Devoratorul de gazete

Articolul a fost vizualizat de 2,201 ori

Săptămâna trecută, emoţionat de toamnă (adică în articolul “Emoţie de toamnă, în parcul de la Simeria”), al nostru Ciprian Iancu scria în REPLICA: “Reşedinţa domeniului, construită în stil neoclasic cu coloane toscane, a fost serios avariată la Revoluţia din 1948″. Eu nu ştiu despre ce revoluţie vorbeşte domnul Iancu, că eram prea tânăr în 1948, dar poate ne lămureşte el. 

“Cerinţele postate pe site-ul special destinat sunt orientative, însă elevii îşi pot face o idee despre ce vor da în faţa examinatorilor”, ne spune Cristian Popescu, în Ziarul Hunedoreanului. Domnule ziarist, oare la ce v-aţi gândit atunci când aţi scris articolul ăsta? Ce anume credeţi că vor “da” elevii în faţa examinatorilor? Eu mă gândesc la examene, dar ei ar putea fi tentaţi să se gândească la prostii, judecând după felul în care aţi formulat dumneavoastră introducerea articolului.

Stimaţi tehnoredactori de la Ziarul Hunedoreanului, prin prezenta vă informez că vi s-a stricat “ă”-ul din titlurile paginii. În limba română, “căciula” acestei litere nu poate să semene cu o şapcă sau cu o pălărie mexicană strâmbă, deci ceva e în neregulă.

Andreea Lazăr a scris, tot în Ziarul Hunedoreanului, despre o lege “privind obligativitatea încheierea asigurărilor pentru locuinţe”. Corect este “obligativitatea încheierii”.

Irina Năstase a scris, în Glasul Hunedoarei, un articol cu supratitlul “În numele tatălui, a fiului şi al Consiliului Local”. Mă ştiţi că nu-s dus la biserică, dar atâta lucru ştiu: e “în numele tatălui, al fiului şi…”. Că vorbim despre numele tatălui şi cel al fiului. Îmi vine să-mi fac cruce şi să mă duc la biserică!

De la redactorii şefi am cele mai mari pretenţii. Când eşti şef peste redactori, se presupune că eşti mai bun decât ei şi că ştii să scrii cel mai corect dintre toţi. Şi-apoi dau peste pleaşca asta: “Vinovaţii, să plătească”. Sorina Popa, redactor şef la Mesagerul Hunedorean, n-are nicio scuză. Nici dacă a fost corectorul plecat în concediu nu ar fi avut voie să pună virgulă între subiect şi predicat, cu atât mai puţin într-un intertitlu care sare în ochi, vorba lui Ştefan Ciocan.

La începutul lunii, Aurora Tanalt ne spunea, în Servus Hunedoara, că “recensământul s-a încheiat în judeţul Hunedoara”. Recensământul se încheiase în toată ţara, dar ştiţi cum e, când nu prea ai despre ce să scrii, iei o ştire naţională şi-o adaptezi local.


Din acelaşi articol: “la sfârşitul zilei de 30 octombrie la nivelul judeţului Hunedoara s-a înregistrat un număr de…”. Virgule? Alea-s pentru începători!

 Tot Aurora Tanalt ne spune că “situaţia locuinţelor înregistrate era de 187.284 locuinţe, reprezentând 96,84 la sută din numărul total al locuinţelor”. Vi se pare că ziarista a folosit de prea multe ori cuvântul “locuinţe”? Ei, dar cum era să zică? Situaţia locuinţelor era de 180 de mii de “căşi”, adică aproape 97 la sută din totalul de imobile? Eeei, ar fi fost prea complicat!

