FC Hunedoara – retrospectiva returului: Un retur cu performanţe, dar fără acel dram de noroc…

Articolul a fost vizualizat de 1,880 ori

Chiar dacă iubitorii fotbalului din întreaga Europă şi nu numai sunt cu ochii aţintiţi asupra turneului final al Campionatului European aflat în plină desfăşurare în Polonia şi Ucraina, noi vom începe retrospectiva fotbalistică a returulului cu echipele din judeţul nostru. Iar spaţiile cele mai largi le vom dedica marii perdante FC Hunedoara, care, chiar dacă a avut un retur aproape perfect, nu a reuşit mult dorita promovare în liga secundă, fiind depăşită de gruparea bănăţeană ACS Recaş, localitate cunoscută mai mult prin calitatea vinului pe care îl produce şi mai puţin prin fotbal. 

Echipierii de la FC Hunedoara au avut un retur în care s-au străduit mult, pentru un vis interzis de evoluţiile din tur: promovarea

Culmea, recăşenii preluau şefia seriei a cincea în chiar ultima etapă a turului, când hunedorenii detronau liderul de până atunci, Bihorul Beiuş, învingându-i pe bihoreni chiar în „bârlogul” lor, cu 1-0. Gruparea de pe Cerna avea să ierneze pe locul patru, cu 25 de puncte, la şase „lungimi” distanţă faţă de noul lider, care nu va mai ceda locul întâi până la final.

Lot valoros, căutăm investitor

Înainte însă de a da drumul acestei retrospective, trebuie să trag un serios semnal de alarmă asupra viitorului acestui club, unde, din păcate, incertitudinea a început să domine, tinzând să semene cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Mai precis, investitorul Silvan Toma şi-a anunţat retragerea sprijinului financiar. Personal, regret această decizie, pentru că la Hunedoara s-a format o echipă competitivă, cu un lot peste nivelul ligii a treia şi ar fi păcat să nu existe continuitate. Silvan Toma, chiar dacă a trecut prin momente mai puţin plăcute pentru el, a încercat şi a reuşit în mare măsură să se achite financiar faţă de club, chiar dacă sprijinul organelor locale a fost aproape nesemnificativ, punând în balanţă sumele de bani pe care Primăria le-a dirijat spre acelaşi club când fostul investitor Ene mai mult vorbea decât investea. Spuneam că trebuie găsită rapid o soluţie viabilă, şi cred că ea se poate numi “Alina State şi Ovidiu Luca”. Şi acum să revenim la ceea ce ne-am propus.

Victorie de şase puncte

Rămasă în cărţile promovării, FC Hunedoara a făcut în iarnă transferuri pe bandă rulantă, aducând nu mai puţin de 13 nume noi, multe dintre ele cu state de serviciu în liga secundă. Cuplul de antrenori Şunda – Steop, sprijinit pe partea de pregătire fizică de antrenorul emerit Ştefan Beregszaszy, a făcut o pregătire de iarnă ca la carte în cantonamentul de la Băile Herculane. Din păcate, timpul potrivnic şi lipsa unor terenuri acceptabile au dus la un număr mic de meciuri de pregătire.

După mai multe amânări, „caravana” ligii a treia s-a pus în mişcare abia pe 17 martie, hunedorenii deplasându-se în Banat pentru a da piept chiar cu liderul, într-un meci decisiv pentru ei, unul de şase puncte. Începutul a fost unul perfect pentru „negru – albaştrii”. Era doar minutul 9, când portarul Ilie a degajat lung până la Todea şi acesta, fără să stea pe gânduri, l-a „lobat” spectaculos de la 32 de metri pe goalkeeper-ul recăşan, înscriind un eurogol. Gazdele nu au cedat şi au avut şansa egalării în minutul 30. Bier l-a atacat imprudent la marginea careului mare pe Nanu, şi arbitrul a indicat fără ezitare punctul cu „var”. Vrând să-şi facă un cadou de ziua lui de naştere, Trandu a fost cel care şi-a asumat răspunderea. Spre nefericirea lui, dar spre bucuria celor peste 100 de suporteri oaspeţi, mingea a lovit violent transversala, fiind apoi degajată.

Elevii lui Şunda au mai avut câteva oportunităţi în partea secundă, dar, până la final, reuşita lui Lucian Todea a fost decisivă, iar lupta pentru promovare era relansată, diferenţa scăzând la doar trei puncte.

Succesul de la Recaş a retrezit interesul hunedorenilor pentru fotbal, dovadă că peste 700 de spectatori au venit pe „Michael Klein” pentru a-şi vedea la lucru favoriţii în meciul cu echipa secundă a celor de la FC Timişoara. Pentru a da o mână de ajutor vecinilor lor, gruparea de pe Bega şi-a întărit lotul cu nu mai puţin de şase jucători de la prima echipă, şi acest lucru avea să se vadă pe teren. Timişorenii au profitat de relaxarea gazdelor şi au fost aproape de gol în minutul 11, când Boştină s-a trezit doar cu Ilie în faţă, dar a şutat slab. Hunedorenii au început să se trezească la viaţă abia în minutul 21, când R. Cristian a trimis peste transversală.

