Jurnal de pescar: Licitaţie anulată pentru Cinciş

Articolul a fost vizualizat de 1,770 ori

În luna aprilie, secretarul APS Deva, Ionică Şimon, îşi anunţa euforic adjudecarea licitaţiei pentru apele de munte, organizată de către RNP Romsilva, având ca obiect de dispută lacul Cinciş. APS Deva se autointitula cea mai puternică asociaţie independentă din judeţ, cu cel mai mare număr de membri, cu populări masive, cu fonduri şi logistică pe cinste. Toate aceste atribute ar fi crescut simţitor punctajul pentru licitaţia respectivă. Şimon Ionică se bătea deja cu pumnul în piept că va face şi va drege pe Cinciş. Proiectele erau grandioase, pe măsura personalităţii secretarului devean.

Reprezentanţii mai multor asociaţii de pescuit îşi dispută dreptul de administrare a lacului Cinciş

L-am lăudat şi l-am încurajat, însă am avut câteva reţineri, parcă simţeam că ceva nu e în ordine, iar de aceea am amânat publicarea articolului pentru a căpăta mai multe lămuriri.

Versiunea lui Benko

Din spusele lui Iosif Benko, preşedintele APS Hunedoara, nu s-ar fi bătut prea tare pentru această licitaţie, ştiind că există încă neclarităţi în ce priveşte dreptul de pescuit pe acest lac. Mai mult decât atât, deşi a participat la licitaţie mai mult formal, obţinând doar 40 de puncte faţă de cele 85 obţinute de către APS Deva, a contestat la ANPA licitaţia. La solicitarea lui Benko, ANPA a transmis către RNP Romsilva adresa nr. 91/06.01.2012 prin care a solicitat încetarea încheierii de contracte cu alte asociaţii până la încheierea unui nou protocol în ce priveşte pescuitul pe apele de munte.

Chiar înainte de licitaţie, ANPA recomanda RNP „Să nu încheiaţi contracte de atribuire a resurselor acvatice vii din apele de munte către diverse asociaţii de pescari”, potrivit unei adrese semnate chiar de către secretarul de stat Barna Tanczos. Licitaţia din aprilie a fost contestată pe baza acestor două adrese scrise, iar Benko ştia că protocolul vechi încheiat între ANPA şi RNP a expirat încă din 2010. Prin urmare, răspunsul RNP către APS Hunedoara a fost următorul: „Ca urmare a contestaţiei dumneavoastră privind atribuirea apelor de munte, vă precizăm că procedura de atribuire se suspendă până la noi ordine, iar prin urmare contestaţia dumneavoastră nu mai are obiect”, reiese din adresa semnată pe data de 02.05.2012.

Versiunea lui Ionică

Secretarul APS Deva este totuşi mulţumit de rezultatul licitaţiei şi spune că, în curând, va câştiga 100% dreptul de administrare al lacului Cinciş, iar odată cu asta toţi pescarii hunedoreni vor migra spre Deva, rezultatul fiind şi falimentarea APS Hunedoara. Personal, din patriotism local, mă şi mir cum de merg hunedorenii să vizeze la Deva, pentru 10-15 lei cât plătesc mai puţin. Cert este că sărăcia şi inconsecvenţa pescarilor a făcut ca cel puţin 1.000 de hunedoreni să vizeze la Deva, asta după spusele lui Ionică. Tot din spusele sale, APS Deva ar avea peste 4.000 de membri în prezent. Nu am parti-pris-uri cu nicio asociaţie şi sunt doar pentru dezvoltarea sectorului piscicol în ţara noastră, indiferent de cine va administra pescuitul la noi în judeţ, însă, personal, cred că cea mai îndreptăţită asociaţie pentru a administra lacul Cinciş este APS Hunedoara. Ani la rând, Iosif Benko s-a chinuit să repopuleze lacul cu crap, amur şi caras.

S-a luptat cu toate vitregiile sistemului, a plătit taxe colosale către Apele Române, a făcut demersuri pentru respectarea şi buna desfăşurare a prohibiţiei, s-a judecat cu pescari, a strâns plasele de pe lac şi a controlat mereu undiţarii. Poate că logistica încă mai scârţâie la APS Hunedoara, însă mi se pare strigător la cer ca o asociaţie aflată pe faţă împotriva intereselor pescarilor, cum este AJVPS, să obţină un punctaj mai mare decât APS Hunedoara, doar pentru faptul că deţine o logistică mai bună. Halal logistică dacă oricum n-o folosesc la nimic. Acum Ionică spune că, în zona lacului Cinciş, prioritate pentru administrarea piscicolă a lacului ar avea cel care deţine fondul de vânătoare aferent, respectiv Fondul de Vânătoare 23 Hunedoara, care înconjoară lacul. De data asta Ionică amestecă vânătoarea cu pescuitul.