Rămânem la Aurora Tanalt, de la Servus Hunedoara, care nu pare să ştie când se foloseşte conjuncţia “iar”. Prima dată m-am lovit de problema asta la articolul menţionat anterior, cel cu recensământul: “Am fost număraţi, iar, după nouă ani”. La felul în care a formulat autoarea acest supratitlu, mă aşteptam la un altfel de final: “Am fost număraţi, iar, după blocuri”, de exemplu. A doua oară când am văzut “iar” folosit aiurea, am început să mă gândesc că o fi vreun tipar: “Hunedorenii nu-i uită pe cei trecuţi în nefiinţă, iar, la fel ca în anii trecuţi, vor umple mormintele de crizanteme şi vor vărsa o lacrimă”. Doamna Tanalt, nu “merge” să puneţi “iar” oriunde simţiţi dumneavoastră că s-ar potrivi! În fraza de mai sus, nu se potriveşte. S-ar fi potrivit dacă aţi fi vrut să subliniaţi că anul ăsta, în ciuda situaţiei economice precare, de exemplu, hunedorenii nu vor mai duce la fel de multe flori la mormintele celor plecaţi dintre noi. Observaţi, vă rog, cum se pune problema: hunedorenii au dus flori la morminte, nu toţi creştinii, că doar Ziua Morţilor a fost doar pentru hunedoreni!

“Cu toate că există rampă la intrarea în clădire, accesul persoanelor cu dezabilităţi este îngreunat în interiorul acesteia”, scrie Irina Năstase, în Glasul Hunedoarei.

Pe prima pagină a Ziarului Hunedoreanului de joi, putem citi: “DECLARAŢIE. Serghei Gorbunov nu a recunoscut niciodată că a comis tâlhăria de la Deva”. Eu i-aş fi zis mai degrabă “Declaraţie lipsă”, din moment ce omul nu şi-a declarat faptele. Dar mă ştiţi, sunt cusurgiu…

“Cele mai multe nereguli descoperite au vizat nerespectarea timpului de odihnă şi mai multe acte în neregulă”, ne informează Andreea Lazăr, în Mesagerul Hunedorean. Va să zică, inspectorii ARR au descoperit mai multe nereguli, printre care şi faptul că unele acte erau în neregulă. Redundant.

În Ziarul Hunedoreanului, Raluca Cetean scrie că “«decebaliştii» sunt singuri elevi români care participă la Programul EuroMedScola”. Decebal este cel mai bun liceu din judeţ, dacă nu mă înşel. Cum s-or fi simţit cei şase oameni care reprezintă acest liceu şi cărora Ziarul Hunedoreanului le-a publicat fotografia lângă ditamai greşeala gramaticală? Cred că nu foarte bine…

Servus Hunedoara ne anunţă, cu veselie, că “s-a atribuit contractul” şi că “un concern format din două firme va reabilita 11 kilometri de străzi, va costrui două sensuri giratorii şi va moderniza şase intersecţii” – toate astea în municipiul Hunedoara. Sper că firmele respective vor face o treabă mai bună decât ziariştii care nici măcar n-au recitit ceea ce au scris pentru prima pagină (!).

“Circa 1.600 de km de cale ferată vor fi închiriate”, ne anunţă, în Servus Hunedoara, Oana Bimbirică. Hai să vedem care-i logica după care domnişoara Bimbirică crede că kilometrii pot fi “închiriate” şi nu închiriaţi. O explicaţie ar fi că ziarista era cu gândul în altă parte şi şi-a imaginat că pluralul cuvântului “kilometru” este “kilometre”; aşadar, o mie şase sute de kilometre vor fi închiriate. Merge? Mergeee!

De câte ori poţi să scrii, pe prima pagină a unui ziar, să zicem, Ziarul Hunedoreanului, cuvântul “descoperire” (şi variaţii ale acestuia), fără să fii… descoperit? Răspunsul ni-l dă Andreea Lazăr, care în ediţia de vineri a “strecurat” acest cuvânt de şase ori pe pagina 1 fără ca ghiduşia să-i fie… aţi ghicit, descoperită!


Ca să încheiem într-o notă şi mai veselă, vă las cu un banc auzit recent, care mi se pare prea amuzant ca să nu vi-l împărtăşesc:
Uniunea Europeană vine cu o nouă iniţiativă pentru cetăţenii ţărilor membre: Programul “Adoptă un grec pentru doar 500 de euro”. În schimbul acestei sume, el va face tot ce n-ai tu timp să faci: va dormi până la amiază, va citi ziarele, va bea o cafea, va discuta despre sport şi politică, va trage un pui de somn după-masă, va merge la bar, la restaurant şi la chefuri.

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'