Jurnal de pescar: Pescuitul crapului pe Surduc

Articolul a fost vizualizat de 4,363 ori

De ieri s-a deschis pescuitul, dragi pescari, aşa că puteţi să experimentaţi în voie apele României. Au venit şi permisele „neaoşe” plastificate despre care am scris aici, în paginile REPLICA, atenţie doar la apele administrate. În principiu, e voie să pescuim pe orice apă publică cu excepţia celor care sunt concesionate sau aflate în administraţia vreunei asociaţii de pescari, unde fireşte că se poate pescui după regulamentul impus de către fiecare organizaţie în parte sau în baza anumitor protocoale de reciprocitate. De aceea este bine să studiem puţin regimul de pescuit pe o apă anume înainte de a ne duce la pescuit. Peştii au depus, apele sunt pline de puiet, iar apetitul celor mai mulţi dintre peşti este unul crescut, ştiut fiind faptul că luna iunie este una dintre cele mai bune pentru pescuit. Nu uitaţi – Catch and release, please!

Abordare pe Surduc

Nu am ajuns la Surduc până acum, însă celebrul lac este o atracţie invariabilă pentru cei mai mulţi dintre pescari. Are balta peşte. Acolo se prind şi şalăi uriaşi, plăticoace nene, dar şi crăpălăi de toată frumuseţea. Cu ani în urmă, tot ca realizator al unei rubrici de pescuit, l-am cunoscut pe deveanul Tibi Ghergely, un mare maestru la crap. A bătut Surducul în lung şi-n lat, a măsurat ani de zile adâncimea apei şi a studiat intens fundul lacului. În sfârşit a descoperit secretele şi de câţiva ani a dat lovitura. Ne poate da lecţii din toate poziţiile şi sunt convins că sfaturile sale ne vor prinde bine, cu atât mai mult cu cât ne putem plănui o ieşire pe Surduc în vara aceasta. Regula de bază în lacuri: crapii mari se prind la mare distanţă de mal, în buza râurilor care alimentează lacul. Pentru a avea rezultate, fundul lacului trebuie studiat temeinic. Teatrul crapilor din lacul Surduc a fost demascat însă de deveanul Tibi Ghergely, care a reuşit să prindă captura vieţii – un crap de 27 de kg. A mai avut rezultate notabile – o partidă de pescuit de două săptămâni în care a prins crapi între 6 şi 12 kg.

Căutarea locului

Tibi Ghergely studiază din 1989 relieful lacului şi a constatat că locul de pescuit este esenţial. „La fel ca şi pe Cinciş sau pe oricare lac, important este să pescuieşti pe buza râului care alimentează lacul. Ani de zile am patrulat cu barca şi am verificat cu o greutate fundul şi adâncimea lacului. Surducul este alimentat de două râuri care se intersectează la un moment dat. Trebuie găsite malurile râurilor de pe fundul lacului, prundişurile. Acolo se adună peştii mari, pentru că râurile aduc în permanenţă hrană şi oxigenează apa. Albiile râurilor se păstrează la toate lacurile”, spune Tibi Ghergely. Odată descoperit locul, şi anume buza râurilor care alimentează lacul, se plantează o baliză în jurul căreia se momeşte timp de trei zile. „Se momeşte numai după-amiaza cu câte o jumătate de găleată de porumb. Nu îmi plac nadele din comerţ, nu sunt de acord cu pescarii care folosesc arome şi nade sofisticate. Există riscul să dispară peştele din zonă dacă o împuţi cu prea multe arome”, este de părere Tibi Ghergely. Am mai întâlnit un astfel de reflex la nadele din comerţ. Dacă vă amintiţi, nici campionii la staţionar Mateescu sau Benzar nu prea se dau în vânt după nadele aromate sau puternic aditivate. Ultimul chiar şi-a dedicat timpul studierii nadelor simple şi naturale şi a dat lovitura pe piaţa românească cu nadele Benzar. Sunt deosebit de eficiente, calitative şi accesibile ca preţ.

Plantarea momelilor

Munca de plantare a monturilor se face obligatoriu în doi. După ce locul a fost momit intens timp de trei zile, unul dintre pescari duce cu barca, pe rând, câte două monturi în larg la circa 240 de metri, exact în locul însemnat cu baliza. Un pescar trebuie să rămână la mal cu beţele întinse. În momentul în care monturile au fost eliberate spre adâncuri, pescarul de pe mal întinde beţele şi reglează firele în aşa fel încât acestea să fie perfect întinse, după care începe aşteptarea. „Nu aştepţi foarte mult, pentru că sunt trăsături foarte dese. Noaptea, între orele 23.00 – 02.00 şi dimineaţa, între 04.00 – 06.00 sunt intervalele în care se dau recitaluri. Întotdeauna, fără excepţie. Se prinde ceva şi pe timpul zilei, dar noaptea merge mult mai bine”, spune Tibi Ghergely. Despre intervalele orare când se dau recitaluri sunt sigur că mulţi dintre dumneavoastră ne puteţi confirma ceasurile prielnice, pentru că acestea nu diferă, în genere, prea mult de la o baltă la alta. Procedeul de pescuit „la plantat” descris de Tibi poate fi utilizat cu încredere şi pe Cinciş, acolo unde râul Cerna alimentează lacul şi aduce în acelaşi timp o mulţime de vietăţi pe fundul lacului, de la larve de gândaci şi până la mici răcuşori.

Record de poveste

Recordul personal la crap al lui Tibi Ghergely este de 27 de kg. „L-am prins acum patru ani, folosind aceleaşi metode. A fost enorm; numai capul cântărea 6,5 kg. Drillul a durat aproape o oră şi jumătate. Nu am poză cu el pentru că s-a voalat filmul, în schimb i-am păstrat capul pe care l-am făcut trofeu”, spune Tibi Ghergely, care mai are un record personal – peste 90 de şalăi prinşi la o partidă de pescuit, folosind metoda Draşcovici (biban prins într-un dispozitiv gen jig, în care se agaţă două ancore şi se saltă pe fundul apei la fel ca un shad). Pe lacul Surduc acum câţiva ani se pescuia numai cu permis eliberat de AJVPS, această asociaţie având protocoale cu diverse alte asociaţii. Taxa pentru o zi de pescuit este cam de 20 de lei şi se achită pe lac. Abonamentul pentru un an costă în jur de 60 de lei şi se poate plăti la AJVPS (Lugoj, Timişoara, Făget) sau pe lac. Accesul la Surduc se face pe drumul care leagă Deva de Timişoara. În dreptul oraşului Făget există o intersecţie semnalizată cu un indicator care arată spre stânga, drumul către lac. Există numeroase posibilităţi de cazare la pensiunile şi cabanele din zonă.

Tags:

About Bogdan Leu