Colţul cultural: Festivalul virşlilor – un model

Articolul a fost vizualizat de 1,932 ori

Festivalul virşlilor – medieval şi gastronomic la Castelul Corvinilor a ajuns la final. Îmi revine plăcerea să prezint câteva informaţii, acum la câteva zile după desfăşurarea unui eveniment cultural, autentic, la Hunedoara. 

Festivalul a fost organizat cu scopul de a promova Castelul Corvinilor şi, în acelaşi timp, obiceiurile şi activităţile tradiţionale din judeţul Hunedoara. Virşli, fiind un produs alimentar tradiţional, consumat pe aceste meleaguri, a constituit, de asemenea, subiect de promovare şi de atracţie în acelaşi timp. De altfel, manifestarea a început cu un simpozion interesant, foarte urmărit, unde participanţii au putut afla lucruri interesante despre istoria virşlilor, modul cum se prepară şi chiar au asistat la producerea unei cantităţi suficiente cât să-i bucure pe cei prezenţi.

Momentul cel mai apreciat a fost acela în care amatorii au putut gusta virşli copţi în cuptorul special construit în perimetrul festivalului, numai pentru această demonstraţie. De-a lungul celor trei zile, turiştii au putut vedea şapte expoziţii realizate în cadrul festivalului: expoziţia “Castelul Corvinilor” (date istorice, obiecte, filme turnate la castel), expoziţia cu obiecte arheologice, expoziţia de tulnice şi instrumente muzicale (în cadrul expoziţiei a fost şi un meşter popular care a lucrat efectiv, realizând instrumente în faţa publicului), expoziţia cu obiecte din fier folosite de-a lungul anilor la realizarea uneltelor necesare activităţilor casnice şi agricole, şi fotografii document despre “Istoria fierului în Ţinutul Hunedoarei”, expoziţia de costume populare din Ţara Pădurenilor, dar şi din alte locuri din judeţul Hunedoara, expoziţia de obiecte ceramice de la Obârşa, expoziţia de obiecte de lemn, ce a inclus o casă tradiţională de prelucrare a lemnului.

De asemenea, pentru promovarea meşteşugurilor tradiţionale din judeţul Hunedoara, au fost organizate mai multe ateliere de lucru tematice: atelier de olărit, în care meşteşugarii au lucrat în timp real la realizarea de obiecte ceramice tradiţionale, atelier de pictură pe ceramică, atelier de sculptură (tehnici, construirea de jucării populare) şi atelier de dogărit. Cele mai vizitate ateliere au fost cel de olărit cu meşterii din Obârşa, Borza Petru de optezeci de ani şi Borza Mircea de optzeci şi doi, însoţiţi de nepoţii lor, viitori olari, şi cel de pictură pe ceramică.

De asemenea, tot ca o modalitate inedită de promovare, organizatorii au organizat, în trei zile, optzeci de concursuri tematice: Premiul Deco culinar, viteaz gastronom, rapsodii culinare, târgoveţii, concurs de dans medieval, concurs de dans popular, arcaşii, concurs de olărit şi concurs de pictură pe ceramică, la care au participat în jur de două sute cincizeci de persoane. Între concursuri au avut loc lupte, reconstituiri istorice, animaţie cu foc, dansuri, concerte de muzică medievală, tradiţională şi din vremea lui Anton Pann, cu grupurile: Huniadi Cantores, Corvinia, Cimpoierii din Transilvania, Einuiea, Trei Parale, Haţegana, Ansamblul “Făeragul” din Certej, ansamblul “Cununa Grâului” din Hărţăgani, Bogdan Toma, Ana Almaşana Ciontea şi Daniela Tărnăuceanu. Totul a avut rol de promovare a Castelului Corvinilor, a obiceiurilor şi activităţilor tradiţionale din judeţul Hunedoara, fără niciun punct de alimentaţie publică. Manifestarea a fost neobişnuită pentru vizitatori şi nu a semănat cu festivalurile cu care sunt obişnuiţi locuitorii din România, unde de obicei ei găsesc un bâlci cu tot felul de obiecte dubioase, colorate, din plastic, un sector garnisit cu mici, bere şi alte lichide ameţitoare, de unde se aud tânguirile orientale ale unor cântăreţi, şi o scena pe care evoluează domnişoare ce încearcă să cânte, legănându-se unduitor.

Am ţinut să fac această precizare pentru a observa diferenţa, asumându-mi riscul că cei ce vor citi acest articol o cunosc. În final, vreau să vă spun (chiar dacă voi fi suspectat de subiectivism), că la Hunedoara, la Castelul Corvinilor, a avut loc în sfârşit primul festival medieval, tradiţional, gastronomic, curat, autentic, cultural. Un model. Sper să se mai repete!

Tags:

About Mircea Goian