Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,566 ori

Aurora Tanalt scrie, în Servus Hunedoara: “Clădirea «Magna Curia» – sediul MCDR din Deva, îşi va deschide larg porţile pentru vizitatori în noaptea de 19 spre 20 mai, invitând pe hunedoreni să ia parte la o serie de acţiuni ce, potrivit organizatorilor nu pot fi ratate”. Aş numi această frază “atacul virgulelor dezorientate”. Problema e că tot articolul despre Noaptea Muzeelor este scris aşa, cu virgule aşezate haotic. 

“Pentru a le acapara atenţia, pasionaţilor de istorie, Asociaţia «Terra Dacica Aeterna» le-au pregătit diferite demonstraţii de luptă şi tehnică militară”. Virgulele sunt… aşa cum le vedeţi, dar domnişoara ziaristă mai spune şi că “asociaţia le-au pregătit”. Greu cu limba română!

“Citi’i mai multe detalii în ediţia de mâine”, scrie la sfârşitul articolului semnat de Aurora Tanalt. Bine, o să ci’esc. Dacă nu uit să-mi cumpăr ziarul.

Citez dintr-o ştire scrisă de Carmen Cosman pentru CityNews: “La solicitarea poliţistului, conducătorul auto a prezentat un permis de conducere eliberat de autorităţile spaniole, dar în urma verificărilor efectuate s-a constatat că bărbatul nu poseda de fapt permis de conducere eliberat de autorităţile spaniole sau române”. Păi, până la urmă omul poseda sau nu permis de conducere eliberat de autorităţile spaniole? Pe mine aţi reuşit să mă băgaţi în ceaţă.

Într-o pauză de citit ziare, am intrat pe Facebook, ca tot omu’, să văd ce mai e nou (a se citi “ce mai e de câştigat”, că mie-mi plac premiile). Acolo am dat peste îndemnul următor: “Dă like la pagina noastră şi căştigă 200 de şepci originale Chevrolet WTCC”. Dacă tot folosim diacriticele, haideţi măcar să le punem cum trebuie, ce ziceţi? “A căştiga” nu este un verb românesc, căutaţi în DEX dacă nu mă credeţi.

Când am citit cele două titluri date de CityNews şi Servus Hunedoara aceleiaşi ştiri, am avut senzaţia că s-a întors lumea cu susul în jos. Iată-le: “Hunedoara: A refuzat 100 de euro drept mită” (Carmen Cosman, CityNews) şi “Tentativă de mituire a unui poliţist din Simeria. Iată cât a oferit un bărbat prins în timp ce conducea cu un permis fals!” (Ramona Ştefan, Servus Hunedoara).

“A fost accident spectaculos, ieri după-amiază, pe Drumul Naţional (DN) 66”, zice tot Ramona Ştefan, în Servus Hunedoara. Spre deosebire de acest accident, celelalte sunt plictisitoare, nespectaculoase, lipsite de “farmec”? Atât de terne, încât de-abia dacă merită menţionate în ziar?

De la Diana Mitrache avem, pe site-ul CityNews, un titlu ce pare neterminat: “Familia sărbătorită la Petroşani”. Unde-i predicatul? Unde-i continuarea? Oarecum corect ar fi fost “Familia, sărbătorită la Petroşani”.

“Tiberiu Iacob Ridzi şi echipa de consilieri ai USP Petroşani s-au lansat în cursa electorală pe muzica Gloriei Gaynor, I Will Survive, şi cu o sală împodobită în culoarea verde”, scrie CityNews. Interesant. Eu am de făcut doar o remarcă: această melodie este imnul femeilor puternice şi independente, dar adeseori este considerată drept imnul homosexualilor. Consilierii domnului Iacob Ridzi au omis, bănuiesc, acest mic detaliu atunci când l-au sfătuit pe acesta să îşi aleagă o melodie cunoscută pentru lansarea candidaturii.

A trecut o săptămână şi super-jurnaliştii de la HunedoaraMea.ro încă nu au modificat oroarea de pe pagina “Despre noi”: “Nu în ultimul rând, fiţi reporteri HunedoaraMea.ro şi trimite-ţi-ne ştiri”. Voi continua să le atrag atenţia în fiecare săptămână, până când se vor deştepta. S-ar putea să dureze mult, dar eu am timp…

Cumva, am dat peste un articol din februarie pe site-ul Ziarului Hunedoreanului. Articolul este semnat “REDACŢIA” şi începe aşa: “Două sute cincizei de hunedoreni şi invitaţi şi-au dat drumul”. Unde şi-au dat drumul şi ce-s ăia “cincizei”? Dar “cincizei de hunedoreni”?

“Leul ar putea atinge 4,5 lei pentru un euro”, scria mare, luni, pe postul de televiziune Digi24. Din păcate, n-am apucat să-i fac poză şi citatul este aproximativ, dar memoria nu mă prea înşeală. Deci leul atinge mai mulţi lei, da?!

Şi dacă tot am păşit în afara “sferei” presei locale, vă mai mărturisesc că am pus mâna – şi citit din scoarţă în scoarţă – pe o revistuţă intitulată Femeia de azi – Calendarul curăţeniei. Mi-am zis că nu strică să aflu una, alta despre curăţenie, aşa că am început să citesc. Prima dată am aflat că e bine să aerisesc casa în fiecare dimineaţă: “Aeriseşte casa în fiecare dimineaţă! Lasă geamurile deschise între cinci şi 30 de minute, în funcţie de temperatura de afară, atunci când e soare, nu plouă şi nu bate vântul cu putere”.  Buuun, deci notăm mental că trebuie să aerisim dimineaţa.

Dăm pagina şi aflăm că… “Aeriseşte camera înainte de culcare, nu dimineaţa, când în aer e cea mai mare cantitate de particule de polen”. În concluzie, eu o să aerisesc la amiaz, că-i mai sigur!

Jurnaliştii nu-s sănătoşi dacă nu scriu, atunci când se referă la căutarea pe Internet, “o simplă căutare pe Google”. La fel, atunci când vorbesc despre compania Google, îi spun “gigantul Google”. Pesemne au impresia că dacă nu-i spun “gigant”, noi, cititorii proşti şi neumblaţi pe Internet, n-o să ştim despre ce Google e vorba sau dacă nu cumva se referă la frizeria de la colţul blocului, care se numeşte “La Google Frizeru’”. Mulţumesc, CityNews, că m-aţi luminat şi mi-aţi explicat că e vorba despre “gigantul Google” şi nu despre vreun alt Google în ştirea voastră cu totul şi cu totul interesantă pentru mine, ca hunedorean.

Tot de la CityNews aflăm că “18 delfini au fost găsiţi morţi în ultima lună pe ţărmul românesc”. Cum România are ieşire la Marea Neagră şi la Dunăre, putem doar presupune că este vorba despre “ţărmul românesc” al Mării Negre şi nu al Dunării, pentru că n-am auzit să existe delfini în Dunăre (doar în Dâmboviţa, da’ şi aia era reclamă la covrigei). Totuşi, nu pot să nu observ comoditatea cu care jurnaliştii îşi scriu, mai nou, ştirile. De multe ori am senzaţia că materialele de pe site-urile româneşti de ştiri sunt scrise de nişte oameni care au alte locuri de muncă, foarte bine plătite, dar scriu ştiri ca un favor pe care li-l fac unor prieteni care deţin aceste site-uri. E greu, domnule, să mai găseşti un jurnalist bun în ziua de astăzi!

Atâta mi-a permis spaţiul să critic săptămâna asta, rămâne să iau greşelile la puricat săptămâna viitoare. Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'