Ministerul Educaţiei propune un “Big Brother” permanent în şcoli

Articolul a fost vizualizat de 1,736 ori

Ministerul Educaţiei a anunţat că intenţionează ca, începând cu anul viitor, toate camerele folosite la supravegherea examenului de bacalaureat să fie ulterior utilizate pentru monitorizarea elevilor. Proiectul ar trebui să reducă violenţa în şcoli, însă directorii acestora şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că el nu este aplicabil la orice şcoală şi nici în timpul orelor de curs. 

Majoritatea şcolilor din judeţul Hunedoara nu ar putea aplica imediat supravegherea permanentă cu web-cam-uri, pentru că nu deţin dotările necesare

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, vrea să utilizeze toate camerele de luat vederi şi pe parcursul anului şcolar, nu doar în timpul examenului de Bacalaureat. Specialiştii din minister speră ca, astfel, rata violenţei în şcoli să scadă, iar părinţii să îşi poată vedea copiii şi să îi verifice “virtual”. Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat că toate clasele vor fi monitorizate. Noul sistem va fi pus la punct în Capitală chiar din acest an, urmând ca la Ministerul Educaţiei să se poată urmări ce se întâmplă în clase.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara spun că, în acest moment, este imposibil ca toate şcolile să fie monitorizate, pentru că nu orice unitate de învăţământ are camerele video necesare. În plus, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar (ISJ) Hunedoara, Livia Vlad, spune că trebuie să se facă diferenţa între camerele web care vor supraveghea bacalaureatul şi sistemele de supraveghere ale şcolilor. “Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, elevii vor fi filmaţi în timpul examenului nu doar la Bacalaureat, în timpul examenelor naţionale.

Toate şcolile – 15 centre de examinare în cazul examenului de Bacalaureat şi 16 centre în cazul testelor naţionale – au camere web. Acestea, fie sunt împrumutate pentru perioada amintită de la alte şcoli şi urmează ca după examen să fie returnate, fie fac parte din dotarea proprie a şcolilor”, explică Livia Vlad. Reprezentanta ISJ adaugă că toate camerele web vor fi montate pe laptop-uri şi vor stoca informaţia filmată, astfel încât după terminarea examenului să se poată face verificări.

Filmaţi în clase, doar la examen

Pe de altă parte, unele dintre şcolile din judeţ au, de câţiva ani, un sistem de supraveghere alcătuit din camere video care filmează coridoarele şi intrarea în şcoli. Unele sunt capabile să şi stocheze datele, iar altele se rezumă doar la urmărirea coridoarelor şi a intrării în timp real.

Sumele necesare pentru funcţionalizarea acestor sisteme de supraveghere video au fost obţinute de unităţile de învăţământ de la consiliile locale de care aparţin, din surse proprii sau părinţii sunt cei care au pus mână de la mână şi au adunat banii necesari pentru ca micuţii lor să fie în siguranţă. La Colegiul Naţional “Decebal”, din Deva, un astfel de sistem funcţionează de aproape 5 ani. Potrivit directorului colegiului, Florin Ilieş, şcoala are în dotare în jur de 35-38 de camere video.

De la toamnă Colegiul “Decebal” va funcţiona în două clădiri distincte: în vechiul amplasament, imobil care a fost modernizat, dar şi în clădirea de pe strada Oituz, iar directorul unităţii de învăţământ spune că din cauza faptului că nu toate clasele învaţă în aceeaşi clădire, în lipsa supravegherii cu camere video, “lucrurile nu ar fi fost în regulă”, deşi şcoala are asigurată şi paza. În ceea ce priveşte monitorizarea elevilor, Ilieş ţine să precizeze că aceasta nu se poate face decât pe coridoare şi la intrarea în sălile de clasă, însă în timpul orelor elevii nu vor putea fi urmăriţi, pe parcursul anului şcolar, fără aprobarea profesorului.

“Avem camere suficiente pentru toate sălile, nu mai trebuie să achiziţionăm, iar dacă ar fi nevoie să monitorizăm elevii nu ar fi nicio problemă. Avem şi laptop-uri cu camere web, iar la simulare pe acestea
le-am folosit. Înainte să intrăm în reparaţii, când şcoala funcţiona în condiţii normale, am folosit în jur de 25 de camere video, din totalul de vreo 35 sau 38, câte avem. Însă, dacă va începe această campanie împotriva violenţei în şcoli, trebuie să se ştie că în timpul orelor nu se poate filma în clase, decât cu acordul profesorului”, precizează directorul Colegiului “Decebal”.

Tags:

About Ada Beraru