Asistaţii social ridică Hunedoara în topul sărăciei

Articolul a fost vizualizat de 1,874 ori

Mai bine de 1.000 de hunedoreni mănâncă la cantinele de ajutor social ale primăriilor. Cifra ne plasează pe locul cinci pe ţară şi demonstrează care este nivelul sărăciei în judeţul Hunedoara. Suma alocată de Guvern pentru o porţie de mâncare, care include un prânz şi o cină, a rămas neschimbată în ultimii patru ani: 6 lei. 

Pentru masa unui asistat social, statul cheltuie doar 6 lei pe zi

În municipiul Hunedoara 130 de hunedoreni mănâncă hrană caldă, iar 30 de persoane care nu se pot deplasa primesc, o dată pe lună, hrană rece constând în alimente de bază. “Din nefericire, legea asistenţei sociale s-a schimbat din ianuarie, nu mai este la fel de permisivă, aşa că nu mai putem acorda ajutor social hunedorenilor care au de plătit amenzi sau celor care au datorii la taxe şi impozite. Mi-aş dori să pot ţine cont şi de sufletul omului, dar legea e lege şi trebuie respectate criteriile respective”, afirmă şefa Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Hunedoara (DAS), Ana Gemeniuc. Ea adaugă că la Hunedoara serviciul a fost externalizat, masa fiind asigurată în fosta clădire a cantinei O.T. de firma care a concesionat acest serviciu de la Primărie.

Aproximativ 30 de copii din Hunedoara, care frecventează Centrul “Lumină şi Speranţă”, primesc şi ei trei mese pe zi, în timp ce la adăpostul de urgenţă, cu o capacitate de 50 de locuri, administraţia locală oferă mic dejun şi cină. “Pot primi o masă caldă de la cantina socială hunedorenii care primesc venitul minim garantat sau cei cu handicap grav, dar şi pensionarii care au venituri foarte mici. Hunedorenii ale căror venituri depăşesc 400 de lei trebuie să plătească 30 la sută din contravaloarea meniului”, explică şefa DAS Hunedoara.

6 lei pentru prânz şi cină

Ana Gemeniuc mai spune că ar fi absolut necesară o majorare a sumei pe care Primăria poate să o aloce pentru prânzul şi cina celor mai săraci dintre hunedoreni, pentru că din 6 lei este foarte greu să pregăteşti un asemenea meniu. Asta în condiţiile în care suma alocată de administraţia locală a rămas blocată în ultimii patru ani la numai 6 lei, în ciuda faptului că preţurile la alimente s-au majorat cel puţin o dată sau de două ori pe an. În cel mai mare oraş din Valea Jiului, la Petroşani, sunt în jur de 150 de beneficiari.

Şefa Serviciului Public Local de Asistenţă Socială (SPLAS) al Primăriei Petroşani, Cristina Mraz, spune că, dimpotrivă, noua lege a asistenţei sociale i se pare chiar mai permisivă, însă în lipsa normelor, nu poate fi aplicată decât parţial. “Potrivit noii legi, dacă primăriile îşi permit, pot să ofere mai multe ajutoare sociale, pentru că – mai nou – aceste prestaţii se dau din bugetul local. Din păcate, legea nu poate fi aplicată în totalitate, deoarece încă nu au apărut normele necesare”, menţionează Cristina Mraz. Ea adaugă că beneficiarii unei mese calde în fiecare zi sunt petroşănenii care au venituri mai mici sau egale cu suma de 125 de lei pe membru de familie, cât este în acest moment cuantumul ajutorului social.

“Doar legea asistenţei sociale s-a schimbat, legea cantinelor sociale a rămas aceeaşi, iar printre beneficiarii noştri se numără oameni care primesc hrană de la noi de ani de zile. Unii dintre ei nu au muncit niciodată. Bine, e clar că pentru a te angaja ai nevoie de o şcoală, de o calificare, de un CV, cu toate astea, puţini dintre beneficiari reuşesc sau fac tot ce le stă în putinţă să îşi găsească un loc de muncă. Desigur, avem oameni care primesc hrană de la cantina socială temporar, cât timp se află într-o situaţie de criză, însă aceştia sunt mai puţini. Majoritatea sunt aceiaşi oameni şi beneficiarii noştri de foarte multă vreme”, explică şefa SPLAS Petroşani.

Locul 5 în topul sărăciei, pe ţară

Reprezentantele autorităţilor hunedorene mai spun că încearcă în fiecare an să facă estimări ale bugetului, bazându-se pe experienţa anilor anteriori, astfel încât să nu rămână fără bani, în condiţiile în care numărul hunedorenilor care nu-şi mai pot asigura hrana va creşte. Din fericire, reprezentantele direcţiilor de asistenţă socială de la Hunedoara şi Petroşani spun că, până acum, niciunul dintre hunedorenii care îndeplinea criteriile de acordare al acestui ajutor nu a rămas fără porţia de hrană caldă cuvenită.

Potrivit statisticilor realizate la nivel naţional, Bucureştiul este nu doar capitala României, ci şi capitala săracilor, în funcţie de numărul persoanelor care mănâncă la cantinele sociale: aproape 3.000 de asistaţi. Totuşi, dacă ţinem cont de raportul populaţie – beneficiari ai cantinelor pentru săraci, Hunedoara stă şi mai rău: în timp ce capitala are în jur de 3.000 de asistaţi la 2 milioane de locuitori, judeţul Hunedoara înregistrează peste 1.000 de oameni care mănâncă la cantinele de ajutor social, la numai 400.000 de persoane.

După Bucureşti, în topul naţional al asistaţilor cantinelor sociale figurează Constanţa, Galaţi şi Cluj, cu câte 1.000-1.500 de asistaţi. Cel mai bine stă judeţul Argeş, unde mai puţin de 100 de persoane apelează la cantinele sociale, pentru a-şi asigura hrana zilnică.

Tags:

About Ada Beraru