„Domnul Şendroiu, gestionarul fondului de vânătoare din zona lacului Cinciş, ne-a încredinţat gratuit dreptul de preemţiune pentru acel fond. Cu alte cuvinte, noi vom avea întâietate pentru licitaţia pe apele de munte atunci când se va relua şi vom obţine din nou cel mai mare punctaj. Nu există absolut niciun dubiu că APS Deva va prelua administrarea lacului Cinciş, chiar dacă acest lucru se va întâmpla abia anul viitor”, spune Ionică Şimon. Fireşte că nu vedem nici noi legătura dintre fondul de vânătoare şi dreptul de administrare al lacului Cinciş pentru pescuit. Mai mult decât atât, Ionică nu recunoaşte finalitatea activităţilor antibraconaj întreprinse de către APS Hunedoara şi spune că şi el organizează des astfel de acţiuni, doar că nu le popularizează, pentru a nu promova braconajul. Este un fel de cuantificare ajevepesistă a activităţilor, punctate în caiet doar pentru a da bine la eventuale licitaţii viitoare. „Noi suntem cea mai puternică asociaţie şi facem multe lucruri pentru pescari. Am populat în fiecare an balta Populata, nu cum face domnul Benko care populează cu peşte la el în baltă”, spune Ionică. În replică, Iosif Benko îi asigură pe pescari că peştele băgat în balta Ben a fost luat tot de către pescari, pe timpul prohibiţiei, fiind de notorietate faptul că în prohibiţie a fost înghesuială mare pe baltă.

Caravana trece, problemele rămân

În urma acţiunii de combatere a braconajului detaliată aici, în REPLICA, în urmă cu două ediţii, inspectorul piscicol Ionel Neacşu a reclamat la RNP faptul că aceştia nu păzesc lacul. În replică, reprezentanţii RNP au spus că este posibil să facă acest lucru dacă pescarii vor achita o taxă anuală de 280 de lei sau cea clasică pentru apele de munte, de 25 de lei pe zi. „RNP-ul nu are cadrul legal nici pentru încasarea banilor şi nici pentru control. Până acum existau pescari care plăteau la RNP taxă de pescuit pe apele de munte, la Ocolul Silvic, iar acest lucru a fost ieşit din cadrul legii”, spune Iosif Benko.

Până una alta, Cincişiul este din nou fără stăpâni, din pricina iţelor mult prea încurcate ale pescuitului românesc. E clar că multă lume sesizează această degringoladă intenţionat creată tocmai pentru ca doar anumiţi indivizi să încaseze banii, iar pescuitul să se ducă încetuc la fund. Problemele de pe lacul Cinciş sunt departe de a se termina aici. În continuare, proprietarii cabanelor invadează abuziv malul lacului, fără să păstreze acea distanţă de 5 metri de la buza lacului, stipulată de lege; în continuare se braconează, în continuare unele fose septice au scurgere în lac, deşi Cincişiul este o sursă alternativă de alimentare cu apă potabilă a municipiului Hunedoara, în continuare sky-jet-urile patrulează fără noimă pe lac, iar de amenajarea locurilor de pescuit şi alte câte nu ar fi necesare se alege praful. Cu toate acestea, există încă pretenţii mari pentru administrarea lacului, dar când le ceri ajutorul pentru rezolvarea problemelor stringente, toţi dau din umeri.

„De pildă, ţeava de pe Valea Mănăstirii a fost furată, iar acum accesul se face extrem de dificil către Tătăuş. Am de gând să construiesc o punte din lemn, dar mi-e teamă că o vor fura şi pe aceea şi o vor pune pe foc. În plus, o punte solidă este destul de costisitoare, iar dacă cer bani altor asociaţii nici nu mă bagă în seamă. Cu toţii vor doar banii pescarilor, însă când este să rezolvăm o problemă, dau bir cu fugiţii”, precizează Iosif Benko.

Tags:

About Bogdan Leu