Colţul cultural: Anul Baroc la Sibiu

Articolul a fost vizualizat de 1,380 ori

Duminică a avut loc, la Sibiu, “Parada Barocă şi întoarcerea baronului Brukenthal”. Grupurile hunedorene Cimpoierii din Transilvania, cvartetul Brandenburg, fanfara din Ghelari, Timpaniştii de la Colegiul Economic “Emanuil Gojdu” au fost în linia întâi. Maestrul MC Ranin a fost regizorul acestui mega-eveniment cultural.

Cvartetul Brandenburg

Peste şase sute de personaje din vremea barocului, douăsprezece care alegorice, momente muzicale şi jocuri de artificii au bucurat pe cei în jur de douăsprezece mii de oamenii care au participat la evenimentul special ce marchează deschiderea manifestărilor baroc în aer liber de la Sibiu.
Întoarcerea baronul Brukenthal în oraş a fost un spectacol grandios, care aduce din nou în atenţia lumii un oraş ce ştie să realizeze evenimente care aduc plusvaloare în buzunarele locuitorilor de aici.

Pe lângă reuşita evenimentului, vreau să remarc participarea artiştilor hunedoreni. În fruntea paradei şi apoi pe scena din piaţa mare, Cimpoierii din Transilvania au demonstrat încă o dată virtuozitate, dinamism, culoare sonoră prin lucrări muzicale aranjate cu multă imaginaţie de Bălescu Alin, Ruszuly Raul, Nicolae Szekely şi Mircea Goian.

Miile de oamenii adunaţi în faţa scenei din Piaţa Mare au aplaudat cu însufleţire recitalul hunedorenilor ce s-au dezlănţuit printre luminile spectaculoase de la focurile de artificii. Un lucru este cert: cum spuneam şi altă dată, Cimpoierii din Transilvania reuşesc întodeauna să fie pe placul sibienilor. De altfel, cam peste tot se întâmplă acest lucru (mai puţin acasă). Nou înfiinţatul grup Cvartetul Brandenburg, cu Nicu Şulţ, Casiana Horopciuc, Ioana Şulţ şi Mircea Goian, a sunat extraordinar pe instalaţiile performante, reuşind să atragă atenţia celor aproximativ douăspreze mii de oameni timp de treizeci de minute cu concertul Brandenburgic nr. 2, Aria în G de Johann Sebastian Bach şi Concerto Grosso în D minor op. 3 nr. 11 de Antonio Vivaldi.

Spectaculos public, eterogen şi totuşi dominat de cei care apreciază cultura. Impresionant. Vă daţi seama, douăsprezece mii de oameni au ascultat în piaţa oraşului Bach şi Vivaldi. Apreciată a fost şi fanfara de la Ghelari, în care 15 oameni cântă la instrumente de suflat. Încă de pe vremea când mina din localitate mai funcţiona, această formaţie participă la diferite manifestări, rezistând până astăzi, în ciuda tuturor vicisitudinilor.

Au mai participat la parada baroc şi grupul de timpanişti de la colegiul economic “Emanuil Gojdu” din Hunedoara, zece elevi interesaţi de studiul percuţiei. Au avut mult succes şi ei când, pe lângă paradă, au urcat pe scenă şi au prezentat un mic recital de percuţie. Altfel, pot spune că artiştii hunedoreni au avut o contribuţie importantă la desfăşurarea evenimentului cultural din Sibiu. Sigur, meritul pentru acest lucru a fost al domnului MC Ranin, directorul artistic de la Teatrul de Artă din Deva, cel care a regizat cu măiestrie întreg evenimentul.

Am sesizat bucuria oamenilor care au participat la paradă şi la spectacol, declaraţiile lor susţinând ideea promovării unei comunităţi prin evenimente culturale de excepţie. Un model demn de urmat. Pe când şi la noi asemenea momente?

Tags:

About Mircea Goian