Reţeta pe hârtie, înlocuită de cea on-line

Articolul a fost vizualizat de 3,036 ori

Noul sistem de prescriere electronică a medicamentelor va intra în vigoare la 1 iulie şi va funcţiona în paralel cu reţeta tradiţională până la sfârşitul lui 2012. Medicii de familie spun că doar un sfert dintre aceştia au, în acest moment, dotarea şi programele de computer necesare pentru eliberarea reţetelor electronice. 

Prescripţiile medicale tradiţionale, pe hârtie, tind să devină obiecte pe cale de dispariţie

Medicii care vor elibera mai mult de 70% prescrieri electronice, începând cu 1 iulie, vor primi lunar, anul acesta, un bonus de 100 de lei, iar pentru eliberarea cardului de sănătate, cu datele completate, câte 5 lei pentru fiecare asigurat, potrivit unui proiect al CNAS de modificare a Contractului Cadru pe 2012. Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara organizează chiar în această săptămână cursuri de instruire pentru medicii prescriptori, astfel încât aceştia să ştie cum trebuie să folosească noul program şi cum să completeze reţetele.

Proiectul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de modificare a Contractului Cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2012, vizează, printre altele, modificarea sumelor acordate spitalelor pentru fiecare caz rezolvat şi indicele de complexitate a cazurilor, la contractarea de servicii, dar şi modificarea sumelor acordate asistenţei medicale primare. Proiectul prevede, de asemenea, că medicii de familie au dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacă asiguratul cere efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate. În cazul medicilor care vor refuza nejustificat prescrierea reţetelor în sistem electronic, Casa de Asigurări de Sănătate îi va pune pe aceştia să plătească pentru serviciile medicale recomandate şi pentru medicamentele prescrise.

1,5 milioane de reţete pe zi

Timp de o lună, începând cu prima zi a lunii iulie, sistemul va fi testat din punct de vedere tehnic, iar până la sfârşitul anului, noul sistem va fi utilizat în paralel cu cel tradiţional, al reţetelor pe hârtie. Reţeta electronică trebuia să fie introdusă din 1 iunie, însă din cauza unor disfuncţionalităţi în sistem, implementarea acesteia a fost amânată pentru încă o lună. Autorităţile susţin că sistemul a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, echivalentul a 1,5 milioane de reţete pe zi, în condiţiile în care, potrivit datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, în România se eliberează, lunar în jur de 3,5 milioane de reţete.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP), Dumitra Ştefan, spune că noul sistem aduce îmbunătăţiri, pentru că acesta va putea fi accesat atât de medici, cât şi de farmacişti, şi va permite urmărirea parcursului reţetei. Mai mult, “dacă până acum, o reţetă compensată putea fi ridicată de la o singură farmacie, chiar dacă aceasta nu avea pe stoc toate medicamentele prescrise, de acum pacientul va putea să ia un medicament de la o farmacie, iar un altul sau restul de la următoarea, dacă va fi cazul. El va primi un formular pe care va scrie ce medicamente a cumpărat, pentru ca pe restul să le poată ridica de la o altă farmacie. În ceea ce-i priveşte pe medici, aici va fi un pic mai dificil, pentru că vor trebui să renunţe la hârtie şi la creion şi vor trebui să înveţe să folosească noul program”, explică Dumitra Ştefan.

Doar un sfert dintre medici sunt pregătiţi

Medicii, pe de altă parte, spun că nu toată lumea va putea să folosească, pentru că unii dintre ei nu deţin calculatoarele şi imprimantele cu laser necesare, nu şi-au cumpărat soft-urile sau nu se pricep la folosirea computerelor şi a noului program. Mai mult, dacă în mediul urban situaţia este mai bună, deşi niciuna dintre autorităţile contactate nu are o statistică exactă a situaţiei, reprezentanţii medicilor de familie spun că în zona rurală situaţia va fi mai dificilă, mai ales în condiţiile în care cabinetele medicale de la sate nu au nici dotările necesare, nici acces la Internet, ba chiar e posibil să nu aibă acoperire deloc. “Din punctul meu de vedere, care am atât dotarea necesară, cât şi acces la Internet, la fel ca aproximativ 25 la sută din judeţ, noul sistem e util şi nu vine ca o noutate. Cu toate acestea, medicii de familie, cel puţin, vor trebui să se descurce cum pot, în ceea ce priveşte dotările de care au nevoie. Doar unii dintre ei au laptop-uri, primite în baza unui program al ministrului Nicolăescu. În oraşe, nu va fi problemă, însă la sate situaţia s-ar putea să fie ceva mai complicată”, spune doctorul Ana Aurelia Chiş-Şerban, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Filiala Hunedoara.

Cum se procedează, în caz de urgenţă

Potrivit reprezentanţilor CJAS, dacă medicul prescriptor nu are semnal pentru Internet la cabinet sau în zonă, reţeta va fi scrisă în calculator şi se va raporta odată cu raportarea lunară la CAS. Momentan, se vor elibera reţete numai la farmaciile din judeţul Hunedoara, cu care medicii prescriptori au contract. În cazul în care se va opri curentul electric, medicul va scrie reţeta pe un formular gata tipărit pentru consulturi la domiciliu, iar la reluarea alimentării cu curent, va transcrie reţeta în calculator şi, dacă are o legătură de Internet, o va trimite in sistem. În cazul consulturilor la domiciliu sau celor făcute în localităţi izolate, va fi folosit formularul special, iar apoi se va proceda într-o manieră similară. Medicamentele prescrise pe o reţetă pentru trei luni care nu se ridică în totalitate, nu se mai pot elibera în acel interval. Pacientul fie primeşte o reţetă pe trei luni şi ia toate medicamentele, fie trebuie să ceară medicului reţete lună de lună.

Tags: ,

About Ada Beraru