivelul zero accidente de muncă şi de a-l menţine pe termen nelimitat. 

Augustine Kochuparampil (în stânga imaginii) şi Eric Couriot

La eveniment au participat reprezentanţi ai ArcelorMittal şi Long Carbon Europe, printre care Eric Couriot, responsabil cu securitatea şi Augustine Kochuparampil, reprezentant al diviziei Long Carbon Europe, dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara (ITM) şi liderii sindicatului. Potrivit managerului departamentului Sănătatea şi Securitatea Muncii de la ArcelorMittal Hunedoara, Tiberiu Jiţa, fabrica de oţel de la Hunedoara foloseşte aceleaşi tehnici şi echipamente pentru prevenirea accidentelor de muncă precum fabricile companiei de pe celelalte meridiane ale globului.

“Mai întâi în Long Carbon Europe, apoi la ArcelorMittal, încercăm să adaptăm aceste reguli în funcţie de specificul fiecărei ţări şi al fiecărei fabrici. La Hunedoara avem aceleaşi reguli precum în fabricile din Europa, de exemplu. În ceea ce priveşte accidentele mortale de muncă, asemenea incidente nu au mai fost înregistrate în ultimii doi ani la Hunedoara, însă au fost una sau două probleme cu contractorii. Din păcate, la nivelul fabricilor companiei încă mai sunt probleme cu contractorii. Personalul nostru cunoaşte regulile sută la sută, iar acum preocuparea noastră este aceea de a ne asigura că personalul firmelor care contractează lucrări pe platformele fabricilor cunoaşte la fel de bine regulile care asigură securitatea în muncă”, explică Eric Couriot.

Au ajuns la nivelul 3 din 5

În anul 2009, în întreg judeţul Hunedoara au fost înregistrate 349 de accidente de muncă, dintre care 11 mortale, numărul acestora scăzând în 2010 la puţin peste 300 şi la mai puţin de 260 anul trecut. Inspectorii ITM spun că specificul industriei siderurgice este dat de zgomot, praf, gaze, vibraţii şi radiaţii termice, iar în acest caz se încearcă reducerea riscului şi a expunerii colective. Conform datelor înregistrate la ITM, în 2009, peste 340 de angajaţi ai ArcelorMittal lucrau în condiţii deosebite de muncă, numărul acestora scăzând la aproximativ 280 din 700 anul trecut. În septembrie 2009, la ArcelorMittal Hunedoara a demarat implementarea regulamentului utilizat de toţi angajaţii ArcelorMittal din întreaga lume.

Fluxul de producţie al ArcelorMittal Hunedoara îmbină cele mai moderne metode de producţie cu cele mai recente regulamente de protecţie a muncii

Hunedorenii angajaţi ai companiei implementează în acest moment nivelul 3 din 5. Asta înseamnă că regulile sunt cunoscute şi aplicate, fiind în perfectă concordanţă cu legislaţia naţională. În luna iunie, o echipă specială va verifica stadiul implementării nivelului 3, iar până la finalul anului responsabilii cu securitatea în muncă intenţionează să implementeze şi nivelul patru al regulamentului internaţional al companiei. Potrivit lui Eric Couriot, responsabil cu securitatea în muncă, prima cauză în ceea ce priveşte producerea accidentelor este eroarea umană. “Analizăm accidentele pentru a înţelege de ce fac muncitorii aceste greşeli şi pentru a le elimina. O a doua cauză este dată de partea tehnică, iar aici lucrăm permanent pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. În ceea ce priveşte Hunedoara, suntem foarte mândri de evoluţia situaţiei, în ultimii ani”, afirmă Couriot.

Augustine Kochuparampil adaugă că angajaţii trebuie să studieze procedurile, şi să pună întrebări, pentru a fi siguri că au înţeles ce au de făcut. Acesta menţionează că rata frecvenţei accidentelor la nivel mondial a scăzut de aproape patru ori în cazul minelor ArcelorMittal şi de trei ori în cazul fabricilor producătoare de oţel. “Când am început să lucrez în siderurgie, am intrat în sistem cu convingerea că aceasta este o activitate periculoasă, iar accidente se întâmplă. Astăzi, avem dovada că a tinde şi a junge la zero accidente nu este o iluzie. De la 8,2 în 2006, astăzi am atins o rată de 1,4 la nivel mondial”, precizează Kochuparampil.

Recomsid, recompensată la aniversare

Simona Iuliana Hapeci, reprezentanta SSM din cadrul ArcelorMittal Hunedoara, spune că, potrivit legislaţiei României, compania nu are în atribuţii grija pentru contractori şi angajaţii lor. “Cu toate acestea, orice persoană care pune piciorul pe teritoriul nostru, indiferent că este muncitor al companiei sau contractor, este obligată prin contract să respecte regulile de securitate specifice pentru ArcelorMittal. Pentru siguranţa muncii, sunt prevăzute inclusiv clauze de reziliere în caz de accidente mortale. Contractorii semnează o serie de documente cu Departamentul SSM, iar angajaţii lor sunt instruiţi timp de opt ore, astfel încât aceştia să nu fie supuşi niciunui risc şi se fac zilnic verificări în teren”, explică Simona Hapeci.

Potrivit şefului SSM de la ArcelorMittal, Tiberiu Jiţa, în ultima perioadă s-au făcut investiţii în echipamente de izolare-blocare, în echipamente specializate pentru protecţia oamenilor care lucrează la înălţime, au fost cumpărate sisteme fixe şi mobile de “linia vieţii”, puncte de ancorare şi alte echipamente speciale în valoare totală de peste 300.000 de euro, iar salariaţii au fost instruiţi cum să lucreze cu ele. De asemenea, s-a investit în asigurarea igienei la vestiare, la duşuri, s-au alocat bani pentru echipamente sanitare şi pentru amenajarea de băi. Unul dintre contractorii care colaborează de ani buni cu ArcelorMittal, societatea Recomsid – specializată în execuţia şi montarea construcţiilor metalice şi a părţilor componente, repararea instalaţiilor şi a utilajelor, a fost recompensat în timpul aniversării Zilei Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, primind o distincţie onorifică, la 10 ani de la înfiinţare.

About Ada Beraru