Sport: Ce revenire spectaculoasă!

Articolul a fost vizualizat de 1,631 ori

După un 2011 sumbru, an în care, după multă vreme, gimnastica feminină românească nu a reuşit să mai prindă vreun podium de premiere la un Campionat Mondial, mulţi (printre care şi subsemnatul) se grăbeau să cânte prohodul acestei discipline, care ne adusese atâtea şi atâtea medalii la marile competiţii europene, mondiale şi olimpice. Iată însă că, precum pasărea Phoenix, gimnastica feminină revine în anul Olimpiadei de la Londra, şi nu oricum, ci „en fanfare”, la Campionatele Europene desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute la Bruxelles (Belgia). După patru ani, echipa României reuşeşte să redevină “regina” Europei, cucerind titlul de campioană europeană. 

Îmbinând perfect experienţa Cătălinei Ponor (24 de ani) şi Sandrei Izbaşa (21 de ani) cu tinereţea Ralucăi Haidu (17 ani – legitimată la CNS-CSŞ Cetate Deva), Dianei Bulimar (16 ani) şi Larisei Iordache (15 ani), consacraţii antrenori Octavian Bellu şi Mariana Bitang au reuşit să dea din nou strălucirea de aur acestei echipe. În finală, România s-a impus cu cele 176,288 de puncte în faţa veşnicei rivale Rusia, care a acumulat 175,536 puncte şi a Italiei, care a cucerit „bronzul”, cu 171,430 puncte. Un succes extrem de important şi motivant în acelaşi timp, dacă ţinem cont că peste două luni, la Londra, se vor desfăşura Jocurile Olimpice.

Acolo fetele vor da piept şi cu celelalte mari pretendente la medalii, SUA şi China, care probabil că nu se mai simt aşa de confortabil acum, după ce au aflat de revenirea spectaculoasă a româncelor.

Cireaşa pe tort a fost pusă de finalele pe aparate, unde fetele noastre au luat tot ce se putea lua în cele trei finale la care au participat. Festivalul românesc a fost deschis de Sandra Izbaşa, care a devenit campioană europeană la sărituri cu o medie de 14,833 puncte, urmată de admirabila sportivă Oksana Chusovitina (Germania) care, la cei 36 de ani ai săi, dă doavadă de o vitalitate extraordinară.

La finala de la paralele, nu am avut nicio reprezentantă, dovadă certă că acest aparat este în continuare o mare problemă care încă nu şi-a găsit rezolvarea. A venit apoi finala la bârnă, acolo unde am înregistrat o primă „dublă”. Aurul a revenit consacratei Cătălina Ponor (15,200 puncte), iar argintul, marii speranţe a gimnasticii feminine, Larisa Iordache, care s-a clasat pe locul doi, la distanţă infimă faţă de Cătălina, cu cele 15,133 puncte. România a încheiat concursul aşa cum l-a început, la cote maxime, în proba cea mai iubită, solul. „Zvârluga” Larisa Iordache a încântat publicul prezent printr-un exerciţiu dinamic, cu multe elemente de dificultate, şi a obţinut din partea brigăzii de arbitre o notă pe măsură, 15,233, devenind, la rândul ei, dublă campioană europeană. Medalia de argint a revenit Cătălinei, care a acumulat 14,633 puncte. Aşadar, un triumf extraordinar al senioarelor, care se întorc de la Bruxelles cu şase medalii, dintre care patru de aur şi două de bronz.

Junioare de argint şi bronz

Dacă la nivelul senioarelor ne-am impus clar în faţa Rusiei, la junioare lucrurile s-au inversat. Chiar şi aşa, junioarele noastre au avut o comportare meritorie, cucerind la rândul lor şase medalii, dintre care trei de argint şi tot atâtea de bronz. La echipe, România s-a clasat pe locul trei. De remarcat că trei dintre componentele echipei care a concurat, Miriam Aribăşoiu, Andreea Munteanu şi Ştefania Stănilă, sunt legitimate la CNS-CSŞ Cetate Deva, iar unul dintre antrenorii lotului naţional de junioare, Gheorghe Orban, este şi el de la acelaşi club. Andreea Munteanu şi Ştefania Stănilă au strălucit şi la finalele pe aparate. Andreea a terminat pe trei la individual compus, unde a fost devansată de reprezentantele Rusiei şi Italiei. Ea nu s-a oprit aici şi şi-a completat panoplia de medalii cu un argint la bârnă şi cu o medalie de bronz la sol, finală în care medalia de argint a revenit altei românce, Silvia Zarzu.

În fine, ultima medalie venită prin intetrmediul unei devence a fost cea a Ştefaniei Ana Stănilă care a venit pe locul doi la sărituri, adjudecându-şi, la rândul ei, argintul.

About Ion Bădin