Şi, după alte două oportunităţi ale lui I. Radu şi Jitaru, a venit şi binemeritatul gol. Era minutul 35 când Todea a trimis din lovitură liberă în careu, balonul respins a ajuns la Dimcea, care l-a retrimis în suprafaţa de pedeapsă, de unde fundaşul central Muşuroia a avut o execuţie uimitoare, reluând pe spate cu dreptul, de la 10 metri, peste un portar ieşit dintre buturi, mingea căzând în plasa porţii. Cel de-al doilea mitan a fost unul plictisitor, în care bănăţenii au fost mult mai prezenţi, în încercarea de a reveni în joc. Totuşi, putea fi 2-0 în minutul 70, când, la şutul lui P. Păcurar, Iordache a respins în faţă, reluarea lui Todea a fost slabă, dând posibilitatea unui fundaş să respingă de pe linia porţii. Fluierul de final a fost unul izbăvitor pentru băieţii lui Şunda, care şi-au acontat cele trei puncte după o partidă mai puţin reuşită. Recaşul învingea în aceeaşi etapă la Vladimirescu cu 2-0, păstrând distanţa.

A urmat o nouă deplasare, la penultima clasată, Gloria Arad, unde, conform calculelor hârtiei, gruparea de pe Cerna era favorită certă. Cu o formulă superofensivă, FC Hunedoara a început tare jocul, în încercarea de a înscrie cât mai repede golul care să aducă liniştea. A fost însă o dominare sterilă, cu puţine ocazii în prima parte la poarta lui Bujor, în timp ce gazdele s-au mulţumit să se apere. Acelaşi scenariu şi în actul secund, cu oaspeţii presând în căutarea golului. El avea să vină abia în minutul 61, dintr-o fază fixă. Istinie a fost faultat imprudent la marginea careului de Viţu, „centralul” Flavius Roşu a acordat corect penalty, eliminându-l în acelaşi timp pe arădean pentru al doilea „galben”. Todea a transformat cu siguranţă. Cu avantaj pe tabelă şi cu om în plus, hunedorenii au marşat spre cel de-al doilea gol. El putea să vină în minutul 74, când acelaşi Istinie a fost faultat din nou în careu, de data aceasta de portar, dar Jitaru a ratat, trimiţând previzibil pentru Bujor. Şi cum ocaziile se pot răzbuna, în minutul 78 Bujor a fost la 2 metri de egalare, Ilie respingând miraculos cu piciorul. Cu cinci minute înainte de final, Bier a trimis în bară, iar finalul consfinţea al treilea 1-0 consecutiv din acest retur. În aceeaşi rundă, conjudeţeana CFR Simeria reuşise 45 de minute foarte bune la Recaş, conducând cu 1-0, dar feroviarii s-au „înmuiat” după pauză, când gazdele au marcat de două ori.

Au scăpat de obsesivul 1-0

În prima „intermediară” a returului, FC Hunedoara a întâlnit în propriul fief pe Milenium Giarmata, care în tur învinsese cu 1-0. Faţă de meciul de la Arad, Aurel Şunda i-a lăsat pe bancă pe R. Cristian şi Jitaru, iar I. Radu nu prinsese lotul de „18”. A fost un fel de atenţionare pe care tehnicianul le-a trimis-o celor trei jucători, care nu se ridicaseră până atunci la nivelul aşteptărilor. Meciul a început la relanti, cu gazdele puţin absente. Abia în minutul 23 s-au trezit gazdele. O minge plecată de pe stânga a ajuns pe partea opusă, de unde P. Păcurar a şutat cu sete de la 11 metri, la semiînălţime.

Descătuşarea avea să vină în minutul 37, când autorul golului a executat o lovitură de colţ şi, urcat în atac, Muşuroia a reluat direct cu latul din 7 metri în plasa porţii. Cu avantajul celor două goluri pe tabelă, hunedorenii nu au mai forţat în partea secundă decât atât cât a fost nevoie, mai ales că bănăţenii au făcut mai mult „circ”, la capitolul fotbal fiind absenţi în totalitate. Antrenorul Cojocaru efectuase toate cele patru schimbări după prima oră de joc, astfel că accidentarea lui Călin din minutul 73 i-a lăsat în inferioritate numerică. Mai mult, spre final, oaspeţii au început să cadă pe gazon ca „spicele”, Bungău părăsind şi el terenul în minutul 85. Cu multe vociferări de pe banca celor din Giarmata, şi cu mai puţin fotbal, a venit şi cel de-al treilea gol în minutul 89, când, la o centrare în gura porţii a lui Dimcea, R. Cristian a îndeplinit o simplă formalitate. Şi astfel FC Hunedoara a scăpat de obsesivul 1-0 şi se pregătea de meciul orgoliilor de la Simeria. (va urma)

About Ion Bădin