Facultatea din Hunedoara “construieşte” un pod până în China

Articolul a fost vizualizat de 1,962 ori

O delegaţie din China a venit în acest sfârşit de săptămână la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, unde a avut loc cea de-a doua Conferinţă Internaţională în Domeniul Ştiinţelor Aplicate. Părţile partenere, cea română şi cea chineză, au anunţat că vor semna un protocol, astfel încât evenimentul să fie organizat anual.  

Chinezii sosiţi la Hunedoara au reprezentat Academia Economică Militară din Wuhan, însă printre participanţi s-au numărat şi reprezentanţi ai Universităţii Politehnice din Timişoara, dar şi profesori de la Universitatea de Medicină “Victor Babeş”. Evenimentul a fost organizat după ce o delegaţie a profesorilor de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara a mers, anul trecut, în China, la un schimb de experienţă. Cei doi parteneri au anunţat că vor semna un protocol, astfel încât evenimente similare să fie organizate anual şi să le permită celor două instituţii de învăţământ superior realizarea de noi programe comune, prin care profesorii şi studenţii celor două universităţi să poată exploata optim cunoştinţele primite în cadrul unităţilor de învăţământ şi colaborarea româno-chineză.

“În acest anotimp frumos am venit, mai întâi la Timişoara, şi apoi la Hunedoara, unde am fost primiţi extrem de bine şi foarte cordial. Universităţile pe care le reprezentăm desfăşoară activităţi în domenii de care ambele părţi sunt interesate, aşa că schimbul de experienţă poate facilita dezvoltarea de programe tot mai bune, pentru studenţi şi profesori”, a declarat Zhou Laixin, unul dintre reprezentanţii delegaţiei chineze. Evenimenul a inclus prezentarea Academiei Economice Militare din Wuhan, a Facultăţii de Inginerie de la Hunedoara (FIH), a Universităţii Politehnice din Timişoara, dar şi a Universităţii de Medicină “Victor Babeş” din Timişoara.

“Link-ul” cu China – limba engleză

Potrivit delegaţiei chineze, academia asiatică este una dintre primele cu profil militar-economic din China, având aproximativ 10.000 de studenţi. Chinezii s-au arătat încântaţi de profesionalismul dascălilor din Hunedoara şi Timişoara, care au avut ocazia să îşi prezinte instituţiile de învăţământ. Unul dintre reprezentanţii delegaţiei universitare din Timişoara, profesorul Sorin Herban, a declarat că Timişoara este un centru al execelenţei în ştiinţă, în condiţiile în care cel mai vestic mare oraş al României este şi primul oraş din Europa ale cărui străzi au fost iluminate electric, primul oraş din România şi al doilea de pe continent pe ale cărui străzi a circulat tramvaiul tras de cai, între Oraviţa şi Baziaş a funcţionat prima cale ferată din România, în timp ce în vestul ţării, la Hunedoara şi Reşiţa au fost înfiinţate primele furnale industriale din România şi unele dintre cele mai vechi din Europa. Profesorul Şerban Roşu, specialist în chirurghie maxilo-facială, a prezentat publicului hunedorean şi delegaţiei chineze istoricul, personalităţile şi facilităţile de care dispune Facultatea de Medicină “Victor Babeş” din Timişoara, care poartă numele fondatorului microbiologiei moderne.

Medicul Şerban Roşu a precizat că facultatea susţine inclusiv cursuri de medicină în limbile engleză şi franceză, acesta fiind unul dintre potenţialele puncte de legătură dintre partea română şi cea chineză. Unul dintre membrii delegaţiei chineze, Chen Jun, a confirmat spusele medicului timişorean, susţinând o prezentare de câteva minute, prin care a demonstrat importanţa pe care o are cunoaşterea cel puţin a unei limbi străine, strategie care a devenit politică de stat în multe dintre ţările lumii, fiind utilă atât în domeniul militar, cât şi în zona economiei.

“Cine va şti chineză, va trăi mai bine”

Pe parcursul celor două zile ale conferinţei (15-16 iunie) profesorii au avut ocazia să prezinte lucrări din cele mai variate domenii, printre care: economie (abordări teoretice ale crizei economice globale), aclimatizare antropică, detectarea terenurilor agricole, studii de management al mecanismelor de risc în economie şi apărare naţională, detectarea terenurilor agricole abandonate sau dimensiunea europeană în studiile tehnice superioare. Pe parcursul derulării evenimentului, prorectorul Universităţii Politehnice, conferenţiarul universitar Dan Daniel, a acordat patru plachete de onoare profesorilor de la academia chineză: Zhou Laixin, Yang Zhuofang, Li Yingcheng şi Guo Zhonghou. De asemenea, profesorul Teodor Hepuţ, de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, a primit – în semn de apreciere – o plachetă omagială, la împlinirea a 40 de ani de activitate neîntreruptă în instituţia de învăţământ superior. Potrivit doctorului în economie conferenţiar Carmen Hărău, parteneriatul cu chinezii aduce o şansă în plus pentru dezvoltarea programelor de învăţământ ale Facultăţii de Inginerie, dar oferă oportunităţi indirecte şi oraşului Hunedoara.

“Chinezii au ajuns să ne cunoască pentru că ne-au văzut filmele, ne-au ascultat muzica, iar eu cred că schimbul acesta cultural poate să premeargă cu mare succes relaţii economice reciproc avantajoase. Sunt convinsă că atât copiii, cât şi nepoţii mei – de exemplu – vor trăi mai bine peste câteva zeci de ani, dacă vor cunoaşte limba chineză”, a declarat Carmen Hărău.

Tags:

About Ada Beraru