Alegeri locale: Arion câştigă, ceilalţi contestă rezultatele

Articolul a fost vizualizat de 2,160 ori

După una dintre cele mai tensionate campanii electorale derulate vreodată în municipiul Hunedoara, Viorel Arion a reuşit să câştige funcţia de primar. Diferenţa foarte mică, de doar 767 de voturi, faţă de principalul contra-candidat, Bende Barna Gavril, provoacă declaraţii iritate din partea perdanţilor, încurajează suspiciuni, dar atestă un lucru: la fel ca în 2008, o parte dintre locuitorii oraşului nu s-au prezentat la urne, astfel încât eventuala diferenţă să fie mai mare, iar câştigătorul să nu poată fi contestat. 

Alegerile locale au fost prost organizate în acest an, fiind prea multă lume pentru prea puţine ştampile şi cabine de votare

Aparent, Viorel Arion pleca în cursa electorală cotat cu şansa a doua, pentru că este membru al unui partid aflat la guvernare în ultima vreme (PDL), senator al judeţului în perioada 2004 – 2008, apoi deputat de Hunedoara. Ce au uitat însă adversarii a fost tenacitatea de care Arion a dat dovadă de două ori, reuşind să câştige două campanii pentru alegerile parlamentare în Hunedoara. Vechimea în politică i-a asigurat şi o echipă de campanie mai mult decât rodată.

Aflat pe un înalt val de simpatie conform unor sondaje comandate de USL, medicul Bende Barna Gavril pornea cu prima şansă. Lipsa de experienţă politică în asemenea bătălii, sincopele din echipa de campanie, nesincronizările cu echipele partidelor care îl susţineau (PNL, PSD, PC şi UDMR) au început însă să se vadă în campania electorală. Mai mult, în momentul votului, unii hunedoreni au ţinut cont de faptul Bende Barna Gavril este de etnie maghiară şi nu a contat pentru ei că managerul spitalului este căsătorit cu o româncă, într-o biserică ortodoxă. Ovidiu Hada a venit abia pe locul 3, la mare distanţă de primii doi (obţinând doar 5201 voturi), deşi la începutul campaniei era convins că are şanse la prima poziţie, în timp ce fostul primar al oraşului Nicolae Schiau şi nou-apărutul în peisaj Robert Muzsic au fost nevoiţi să se mulţumească doar cu 3105, respectiv 2368 de voturi. Nicolae Schiau a pierdut până şi în secţia în care a mers şi el la vot, clasându-se în acea secţie doar pe locul 3, după cum chiar el mărturiseşte.

Rezultatul alegerilor de la Hunedoara, unde tensiunile de pe parcursul campaniei au depăşit limita obişnuitului, nu a însemnat şi o liniştire automată a spiritelor, după cum reiese şi din declaraţiile luate la cald, luni după-amiaza, când se încheia numărătoarea oficială a voturilor.

Bende Barna – Gavril: “Consider că eu am câştigat alegerile”

Nu mă aşteptam la acest rezultat. Consider că eu am câştigat alegerile, la modul cinstit şi onest, aşa cum mi-am derulat şi campania. Au fost însă lucruri necurate, mai ales în ziua votului. Faptul că la o secţie de votare au apărut buletine de vot cu ştampile de control de la altă secţie de votare demonstrează existenţa «suveicilor» la unele secţii. La ora la care discutăm, am chiar informaţii că la unele secţii de votare au fost mai multe buletine de vot în urne, decât persoanele înscrise pe toate listele.

Ovidiu Hada: “Nu mai candidez în viaţa mea la Hunedoara”

“Nu văd ce-ar mai fi de comentat. Cum – necum, Viorel Arion este primarul municipiului Hunedoara. Au votat mai mulţi cu Arion şi gata! Acest sistem, cu un sigur tur de scrutin nu prea e democratic pentru că, practic, 17.000 de hunedoreni au votat pentru alţi candidaţi, în timp ce Arion a avut 11.000 de voturi. Asta este, mulţi hunedoreni au stat în casă şi i-au lăsat pe alţii să decidă pentru ei. Şi dacă aş avea şanse foarte mari să câştig, nu mai candidez în viaţa mea la Hunedoara, pentru că am constatat că hunedorenii nu ştiu ce vor, şi-n plus le place să fie minţiţi şi conduşi de oameni corupţi. Eu las Hunedoara cu proiecte în valoare de 22 de milioane de euro. Experienţa de primar m-a luat un pic pe nepregătite, pentru că eu eram setat pe un alt sistem, total diferit de cel românesc. Au fost multe lucruri la care nu m-am aşteptat. De exemplu, nu am crezut în viaţa mea că cineva cu mintea întreagă este în stare să se opună unor proiecte care înseamnă, de fapt, progresul oraşului, iar lumea ştie la ce mă refer. O să revin în mediul privat şi o să fac afaceri atât în România (nu neapărat în Hunedoara) cât şi în Statele Unite”.

Viorel Arion: “Am luptat absolut corect”

Ştiam că va fi o campanie foarte grea pentru că, practic, am fost singur împotriva a patru partide. Nici poveste ca acuzaţiile contracandidaţilor mei să aibă vreun sâmbure de adevăr. NU am cumpărat în viaţa mea voturi. Nu am făcut niciodată aşa ceva. Este drept că o mare parte din voturi s-au dus spre ceilalţi candidaţi, însă eu îmi doresc să fiu primarul tuturor hunedorenilor. Primul pas în noua postură, cea de primar, l-am făcut încă de luni, când am sunat toţi liderii partidelor politice şi i-am invitat la discuţii. Îmi doresc un dialog constructiv la nivelul municipiului Hunedoara. Sper să am o colaborare bună cu fiecare partid politic şi cu fiecare membru al Consiliului Local Hunedoara.

Nicolae Schiau: “S-a repetat istoria din 2008″

Ceea ce s-a întâmplat pe 10 iunie 2008 a fost cam la fel cum s-a întâmplat în 2008 (când Ovidiu Hada câştiga alegerile înlăturându-l din post pe Schiau – n.red.).
Dar asta se întâmplă atunci când legea o fac cei care ştiu să manevreze populaţia. Am văzut cu ochii mei fel de fel de chestiuni anormale în ziua alegerilor. Consider că rezultatul a fost viciat. Am constatat că oamenii nu sunt deloc sinceri. De exemplu, am mers în satul Boş, am discutat cu oamenii vreo trei ore şi peste 100 de persoane mi-au spus că mă vor vota. În Boş am luat doar 19 voturi. Ce este însă şi mai trist este că oraşul se află, din nou, în opoziţie. Hunedoara, iarăşi, nu va avea bani nici de la Guvern nici de la Consiliul Judeţean, iar noi vom sta şi ne vom uita la oraşele din jurul nostru cum se dezvoltă”.

Tags: ,

About Ciprian Iancu