Jurnal de pescar: Concurs la feeder între Hunedoara şi Deva

Articolul a fost vizualizat de 2,020 ori

Demult nu mai fusesem la un concurs unde să simt emoţia competiţiei şi să-mi pun mintea la contribuţie în fiece minut ca să prind peşti. În sfârşit, după o pauză de mai bine de doi ani, m-am aventurat într-o amicală pusă la cale de Costache Lucescu, proaspăt repatriat din Irlanda, desfăşurată între pescari din Hunedoara şi Deva. Concursul a fost o premieră pentru mine – la feeder, pentru că niciodată nu mai participasem la o asemenea întrecere. Auzisem despre deveni că ar fi foarte buni la feeder, însă nu m-am pierdut cu firea. Costache mi-a dat câteva coordonate tehnice la telefon – nadă puţină şi method feeder. 

Aveam în dotare flatty feeder, acele dispozitive foarte ingenioase pe care le-am prezentat pe larg aici, în paginile REPLICA, însă cu method n-am pescuit. Mi-am mai luat totuşi două flatty PSP de 30 de grame de la Browning, la preţul de 8 lei şi un Hybrid – In line feeder by Kobra, căruia îi zice şi Method Feeder. Acesta din urmă este mai scump, la 9 lei bucata. Este scurt, traversat de un tub din cauciuc şi la care se ataşează un forfac scurt de maximum 15 cm. Concursul s-a desfăşurat sâmbăta trecută pe balta Ben, într-o singură manşă de şase ore şi două sectoare, pe malul opus casei. Am fost 11 pescari, 5 într-un sector şi 6 în celălalt. Am nimerit pe standul 5 în sectorul cu 5 pescari şi am fost capăt de sector undeva pe la mijlocul pistei, un loc favorabil de altfel.

Nadă şi momeli simple, naturale

Nada am pregătit-o simplist şi nici măcar n-am folosit-o pe toată, pentru că pe toată durata concursului nu s-a nădit defel. Am folosit astfel 1 kg Trabucco Super Mix Carpa, 1 kg Maros Mix Feeder Series şi jumătate de pachet de VDE Gold Pro pentru plătică, din pricină că am udat prea mult nada şi a trebuit să o readuc la o formă acceptabilă. Am mai adăugat porumb de la Bait Corn – Carp Expert de vanilie. Nu am folosit absolut niciun aditiv, aşa cum am fost şi sfătuit de către Radu Prisăcariu. Se pare că, mai ales în această perioadă, peştilor nu le prea plac aromele şi esenţele. Am folosit o lansetă Spro de 3,60 m Prion CF, o mulinetă Alcedo 4006 F şi un fir Trabucco de 18 la care am accesat un antitangle scurt, un flatty feeder, o biluţă de cauciuc şi un vârtej mic. Am pus forfac de 14 şi de 16 şi cârlig de 12.

La început, am pescuit cu buchet de viermi, însă am descoperit că îmi intrau mai mult caraşi, dar foarte apatici. După aproape o oră am prins şi un crap frumos de aproape 4 kg şi am condus multă vreme sectorul, pentru că, în stânga mea, ceilalţi pescari nu prea se omorau cu prinsul, ci mai mult ratau. Am descoperit rapid că peştii stau undeva pe linia de 13 metri, aşa că dacă pescuiam la rubeziană aveam activitate bună. Dar în larg, activitatea era foarte slabă. Nu s-a prins aşa cum ne-am fi aşteptat şi din pricină că peştii erau încă la bătaie pentru depus. Celălalt capăt de sector avea rateuri serioase şi mă temeam ca nu cumva să scoată un ditamai balaurul. În celălalt sector, Costache Lucescu a condus din primul până în ultimul moment. Lansa cu precizie în acelaşi loc, deşi nu nădea defel.

Lângă el, Titi David trăgea şi el tare pentru primul loc în sector. Competiţia a fost dominată categoric de hunedoreni. Practic, devenii nu s-au văzut deloc în concurs. Deşi am tot schimbat momeala, nu am avut prea multe bucurii. Turbo Spray-ul de la Benzar nu şi-a făcut treaba pe balta Ben, aşa cum s-a întâmplat la Uroi. Nici porumbul nu i-a plăcut crapului, iar la porumb am prins tot caraşi. Au fost pescari care au dat cu pelete, chiar agăţate pe firul de păr. A fost permis, însă nu m-am complicat. La final am cântărit 6,900 kg şi am ocupat locul secund în sector. Cu toate acestea am fost departe în clasament, taman pe locul 6. Deşi am avut doar 2 puncte, am intrat la balotaj cu alţii, iar la cantitate am pierdut, cu doar doi crapi şi vreo câţiva caraşi. Oricum, am pus umărul pentru o victorie curată a hunedorenilor.

Tags:

About Bogdan Leu