Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,282 ori

Inflaţie

Nou minim istoric al inflaţiei: rata anuală a coborât în luna mai la 1,79%. În aprilie rata anuală a inflaţiei coborâse, de asemenea, la un nou minim istoric, de 1,8%, ca urmare a ieftinirii alimentelor, creşterea preţurilor de consum faţă de martie fiind de doar 0,07%.

Turism

Veniturile industriei turistice din România s-au redus cu 16% în ultimii patru ani, până la 1,5 miliarde euro în 2011, în principal din cauza scăderii numărului de turişti străini şi a cheltuielilor acestora, piaţa locală fiind una dintre cele mai afectate de criză, din regiune, potrivit PwC România. Industria turistică din România a contribuit cu 1,4% la PIB.

Deficit

România a avut în primele patru luni un deficit comercial de 11,22 miliarde lei (2,57 miliarde euro), mai mare cu 784,6 milioane lei (77,8 milioane euro), sau 7,4%, decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce indicatorul a scăzut în luna aprilie, a anunţat luni INS.

Bergea curge în jos

Începutul de an în piaţa berii a demonstrat faptul că puterea de cumpărare scăzută a românilor dictează evoluţia din piaţa de bere, este de părere Constantin Bratu, directorul general al Asociaţiei Berarilor României. Astfel, vânzările de bere au scăzut cu 6% în primele trei luni ale acestui an, după ce în 2011 piaţa asistase la stabilizare, arată datele Asociaţiei.

Polul sărăciei

În zona Moldovei se câştigă cel mai puţin. Aici salariile sunt cu un sfert mai mici decât media naţională. Dacă venitul mediu net în România este de 1.543 de lei, în zona Moldovei, media câştigului este puţin peste 1.000 de lei lunar. Cel mai sărac judeţ este Botoşani, unde un salariu net este de aproximativ o mie de lei pe lună. Pe locul al doilea se află Suceava, cu 1.055 de lei pe lună. Moldova este şi pe locul doi în Uniunea Europeană în topul celor mai sărace zone.

Ajutor pentru Spania

Miniştrii Finanţelor din zona euro intenţionează să creeze un plan de salvare de până la 100 de miliarde de euro destinat sectorului bancar spaniol, anunţă surse guvernamentale europene. Spania va cere “un ajutor financiar european” pentru a-şi redresa sectorul bancar, conform unui anunţ făcut sâmbătă de ministrul Economiei, Luis de Guindos, cu ocazia unei conferinţe telefonice a Eurogrupului. Madridul aşteaptă rezultatele auditelor din partea germanilor de la Roland Berger, şi americanilor de la Oliver Wyman, pentru a-şi formula cererea de ajutor, rapoarte care vor fi primite cel târziu pe 21 iunie de către Guvern.

About Adrian Sălăgean