Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,510 ori

Recoltă mai scumpă

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR), cu trei săptămâni înainte ca întreaga recoltă de orz să ajungă din câmp în hambare şi în silozuri, preţurile au ajuns să fie cu 15% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2011. Recolta de orz din acest an este cu 400.000 de tone sub cea obţinută anul trecut. Specialiştii spun că această majorare de preţ la orz anunţă un an agricol cu preţuri semnificativ mai mari la grâu şi porumb. 

Hidroelectrica

Oficialii Hidroelectrica anunţă, într-un comunicat de presă, că reorganizarea societăţii se va face din punct de vedere al mecanismelor economice, fără vânzarea de active şi cu menţinerea în integralitate a drepturilor salariaţilor societăţii şi cu asigurarea stabilităţii locurilor de muncă.

Joburi

În ultimii trei ani, oferta de joburi a suferit variaţii considerabile, în funcţie de sectoarele economice solicitante. Cea mai mare scădere a numărului de locuri de muncă solicitate în România este în învăţământ. Dacă în trimestrul patru 2008 se ofereau 4967 de posturi, în aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul posturilor era de 382, o scădere de 92 la sută. Urmează în ordine scăderi în producerea şi furnizarea de energie electrică (-87 la sută), sănătate şi asistenţă socială (- 86 la sută). Există însă şi domenii unde cererea de personal a crescut în ultimii trei ani. Astfel, pentru perioada analizată, în domeniul informaţiilor şi comunicaţiilor cererea a crescut cu 49 la sută, de la 516 de posturi în 2008 T4, la 785 posturi în T4, 2011.

Retrogradare

Moody’s Investors Service a revizuit în scădere calificativele pentru 15 mari bănci occidentale cu activităţi globale pe pieţele de capital, cinci din SUA, trei din Franţa, două din Elveţia, trei din Marea Britanie, una din Canada şi una din Germania. Cele mai puternic afectate sunt Bank of America şi Citigroup, ambele din SUA, ale căror note au fost coborâte la “Baa2”, ceea ce înseamnă penultimul loc în categoria recomandată investiţiilor. În ce priveşte băncile franceze, Moody’s a degradat cu două trepte ratingul acordat BNP Paribas şi Crédit Agricole SA şi cu una pentru Société Générale. Cele trei instituţii bancare se situează, în prezent, la nivelul “A2”.

About Adrian Sălăgean