FC Hunedoara – retrospectiva returului: Un final în care FC Hunedoara a rămas doar cu speranţa

Articolul a fost vizualizat de 1,626 ori

În această ediţie, REPLICA vă prezintă cea de-a treia parte a retrospectivei care vizează evoluţia echipei de pe Stadionul “Michael Klein”. Ultimele jocuri ale hunedorenilor s-au derulat sub spectrul unor speranţe cu şanse pur teoretice de a se transforma în realitate. Nici victoriile chinuite, dar nici cele la scor obţinute de hunedoreni nu au mai putut schimba un deznodământ implacabil: locul 2. 

Hunedorenii au crezut în şansa lor la promovare atâta vreme cât matematica i-a lăsat să creadă

După succesul reconfortant de acasă (n.r. – 3-0 cu Valea lui Mihai), a urmat o nouă deplasare, la Făget, la ocupanta penultimului loc, grupare ameninţată cu retrogradarea. Se făceau calcule febrile în tabăra hunedoreană, mai ales că ACS Recaş urma să joace la Autocatania Caransebeş, unde gazdele porneau favorite. Era practic momentul ca liderul să fie schimbat cu şase runde înainte de final. Dar cum calculele de acasă nu se potrivesc de multe ori cu cele de pe teren, distanţa de două puncte în loc să se anuleze, se va dubla, iar şansele de promovare încep să se diminueze văzând cu ochii.

Începutul sfârşitului

Personal, speram ca elevii lui Remus Steop să îşi facă treaba la Făget, dar din păcate ei aveau să aibă o evoluţie extrem de modestă, diferenţa dintre locul 2 şi 15 neexistând pe teren de-a lungul celor 90 de minute de joc. Gazdele au apărut pe teren cu antrenorul lor, ex-stelistul Baciu, care, la cele aproape 100 de kilograme ale sale, era greu de crezut că va face faţă jocului. Eram convins că bătălia la mijlocul terenului era deja căştigată. Nu avea însă să fie aşa, cei de la Flacăra luptând fără menajamente, iar jucătorul de culoare Abiodun făcându-i viaţa grea lui Vodiţă, retitularizat după mult timp. O mutare greşită, pot spune, a tehnicianului Steop.

Făgeţenii au început tăios şi au avut două bune şanse prin Abiodun şi celălalt „stranier”, Zetoun. Fără nerv şi cu un joc încâlcit, oaspeţii s-au văzut pentru prima dată în ofensivă abia în minutul 26, când şutul lui P. Păcurar de la 8 metri lateral dreapta a fost scos peste transversală de portar. Şi a venit minutul 37, când gazdele au beneficiat de o lovitură liberă de la mare distanţă. A trimis “în dorul lelii” Speroni, Ilie a gafat incredibil, boxând în faţă, de unde Zetoun a trimis nejenat în gol. Greşeală impardonabilă a goalkeeperului care primea gol după 845 de minute de invicibilitate. „Negru-albaştrii” au trecut rapid peste acest „şoc” şi vor restabili egalitatea după doar trei minute. Trăşcan a pătruns pe stânga, i-a trimis lui I. Radu, care a şutat violent sub transversală, mingea trecând dincolo de linia porţii, asistentul Radu Vitan indicând gol.

Gazdele au protestat, au ameninţat arbitrii, dar decizia a rămas neschimbată. În minutul 42 , FC Hunedoara va înscrie din nou prin Todea, dar acelaşi tuşier a ridicat steagul, semnalizând o poziţie afară din joc. Credeam că în repriza secundă elevii lui Steop vor reuşi să facă diferenţa, mai ales datorită valorii, dar şi a condiţiei fizice. Nu a fost însă ceea ce credeam, pentru că hunedorenii au fost jenanţi, nereuşind să arate cu adevărat că ei sunt echipa care luptă pentru promovare. Din contră, bănăţenii au avut de două ori şansa lui 2-1, dar nu au reuşit. Pe măsură ce timpul trecea, era tot mai evident că desenul tactic era unul „tabu”, iar schimbările făcute de antrenor nu au adus nicio noutate în evoluţia ulterioară a echipei. Aşa că finalul a consemnat un dezamăgitor 1-1, care, coraborat cu victoria nesperată a celor de la Recaş la Caransebeş, a făcut ca distanţa să crească la patru puncte.

Derby cuminte

După acea sincopă de la Făget, a venit ora derbyului cu Jiul Petroşani. De data aceasta, orgoliile din teren şi tribune au fost date uitării, minerii nedorind să pună probleme unei echipe care mai credea în puţinele şanse care îi mai rămăseseră. Unele mai mult teoretice, atâta timp cât recăşenii jucau „blindaţi” din toate punctele de vedere. Pe o căldură toridă pentru acel început de mai, cele două combatante au evoluat cu gândul la ofensivă, dar primul gol a venit abia în minutul 37, când, la un corner executat de Boroştean, defensiva petroşăneană a „bâlbâit” mingea, care a ajuns la I. Radu şi acesta a înscris din 8 metri. Oaspeţii puteau egala chiar la finalul primei părţi, când Hărdău a avut o dublă şansă, dar Ilie a fost provedenţial.

