Jurnal de pescar: Poliţişti la pescuit

Articolul a fost vizualizat de 1,925 ori

Îmi plac breslele organizate, în care predomină armonia, decenţa, disciplina şi seriozitatea. Am fost cu ani în urmă la o cupă de pescuit a poliţiştilor timişeni, la Berini şi am fost plăcut impresionat de organizarea acelui concurs. 

Pro Lex / Party a fost un concurs de pescuit cu ţinută organizat de către sindicatul poliţiştilor

Duminica trecută, pe balta Ben, circa 40 de poliţişti s-au întrecut într-o competiţie relaxată la crap şi caras. Cu această ocazie am schimbat impresii şi am descoperit lucruri minunate despre activitatea sindicatului Pro Lex din care fac parte peste 14.000 de poliţişti din ţară. Concursul s-a desfăşurat într-o manieră amicală, însă au fost pescari cu rezultate bune. Am trasat direcţiile campaniei noastre STOP BRACONAJULUI DE PE CINCIŞ şi am prefigurat un viitor parteneriat de încredere cu sindicatul oamenilor legii.

Detalii din concurs

Vremea a fost călduroasă, iar peştele mai mult absent şi nu l-am mai prea văzut la bătaie, aşa cum era în urmă cu câteva săptămâni, când am participat la concursul la feeder desfăşurat între echipele Devei şi Hunedoarei. S-a pescuit într-o singură manşă de cinci ore. Cei mai mulţi au pescuit cu câte două beţe, la feeder sau la plută. Au nădit puţin şi au oscilat momelile. Captura „emisiunii” a fost adjudecată de către Dănuţ Blaga din Orăştie – un crap de aproape 7 kg, prins la râmă roşie. Locul I a fost câştigat de către Ştefan Jian cu 15,4 kg, urmat în clasament de către Dănuţ Blaga cu 14,7 kg şi de Remus Zlătior cu 8,7 kg. Sindicatul a pus la bătaie premiile constând în scule şi accesorii de pescuit, precum şi masa festivă.

Despre un sindicat cinstit

Nu am fost niciodată membrul vreunui sindicat, deşi îmi doream în trecut să înfiinţez un sindicat al jurnaliştilor. Anul acesta m-am şi înscris într-un sindicat al APA PROD, însă văzând lipsa de profesionalism a celor implicaţi am decis să mă retrag de îndată. Există zeci poate chiar mai multe sindicate peste tot, iar pentru oameni cele mai multe sunt făcături, fără a face mare brânză pentru salariaţi. Din câte am discutat cu cei de la Pro Lex şi din câte am reuşit să verific informaţiile, am descoperit în sfârşit un sindicat cinstit, manageriat cu profesionalism de către oameni vrednici. La sindicat nu se plăteşte decât 12 lei lunar de către membri, iar beneficiile sunt notabile.

Sunt organizate periodic activităţi sportive, recreative, dezbateri, seminarii, sesiuni de comunicări şi chiar ieşiri la iarbă verde. Pe lângă acest lucru, orice membru al sindicatului beneficiază de consiliere juridică gratuită pentru orice fel de problemă. Membrii sindicatului pot merge în vacanţe atât în ţară cât şi în străinătate, la preţuri acceptabile sau chiar beneficiind de oferte atractive. Acest lucru se realizează prin bartere sau parteneriate cu operatori de turism, pensiuni, staţiuni şi hotelieri.

Sindicaliştii beneficiază de diferite reduceri la tot felul de produse în magazinele partenere, inclusiv la restaurante, magazine de electrocasnice, magazine de îmbrăcăminte etc. Există parteneriate cu diferite benzinării, care deja este un avantaj enorm, ţinând cont de costul combustibilului în minunata noastră patrie. Pentru sportivii care reprezintă sindicatul în competiţii sportive sunt asigurate cantonamente şi diurnă. M-am minunat de toate aceste lucruri de bun simţ şi normalitate, pe care le credeam dispărute din viaţa românului, cu atât mai mult din cea a salariatului membru de sindicat. Doar am experienţa neplăcută a câtorva refuzuri venite la propunerile de organizare a câtorva concursuri de pescuit, competiţii fotbalistice sau simple ieşiri la iarbă verde cu colegii.

La alţii se poate. „Ne dorim să avem cam 60.000 de sindicalişti, atât funcţionari publici cât şi personal contractual, pentru că în prezent avem membri mai mult din tabăra funcţionarilor publici. Suntem foarte activi şi chiar muncim pentru a ne dezvolta relaţiile şi a le asigura salariaţiilor condiţii decente de petrecere a timpului liber, precum şi a le apăra drepturile”, spune Constantin Filimon, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor – ProLex. Veţi insista probabil să nu-i mai periez prea tare pentru că într-un astfel de sindicat se pot învârti bani grei. Sunt de acord, însă chiar şi un sindicat cu 200 de membri poate derula activităţi decente pentru salariaţi, în condiţiile în care se doreşte realizarea unor parteneriate strategice, cu bani puţini.

Stop braconajului de pe Cinciş!

Discutând cu membrii sindicatului, le-am prezentat câteva detalii despre campania iniţiată de către Asociaţia de Dezvoltare D.A.O Hunedoara, privitoare la descurajarea braconajului sălbatic de pe lacul Cinciş. Membrii sindicatului ne-au asigurat de un parteneriat civilizat, aşa că vom lupta împreună pe toate fronturile, fireşte în condiţiile legislaţiei în vigoare. Vor avea loc dezbateri publice, conferinţe de presă precum şi acţiuni în teren.

Tags:

About Bogdan Leu