Bende Barna-Gavril, medicul primar al Hunedoarei

Articolul a fost vizualizat de 2,215 ori

Managerul Spitalului din Hunedoara candidează ca independent (susţinut de USL şi UDMR) pentru postul de primar al Hunedoarei. După ce a reuşit să transforme radical în bine cel mai mare spital al judeţului, Bende Barna-Gavril spune că a decis să încerce să facă mai mult şi pentru oraşul său, mai ales că Hunedoara are mare nevoie de o schimbare atât în ceea ce priveşte abordarea problemelor existente cât şi atitudinea administraţiei faţă de cetăţeni. 

Bende Barna

De ce vreţi să ajungeţi primar?
Scopul meu în acest moment este de a veni în sprijinul oraşului în care eu şi familia mea trăim. De aceea le propun hunedorenilor, pe care-i simt prietenii mei, formarea unei echipe care să înceapă campania de însănătoşire a municipiului Hunedoara, localitate care, aşa cum observaţi şi dumneavoastră, este într-o stare deplorabilă. Cred că promovarea mea la primărie nu trebuie privită ca un scop personal, ci ca un mijloc prin care noi, hunedorenii, să avem de câştigat. Mă refer aici la dreptul de a locui şi trăi într-un mediu sănătos, de a munci într-un oraş funcţional şi de a petrece timpul liber într-un oraş atractiv. Atunci când baza nevoilor umane este asigurată, progresul vine de la sine. Mai direct, nu poţi munci eficient când eşti bolnav, stresat sau tratat fără respect. Vreau să ajung la primărie pentru a pune umărul la scoaterea oraşului din starea actuală.

De ce aţi ales să candidaţi independent?
Independent ai o doză mai mare de libertate în acţiuni. S-au făcut mai multe sondaje de opinie de către partidele care doreau să-şi desemneze candidaţii proprii la alegerile locale din acest an. În toate dintre acestea eram clasat pe primul loc în preferinţele hunedorenilor. Desigur, am fost curtat de majoritatea formaţiunilor politice care doreau să fiu candidatul lor. Nu a fost greu să-mi dau seama că eram într-o situaţie foarte profitabilă şi onorantă în acelaşi timp şi mi-am zis că nu ar strica să transform totul într-un avantaj pentru municipiul Hunedoara. Am ales să candidez independent şi le-am propus tuturor formaţiunilor respective să susţină proiecte pentru oraş prin susţinerea unui candidat independent la funcţia de primar al municipiului Hunedoara. Asta a fost şi condiţia mea – ca, prin mine, hunedorenii să câştige un primar şi nu partidele o primărie.

Ce vă recomandă pentru postul de primar? Ce aveţi în plus faţă de ceilalţi candidaţi?
Profesionalism, experienţă în administraţia publică în calitate de consilier local, capacităţile organizatorice şi de bun administrator, precum şi cele de leadership. Toate acestea sunt enumerări exhaustive. Mai importante sunt, în opinia mea, rezultatele. Ele sunt palpabile şi uşor de cuantificat. Ca director al Spitalului municipal am reuşit să colaborez perfect cu echipa de oameni minunaţi de aici şi, împreună cu ei, să fac un spital care a ajuns să fie mândria oraşului la nivel judeţean. În plus faţă de ceilalţi candidaţi nu am nimic, poate numai faptul că nu am fost în funcţii politice şi nu am fost implicat în niciun fel de scandal. Asta s-ar putea să-i deranjeze pe unii.

Cum vi se pare Hunedoara în momentul actual?
Hunedoara a fost ignorată de primarii, parlamentarii şi de guvernanţii din ultimii douăzeci de ani. Este un oraş care a rămas uitat în timp şi spaţiu, suferind, din care oamenii pleacă, pentru că simt că aici nu mai au şanse. Ei simt că oraşul nu mai are perspectivă, că este bolnav, că nu se mai poate face nimic pentru a fi salvat. Eu sunt convins că oraşul nostru nu e pierdut. Cred că Hunedoara, care era odinioară fala acestei regiuni, atât din punct de vedere istoric dar şi industrial, comercial, cultural sau sportiv, poate să fie readusă la viaţă, poate fi ajutată să trăiască din nou din plin, poate să îşi construiască iar un viitor. Eu vreau să îmi asum răspunderea pentru însănătoşirea Hunedoarei.

Ce planuri aveţi pentru acest oraş? Cum veţi încerca să contribuiţi la creşterea nivelului de trai al hunedorenilor?
Voi aplica experienţa pe care am acumulat-o prin ducerea la bun sfârşit, în peste şapte ani, a proiectului Spitalului Municipal, proiect despre care puţini credeau că va fi realizat şi chiar mai puţini credeau că va fi adus la standardul de calitate pe care l-a atins azi, servind acum fără deosebire pe toţi cetăţenii oraşului. Mă voi folosi de experienţa mea de lider şi membru al unei echipe de peste 800 de prieteni, care ştiu să mun-cească şi să îi ajute pe concetăţeni. Sunt în stare să ofer acestui oraş, prin experienţa pe care o am, prin modul meu de a gândi, prin ceea ce sunt, mai mult decât au oferit ceilalţi primari de până acum. Mă doare sufletul să văd acest oraş cum bate pasul pe loc, într-o groapă negativă de potenţial şi nu reuşeşte să progreseze. Nu ne mai permitem să irosim alţi patru ani. Mă simt în stare şi cred că pot reuşi să fac o echipă de succes şi la Primărie, ca şi în spital, cu care să pot să dau un alt viitor şi un alt impuls acestui oraş. E nevoie de locuri de muncă, de o infrastructură funcţională, de un peisaj urbanistic care să-i facă pe hunedoreni să se simtă respectaţi, de un climat public sigur, e nevoie de cultură, trebuie revitalizat sportul hunedorean. Sunt convins că nu va fi simplu, dar nu imposibil. Am dovedit că pot să mă lupt pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor începute.

About Cristi Iuhasz