În cel de-al doilea mitan aveam să asistăm la un adevărat festival de goluri. Prieten deja cu golul, fundaşul central Muşuroia, căruia îi prevăd un viitor mare în fotbal, şi-a trecut în cont cel de-al cincelea gol stagional în minutul 52, când a reluat din apropiere după intervenţia greşită a lui Hotoboc. Scorul a luat proporţii în minutul 59, când Istinie a trimis în diagonală, Hotoboc a fos din nou depăşit şi, din 2 metri, I. Radu a realizat „dubla”. Minerii vor puncta şi ei patru minute mai târziu printr-o frumoasă execuţie a fundaşului central Albert. Scorul final a fost stabilit în minutul 80 de fiul antrenorului, Bogdan Steop, bine servit de I. Radu.

Şi chiar dacă FC Hunedoara rămânea neînvinsă de 13 meciuri, Recaşul păstra distanţa convenabilă. A venit mai apoi şi ultima „intermediară” a acestui retur, în care Hunedoara a jucat la Becicherecu Mic, acolo unde nu fusesem niciodată, cu un stadion aflat la marginea comunei bănăţene. Cu câteva zile mai înainte se jucase pe o căldură insuportabilă, însă de data aceasta am avut impresia că eram în octombrie, făcând cu greu faţă frigului şi ploii intermitente. Pentru cei de la Nova Mama Mia era un meci aproape decisiv în lupta pentru evitarea retrogradării, în timp ce gruparea de pe Cerna îşi juca în continuare şansele, cu gândul că, totuşi, Recaşul se va împiedica la Beiuş. Dar nu va fi aşa, pentru că recăşenii şi-au făcut din nou temele, câştigând cu 3-2, în timp ce FC Hunedoara s-a impus cu 1-0. Era din ce în ce mai clar că jocurile erau făcute.

Final ratat

Ultimele trei runde ale sezonului îi arătau pe bănăţeni favoriţi cerţi la promovare, lucru care va deveni realitate chiar cu o etapă înainte de final. Oricum, băieţii lui Steop îşi vor lua o revanşă cu vârf şi îndesat în detrimentul „gugulanilor” de la Autocatania, acolo unde se întâmplase ultimul eşec din acest campionat. A fost un meci în care hunedorenii au făcut probabil cel mai bun joc al lor din tot campionatul, în care au înscris de câte ori au avut prilejul. Iar regretele erau din ce în ce mai mari.

Gazdele au început lansat şi vor înscrie repede. Era minutul 7 când Todea a trimis de la 35 de metri, portarul a boxat greşit, dându-i prilejul lui Boroştean să înscrie primul lui gol sub tricoul noii sale echipe. Tot el putea să puncteze peste alte trei minute, dar Vulpescu a scos cu piciorul. Prin acelaşi procedeu va salva şi Ilie în minutul 20 la şutul lui Niţu. În decurs de doar 120 de secunde (min. 40 şi 42), Bogdan Steop va ieşi la „rampă”. Prima dată când P. Păcurar i-a întors pe toate feţele pe Puşcă şi Nemţescu, a trimis în diagonală şi, din 3 metri, Bogdan a înscris. A doua oară, după o preluare, a făcut câţiva paşi şi l-a „executat” din nou pe Vulpescu.

La doar două minute de la reluare, oaspeţii au înscris singurul lor gol, Suru transformând cu o „scăriţă” penaltyul acordat de Sergiu Popa, la un fault asupra lui Văcărescu. De aici încolo, pe teren va exista o singură echipă, spre deliciul celor 500 de spectatori de pe arena „Michael Klein”. La capătul primei ore de joc tabela va indica 4-1. Boroştean va trimite de la 19 metri peste Vulpescu, realizând şi el „dubla”. Gugulanii rămân în inferioritate numerică prin eliminarea lui Staicu (min. 71), pentru ca, după alte cinci minute, fundaşul central Bier să înscrie şi el pentru prima dată de când se află la Hunedoara.

Scorul de tenis de câmp va fi stabilit în minutul 89, cu un gol de generic a lui Paul Păcurar, care a trimis în colţul opus, în vinclu. A venit, conform programării, ultima deplasare din acest retur, cea de la Reşiţa, pentru confruntarea cu Şcolar din localitate. Puţini spectatori pe stadion, majoritatea din „Peluza Nord”, care au fost peste tot în acest retur. În teren însă puţin fotbal, în special în prima repriză. Una extrem de săracă în realizări la cele două porţi. Ceva mai dinamică a fost partea secundă, mai ales pe finalul ei, când reşiţenii au dominat copios, ratând câteva situaţii incredibile. A fost până la urmă o „remiză” albă, în care FC Hunedoara nu înscria după 15 meciuri. Rămânea însă neînvinsă de 15 meciuri, în timp ce Recaşul promova deja şi matematic, cu o etapă înainte de finish.

Chiar dacă ultima rundă nu mai conta, credeam că elevii lui Steop vor rămâne montaţi, pentru a termina acest retur fără înfrângere. Şi cum se întâmplă de multe ori, jucătorii nu au reuşit acest lucru, stricând impresia de final, cedând cu 0-2 în faţa celor de la Bihorul Beiuş. Un retur aproape perfect, o luptă până la urmă în zadar, dar cu o bună echipă formată în acest retur. Un lucru care trebuie să aibă continuitate, chiar dacă Silvan Toma şi-a retras sprijinul financiar. Aşa cum anticipam, se pare că domnişoara Alina State, cea care de doi ani se află la CFR Simeria, va prelua financiar din acest nou sezon pe FC Hunedoara. Sigur că ea nu va putea de una singură să asigure bugetul pentru o mult dorită promovare. Autorităţile locale au cuvântul.

About Ion Bădin