Hunedorenii rău-platnici au rămas fără ajutoare sociale

Articolul a fost vizualizat de 1,564 ori

Peste 750 de hunedoreni care nu şi-au plătit la timp impozitele şi taxele locale au încetat să mai primească ajutoare de la stat. Legea, care „a tăiat” ajutoarele restanţierilor, s-a dovedit eficientă. Cu o singură zi înainte de expirarea termenului limită, peste 80 la sută dintre hunedoreni îşi achitaseră impozitele, pentru a primi – din nou – ajutor de la stat. 

Pe lângă munca în folosul comunităţii, venitul minim garantat este acum condiţionat şi de plata taxelor şi impozitelor locale, la fel ca în cazul altor forme de sprijin bănesc acordat de stat

Cei mai mulţi dintre restanţieri au fost beneficiarii ajutoarelor de susţinere a familiilor, mămicile aflate în concediu maternal şi abia apoi categoria cea mai săracă, beneficiarii de ajutor social, care le asigură hunedorenilor venitul minim garantat. Astfel, 340 de hunedoreni care primesc ajutoare de susţinere a familiilor (destinate în special familiilor cu copii), 230 de mămici şi tătici aflaţi în concediu pentru creşterea copilului şi doar 180 de hunedoreni care trăiesc din venitul minim garantat au fost înregistraţi în bazele de date ale Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Hunedoara (AJPS), ca restanţieri la bugetul local.

La nivel naţional, peste 73.000 de beneficiari de ajutoare sociale nu au mai primit, începând cu luna februarie, sprijin de la stat, pentru că nu şi-au platit impozitele si taxele locale. Potrivit statisticilor Ministerului Muncii, Familiei şi Potecţiei Sociale (MMFPS), în ţară sunt de zece ori mai mulţi asistaţi sociali din categoriile amintite (peste 715.000). Şeful AJPS Hunedoara, Fănică Ştefan, spune că peste 80 la sută dintre hunedorenii care au uitat sau nu au avut cu ce să îşi plătească impozitele şi taxele locale s-au grăbit să îşi achite datoriile, de teamă ca nu cumva să piardă banii de la stat.

„E surprinzător, într-adevăr, cum tocmai categoria cea mai săracă, beneficiarii de ajutoare sociale, care vin în completarea venitului minim garantat, să aibă cele mai puţine restanţe. Oricum, cine şi-a plătit dările a putut să primească, în continuare, ajutoarele şi indemnizaţiile la care erau îndreptăţiţi, ba au primit bani şi retroactiv, pentru lunile în care sumele le-au fost suspendate”, explică Ştefan.

30 iunie, ultima şansă

Acesta adaugă că hunedorenii mai au la dispoziţie o singură zi (data limită este 30 iunie) pentru a-şi plăti dările către administraţiile locale, astfel încât să nu îşi piardă indemnizaţiile. „Cine nu va plăti până la data limită amintită nu va mai putea să beneficieze de aceste ajutoare. Hunedorenii aflaţi în această situaţie vor trebui să îşi depună din nou dosarele cu documente, iar toată procedura de verificare va fi reluată de direcţiile de asistenţă socială din cadrul primăriilor hunedorene”, precizează Ştefan. Toţi primarii din judeţ au fost obligaţi să transmită, până în 31 ianuarie, Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială (ANPIS) situaţia beneficiarilor de ajutoare sociale (venit minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizatia de creştere a copilului) care nu şi-au plătit impozitele locale.

Hunedorenii care au avut restanţe la plata impozitelor locale au ieşit din plată începând din 1 februarie, fiind înştiinţaţi referitor la suspendarea plăţii şi a motivelor acestei sistări de către reprezentanţii Agenţiei. Procedura a fost stabilită de Guvern prin ordonanţă de urgenţă intrată în vigoare la începutul acestui an. Actul normativ stabileşte că, pentru menţinerea dreptului la ajutorul social, familiile beneficiare au obligaţia să îşi achite obligaţiile faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate. O mare parte dintre beneficiari au fost repuşi în drepturi în momentul în care au făcut dovada plăţii taxelor. Termenul limită expiră, potrivit legii, la cinci luni, începând cu data de 1 februarie, adică la finalul acestei luni. Edilii locali care nu au trimis date corecte riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Tags:

About Ada Beraru