Codul Fiscal s-a modificat

Articolul a fost vizualizat de 1,341 ori

Codul fiscal a fost modificat printr-o ordonanţă de urgenţă publicată la finele săptămânii în Monitorul Oficial. Ce schimbări sunt? Una dintre cele mai importante reglementări este cea referitoare la majorarea plafonului de la care firmele şi persoanele fizice autorizate sunt obligate să se înregistreze în scopuri TVA. Potrivit actului normativ, plafonul de TVA a fost majorat de la 35.000 de euro la 65.000 de euro (la cursul de schimb din data aderării României la UE – 3,3817).

O altă modificare importantă din Codul fiscal stabileşte că taxa pe valoarea adăugată va putea fi dedusă doar în limita a 50%, şi nu integral, cum se întâmpla până acum, pentru vehiculele procurate în baza unui contract de leasing sau închiriere, dacă acestea nu sunt utilizate exclusiv în scopuri profesionale.

Practic, după 1 iulie, când intră în vigoare noile prevederi, achiziţia în leasing a unui autoturism nu va mai reprezenta un avantaj din punct de vedere al TVA pentru companiile beneficiare, acestea înregistrând un cost suplimentar de 50% cu TVA nedeductibil.

Impozitul pe profit

La capitolul “Impozit pe profit”, se modifică prevederile referitoare la deductibilitatea limitată a cheltuielilor de funcţionare, întreţinere şi reparaţii aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcţii de conducere şi de administrare ale persoanei juridice. De asemenea, se modifică prevederile legate de deductibilitatea cheltuielilor aferente vehiculelor motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, eliminându-se, spre exemplu, specificaţia ”cheltuielile privind combustibilul”. În plus, se modifică şi categoriile de vehicule pentru care aceste cheltuieli sunt integral deductibile, astfel încât au fost eliminate vehiculele pentru intervenţii şi reparaţii, vehiculele care de reportaj, vehiculele utilizate de agenţii de recrutare a forţei de muncă şi au fost introduse noi categorii: vehicule utilizate pentru urgenţă, utilizate de agenţii de achiziţii, vehicule utilizate ca mărfuri în scop comercial.

Impozitul pe venit

De la 1 ianuarie 2013, contribuabilii nu mai sunt obligaţi să calculeze, pe baza declaraţiei de impunere trimestrială, câştigul net / pierderea netă rezultată din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise. De la aceeaşi dată, se modifică şi prevederile referitoare la impozitarea câştigurilor din transferul titlurilor de valoare.

Marcarea păcurei, obligatorie

Totodată, se introduce obligaţia marcării şi colorării păcurei şi a produselor energetice asimilate din punct de vedere al accizelor acesteia, în condiţiile în care, deşi sunt produse destinate a fi utilizate drept combustibil pentru încălzire, ele sunt utilizate drept combustibil pentru motor (motorină), în acest mod evitându-se plata unei accize mult mai mari. Nivelul accizelor pentru păcură este de aproximativ 25 de ori mai mic decât cel al motorinei (15 euro/tonă pentru păcură, comparativ cu 374 euro/tonă pentru motorină).

Două schimbări în şase luni

Ultima modificare a Codului fiscal a fost în luna decembrie a anului trecut, când, în penultima zi a lui 2011, Guvernul a adus o mulţime de noi reglementări fiscale prin OUG nr. 125/2011. Spre exemplu, s-a introdus un sistem mai dur pentru obţinerea şi menţinerea calităţii de plătitor TVA, dar şi măsuri sancţionatorii pentru firmele care fac afaceri cu societăţile declarate inactive. De asemenea, s-au extins şi clarificat situaţiile în care Fiscul poate anula din oficiu înregistrarea în scopuri de TVA a unui contribuabil.

OUG nr. 24/2012 prin care s-a modificat Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial. nr. 384 din 7 iunie 2012.
(sursa: www.avocatnet.ro)

Tags:

About Adrian Sălăgean