Chiulangiii “au adunat” 800.000 de absenţe

Articolul a fost vizualizat de 1,853 ori

După rezultatele îngrijorătoare de la simularea examenului de bacalaureat, conducerea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara caută cauzele fenomenului numit “dezastrul din învăţământ”. Printre primele cauze ar fi, potrivit reprezentanţilor instituţiei, absenţele de la ore. Ministerul de resort a cerut o statistică detaliată a ”chiulului”, începând cu septembrie 2011. 

Odată cu încălzirea vremii, a început să crească alarmant şi numărul absenţelor în licee

La începutul anului şcolar trecut şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara (ISJ), Alexandru Lăutaru, anunţa că elevii hunedoreni nu vor mai avea voie să părăsească incintele clădirilor în care învaţă, decât după terminarea programului. Reprezentantul ISJ spunea, la acea vreme, că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a cerut diminuarea numărului de absenţe, ca prioritate de gradul zero pentru învăţământul românesc. Inspectoratele din fiecare judeţ au avut dreptul să decidă măsurile necesare pentru atingerea acestui obiectiv, iar ISJ Hunedoara a mers pe varianta restricţionării accesului în şcoli, verificarea elevilor dimineaţa, la intrare şi montarea de sisteme care vor permite accesul numai pe bază de cartelă. În ciuda acestor măsuri, elevii hunedoreni au şanse de a bate un record nedorit până la sfârşitul anului: peste două milioane de absenţe.

De la începutul anului şcolar şi până în luna martie statisticile înregistrează 1.850.000 de absenţe, dintre care aproape 800.000, nemotivate, pentru 67.000 de elevi care învaţă în judeţ. Media la absenţe nemotivate pentru fiecare elev este de 4,5, media de absenţe, pe lună, fiind de 125.000 nemotivate, dintr-un total de 300.000. Fiecare elev are, în medie, 27 de absenţe, dintre care 11 nemotivate.

În topul chiulului: Lupeni, Hunedoara şi Deva

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara, Livia Vlad, pentru ca rezultatele să fie relevante, raportarea se face la numărul de elevi. În top conduce detaşat Grupul Şcolar Industrial Minier din Lupeni (cu aproape 1.800 de elevi), care are aproape 10 absenţe nemotivate pe elev. Numărul absenţelor nemotivate este de 91.000, dintr-un total de 96.500. Urmează Colegiul Tehnic “Matei Corvin” din Hunedoara (peste 1.800 de elevi), care are aproape 6 absenţe nemotivate pe elev, cu 57.000 de absenţe nemotivate, dintr-un total de 80.000. Pe cel de-al treilea loc în top este Grup Şcolar “Grigore Moisil” din Deva (1.000 de elevi) cu 5,64 absenţe nemotivate de fiecare elev, cu un total de 65.000 de absenţe, din care nemotivate 28.000. În cazul claselor terminale, a XII-a şi a XIII-a, cele care vor intra în aproximativ două luni în examenul de Bacalaureat, numărul absenţelor a ajuns la 119.000 numai în primele trei luni ale acestui an.

Vremea frumoasă creşte rata absenteismului

Media absenţelor, potrivit Liviei Vlad, a oscilat, în sezonul rece numărul absenţelor fiind mai mic decât în cazul lunilor de primăvară. “Pentru a înţelege fenomenul numărului mare de absenţe, trebuie să ţinem cont de faptul că învăţământul nu mai este obligatoriu decât până în clasa a zecea. În acelaşi timp, nu mai avem învăţământ profesional. I-am chemat, deci, la liceu pe toţi absolvenţii de clasa a opta, indiferent că au avut, la examenul naţional, media 1 sau media 10.

Este o măsură nepotrivită pentru capacităţile lor cognitive. Practic, satisfacţia pe care o au elevii la ore nu le oferă motivarea pentru a veni la şcoală. Cei care chiulesc sau cei care nu iau Bacalaureatul sunt dintre cei cărora li s-ar potrivi mult mai bine învăţământul profesional”, explică Livia Vlad. Reprezentanta ISJ Hunedoara spune că la 10 absenţe nemotivate elevii riscă scăderea notei la purtare cu un punct, însă adaugă că puţini dintre chiulangii ajung să aibă nota scăzută la purtare. “Se intervine cu tot felul de alte sancţiuni: mustrare, retragerea bursei… S-au încercat tot felul de alte variante, evitându-se sancţionarea şi încercându-se atragerea elevului la şcoală”, susţine purtătorul de cuvânt al ISJ.

Tags: ,

About Ada Beraru