Hunedoara produce o altă miză politică: postul de viceprimar

Articolul a fost vizualizat de 2,722 ori

La Consiliul Judeţean vicepreşedinţii se ştiu deja. Situaţia este asemănătoare şi în cazul Primăriei Deva, unde nu sunt aşteptate surprize în ceea ce priveşte alegerea viceprimarilor. La Hunedoara însă, la fel ca-n campania electorală, tensiunile politice sunt la cote mai ridicate, de data asta din cauza postului de viceprimar.

Dan Bobouţanu (stânga) şi Dan Robert revendică acelaşi post, cel de viceprimar, însă experienţele trecute din CL Hunedoara au arătat că o a treia variantă este cât se poate de posibilă

În USL Hunedoara domină incertitudinile provocate de alegerea viceprimarului din municipiul de pe Cerna. Protocolul de colaborare dintre PSD pe de o parte şi PNL şi PC pe de altă parte nu a fost enunţat foarte clar în ceea ce priveşte alegerea viceprimarului decât în situaţia în care candidatul susţinut de USL ar fi câştigat alegerile: PNL desemna candidatul pentru funcţia de primar, iar PSD venea cu o propunere de viceprimar. Candidatul numit de PNL şi susţinut de întregul USL, Bende Barna, a pierdut alegerile, fapt care lasă loc pentru negocieri.

Se pare că discuţiile vor fi destul de aprinse, mai ales că preşedintele PNL Hunedoara, Mircea Moloţ, declară că nu va interveni în negocieri şi neagă zvonurile conform cărora ar fi interzis orice colaborare cu Viorel Arion.

“Nu au decât să-şi ducă negocierile între ei, la Hunedoara. Nu am eu de ce să mă bag. PNL şi PSD Hunedoara trebuie să negocieze şi să găsească o soluţie. Nu este adevărat că eu aş fi interzis orice colaborare cu Viorel Arion. Nu am spus niciodată aşa ceva”, declară Mircea Moloţ.

Arion şi noul consiliu

Au trecut mai bine de 10 zile de când s-a stabilit noua structură a Consiliului Local Hunedoara, însă nu se întrevede vreo majoritate stabilă care să propulseze automat un viceprimar. Sunt 10 consilieri USL (5 PNL, 4 PSD şi unul PC), opt USP (patru PDL şi tot atâţia UNPR), doi PPDD, şi unul UDMR. Pentru desemnarea viceprimarului sunt suficiente 11 voturi, aşa că, cel puţin teoretic, dacă va avea susţinere de la PPDD şi UDMR, sau va convinge doi consilieri din USL, Viorel Arion ar putea să propună cu succes un viceprimar. Totuşi, noul primar al Hunedoarei nu pare să pună mare preţ pe momentul alegerii viceprimarului: “Nu am iniţiat încă discuţii cu partidele care au reprezentanţi în Consiliul Local pentru că, la ora la care discutăm, nici măcar nu am fost chemat la Judecătorie să-mi ridic mandatul.

Nu ştiu de ce durează atât. Nu am preferinţe pentru o persoană sau alta pentru postul de viceprimar, sper doar să fie vorba de o persoană cu care o să pot să lucrez. Important este să începem să schimbăm felul în care merg lucrurile în Primărie şi în oraş”, declară Arion, care mai spune că va încerca să aibă o relaţie constructivă cu noul Consiliul Local, for în care, deocamdată, nu are asigurată o majoritate care să-i permită să pună în aplicare proiecte importante. “Sper că vom găsi o cale de dialog. Nu vreau război în Consiliul Local, nu vreau război în Primărie şi sunt sigur că voi avea punţi de comunicare cu fiecare consilier în parte. În ce priveşte relaţia cu USL, nu cred că va fi vorba de o opoziţie de dragul opoziţiei, pentru că nu cred că este cineva interesat să ducă Hunedoara şi mai jos decât este în acest moment”, adaugă Arion.

Bobouţanu sau Dan Robert?

În ultimele două legislaturi locale, la alegerea viceprimarului au apărut tot timpul “soluţii surpriză”, posibile în urma “trădărilor” din partide, mai precis datorită (ori din cauza) consilierilor care încă de la prima şedinţă nu au respectat linia de partid şi au decis să voteze doar în funcţie de propriile dorinţe. Totuşi, în ce priveşte viitorul viceprimar, primul nume apărut în discuţii a fost Dan Bubouţanu, preşedintele PSD. Acesta ar fi fost aproape sigur de post dacă Bende Barna Gavril ar fi câştigat alegerile.

El spune că, în opinia sa, chiar şi-n aceste condiţii, PSD-ul ar trebui să propună candidatul pentru postul secund din Primărie: “Colegii liberali au fost cei care au propus candidatul la Primărie, iar noi am acceptat şi susţinut propunerea lor în campanie. Lucrurile ar trebui să rămână aşa cum au fost stabilite înainte de anunţarea candidatului USL la funcţia de primar”.

La câteva zile după alegeri, Dan Robert (PNL) şi-a anunţat intenţia de a rămâne pe postul ocupat în ultimii patru ani şi spune că înţelegerea PNL – PSD nu prevede nimic foarte clar pentru situaţia în care candidatul USL la primărie nu câştigă alegerile, aşa cum s-a şi întâmplat: “Este adevărat că mi-am manifestat intenţia de a candida la un nou mandat de viceprimar, însă lucrurile sunt încă destul de complicate. În zilele următoare, organizaţia locală a PNL va lua o decizie în acest sens.

În ceea ce priveşte înţelegerea invocată de PSD, trebuie spus că aceasta nu are nicio prevedere clară pentru situaţia în care candidatul USL nu câştigă funcţia de primar”.Şedinţa de constituire a noului Consiliu Local al municipiului Hunedoara va avea loc pe 28 iunie.

La judeţ şi la Deva e mai simplu

Pentru că USL deţine 18 voturi, USP doar 11 şi PPDD doar patru, în Consiliul Judeţean lucrurile par mai simple. Preşedintele CJ, Mircea Moloţ, îşi şi menţine opţiunile pentru posturile de secunzi: “Este clar care sunt preferaţii mei: Ioan Rus de la PSD (care ar fi la al treilea mandat pe acest post de vicepreşedinte –n. red.) şi Tiberiu Balint din partea PNL. Avem o majoritate simplă, iar atunci când va fi nevoie de 75 la sută din voturi, voi discuta pe fiecare proiect cu fiecare consilier în parte, astfel încât să putem trece fără probleme proiectele importante pentru judeţ”.

Numele celor doi viitori viceprimari ai Devei sunt şi ele deja cunoscute: Ovidiu Moş (PSD) şi Marius Surgent (PNL), nume confirmate de liderii celor două organizaţii politice locale. Structura politică a Consiliului Local Deva este la fel cu cea de la Hunedoara. Teoretic, surprize sunt posibile şi aici, însă apele nu par a fi la fel de agitate ca la Hunedoara, situaţie care-l face pe primarul Devei, Petre Mărginean, să se ducă cu gândul direct la priorităţile sale imediate: “Sper ca cei doi viceprimari să fie oameni cu care să fiu compatibil din punct de vedere personal şi sunt şanse să se întâmple aşa. Nu sunt nicicum implicat în vreo negociere pe această temă. O să se constituie noul Consiliu Local, după care vom trece la treabă: o să cer un audit financiar la primărie, pentru ca să ştim în amănunt situaţia actuală, gradul de îndatorare, contractele în derulare şi aşa mai departe, după care vom iniţia un proiect pentru apă şi canalizare pentru străzile care nu au aşa ceva”.

Tags: ,

About Ciprian Iancu