Secţiile de votare, la control

Articolul a fost vizualizat de 2,397 ori

Pompierii hunedoreni au desfăşurat în aceste săptămâni ample acţiuni de prevenire şi control la spaţiile care vor găzdui secţiile de vot, pentru a preîntâmpina incidentele nedorite, cum ar fi producerea unor incendii. Deficienţe au fost constatate în majoritatea locaţiilor, iar autorităţilor locale li s-a cerut remedierea de urgenţă a lipsurilor. 

După precedentul creat de incendiul semnalat la tipografia din Deva la care se tipăreau buletinele de vot, pompierii încearcă să prevină acum evenimente similare în secţiile de votare ale judeţului

Pentru alegerile locale din 10 iunie, în judeţul Hunedoara vor fi amenajate 526 de secţii de votare. Pompierii au fost nevoiţi să ia la „puricat” toate aceste spaţii.
La controlul secţiilor de vot, pompierii au avut ce constata: la majoritatea au fost descoperite nereguli, chiar dacă minore, legate de lipsa unor accesorii sau prezenţa unor improvizaţii la instalaţiile de energie electrică. Pompierii au verificat instalaţiile de aer condiţionat şi cele electrice din fiecare cabină de vot şi din încăperile unde funcţionează secţiile de votare, dar şi extinctoarele.

„Inspectorii de prevenire au constatat mai multe deficienţe, majoritatea dintre ele fiind remediate repede, chiar pe timpul controalelor şi se referă la utilizarea şi exploatarea instalaţiilor electrice cu improvizaţii sau defecţiuni, la lipsa unor accesorii de pe panoul de incendiu. De asemenea, în unele locuri lipseau planurile de evacuare, cât şi avertizoarele sau semnele care indică pe unde se evacuează o clădire. În alte locuri, lipsesc stingătoarele sau acestea nu sunt verificate. Totodată, cei din Inspecţia de Prevenire de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă verifică locul de depozitare al buletinelor de vot, cât şi circumscripţiile electorale de unde sunt distribuite către secţii buletinele”, spune locotenentul Anemona Doda, purtător de cuvânt al ISU Hunedoara.

Interzis, la vot

Secţia de vot amplasată în Căminul Cultural din localitatea Brănişca se numără printre ultimele locaţii verificate de pompierii militari. În încăpere erau amenajate deja cabinele de vot şi erau aduse inclusiv cele patru urne în care vor fi introduse buletinele. Secţia este dotată cu aer conditionat şi este bine iluminata. În timpul controlului pompierii au descoperit câteva mici nereguli transmise autorităţilor locale: „Trebuie să vă spun câteva vorbe despre măsurile care trebuie luate pentru prevenirea incendiilor: aveţi obligaţia ca, în fiecare secţie de votare, să existe două stingătoare, deci, aici, trebuie să mai aduceţi unul. Instalaţiile electrice trebuie refăcute, deoarece nu au protecţii şi sunt improvizaţii. Mai este vorba despre acces, să nu fie multă lume, cel puţin preşedintele secţiei de votare trebuie să ştie cum să intervină. Partea de fumat, foc deschis este interzisă, trebuie să fie afişe în acest sens. Există atribuţii ale preşedinţilor care trebuie cunoscute”, spune plutonier Daniel Chiş, de la Inspecţia Prevenire a ISU Hunedoara. Acţiunea are ca scop preîntâmpinarea, reducerea sau eliminarea riscurilor de producere a situaţiilor de urgenţă şi a consecinţelor acestora.

Inspectorii de prevenire au verificat respectarea condiţiilor de securitate la incendiu şi de protecţie civilă, dotarea cu mijloace de prima intervenţie pentru stingerea incendiilor – stingătoare sau accesorii la panourile de incendiu – şi starea acestora, existenţa căilor de acces şi de evacuare şi a rezervoarelor de apă pentru incendiu. Controalele la secţiile de votare din judeţul Hunedoara sunt prevăzute a se încheia joi, 7 iunie.

Măsuri împotriva incendiilor

Ministerul Administraţiei şi Internelor a stabilit un set de măsuri de apărare împotriva incendiilor, premergătoare alegerilor, dar şi în timpul desfăşurării votului. Astfel, la amenajarea secţiilor de votare se are în vedere ca acestea să fie realizate, pe cât posibil, la parterul clădirilor, amplasarea cabinelor de votare se face fără diminuarea căilor de acces şi de evacuare şi a circulaţiei interioare din clădirile în care se organizează procesul electoral şi fără blocarea ori îngreunarea accesului la mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor care echipează construcţiile precum hidranţii interiori.

Pompierii spun că elementele de mobilier care se evacuează din interiorul încăperilor în care se amenajează secţii de votare nu se amplaseaza pe căile de acces şi evacuare sau pe circulaţiile din secţiile de votare. În interiorul secţiilor de votare fumatul este interzis şi la fel efectuarea lucrărilor cu foc deschis în clădire, premergător şi pe durata desfăşurării procesului electoral. Spaţiile în care se amplasează cabine de votare se dotează cu stingătoare de incendiu funcţionale, verificate conform reglementărilor, având în vedere criteriul de cel puţin un stingător de incendiu la 50 metri pătraţi. În cazul producerii unui incendiu, se acţionează rapid pentru evacuarea tuturor persoanelor din clădire, precum şi a bunurilor importante, precum urnele de vot, buletinele de vot, ştampile, liste electorale şi a altor documente.

Incendiul se anunţă la numărul de apel unic 112 şi se încearcă stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenţie.

Tags:

About Laura Oană